• Informacje na temat:

    orzechy właściwości lecznicze

Artykuły na temat: orzechy właściwości lecznicze
  • Orzechy włoskie – właściwości lecznicze ze smakiem

    W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty – zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.

  • Co jeść na zdrowie. Lecznicze właściwości produktów

    Orzechy Włoskie, laskowe, ziemne, pistacjowe, migdały. Zawierają dużo cennych kwasów omega-3. I kwas linolenowy, który nie dopuszcza do powstawania złogów cholesterolowych, chroni przed chorobami serca. Orzechy to także kopalnia białka. Są skarbnicą witaminy E, która chroni nerwy i dba o odporność organizmu. Nerwom służy też magnez; poprawia pracę mózgu. Jedzmy kilka orzechów dziennie (są...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść mniszek

    Lecznicze właściwości ma nie tylko suszony i parzony jak herbatka, ale także świeży – jedzony na surowo i dodawany do potraw!

  • Zdrowe i smaczne

    W starożytności roślinom, korzeniom, owocom, orzechom przypisywano nieraz właściwości lecznicze ze względu na ich wygląd.

  • Zdrowotne hity prosto z natury

    Mamy do dyspozycji coraz więcej naturalnych produktów z całego świata, które mają wyjątkowe właściwości dla zdrowia. Poznaj te, po które warto sięgać, gdy zbliża się sezon infekcji wirusowych.

  • Zdrowie w nasionach

    Wszystkie nasiona, które jadamy bogate są w składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminy i sole mineralne. Mają również dużo skrobi (ziarna zbóż), tłuszczu (orzechy) czy białka (nasiona strączkowych). Na ogół jednak mają wszystkiego po trochę.

  • Kolory w diecie

    ...​Zawarte w pokarmach naturalne barwniki mają nie tylko cieszyć oczy. Spełniają też określone funkcje w naszym organizmie. Niektóre związki barwiące, jak np. antocyjany czy karotenoidy znane są z leczniczych właściwości.

  • ...„złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL). Borówka pomaga w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Gotowane tracą swoje właściwości odżywczo-lecznicze. 1 kg – ok. 24 zł Jagody(...) cudowne właściwości prozdrowotne. Uważa się, że ich regularne spożywanie może zapobiec groźnym chorobom, takim jak chociażby cukrzyca, schorzenia układu krążenia, a na- wet rak. Jednak często w pogoni...

  • Migrena po posiłku? Skuteczne terapie dla wrażliwców

    Istnieje wiele produktów żywnościowych, które mogą mieć działanie migrenogenne. Zwłaszcza te, które zawierają takie substancje, jak tyramina - banany, awokado, sery żółte, jogurty, orzechy, wędzone(...) cierpiącym na migreny na tle nietolerancji pokarmowej dużą ulgę może przynieść zastosowanie wybranych ziół w postaci naparów do picia lub płukanek. Błona śluzowa jamy ustnej ma spore właściwości resorpcyjne...

  • Łuszczyca atakuje skórę i kości

    ...produkty, które działają przeciwzapalnie. Spożywaj oliwę, olej lniany, tłuste ryby morskie (dorsza, makrelę, łososia, halibuta, tuńczyka). Jedz cztery razy w tygodniu pestki dyni, orzechy włoskie. A także(...). czekoladę), pizzę, zapiekanki, chipsy, kawę i alkohol.  Lecznicze mikstury Stosuj napary i kąpiele. Pokrój drobno korzeń łopianu i wysusz. Upraż na suchej, patelni, aż zmienią kolor na...