• Informacje na temat:

    oleje do smazenia

Artykuły na temat: oleje do smazenia
  • Smażone cevapcici

    To bałkańskie danie. Rulony można robić na kilka sposobów. Dopuszczalna jest wersja: grillowana lub smażona.

  • Olej kokosowy

    Jaki tłuszcz jest najlepszy i najzdrowszy do smażenia?

  • Smażmy placki

    Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.

  • Smażone sajgonki na ostro

    1. Ciasto rozmrozić. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.  2. Cebule obrać, pokroić w piórka. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych,...

  • Ryż smażony z warzywami

    1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody skórkę startą z cytryny. 2. Marchewki obrać, pokroić w ukośne plasterki. Fasolkę oczyścić...

  • Smażony camembert

    Gdy do tej szybkiej przekąski dodasz frytki i surówkę, zrobisz sycący obiad.

  • Jak smażyć, by jedzenie było zdrowsze?

    ...), bo taki nie nadaje się do smażenia. Ogrzany do wysokiej temperatury, staje się niebezpieczny (ma właściwości  rakotwórcze). Najlepsze do smażenia są oleje rafinowane: rzepakowy i ryżowy...

  • Smażone śledzie z pomidorkami

    Pokropmy sokiem wyciśniętym z cytryny.

  • Oleje w naszej diecie

    Jakiego oleju używasz? To pozornie niewinne pytanie, na które jeszcze parę lat temu odpowiedzielibyśmy: „zwykłego”, dziś potrafi wywołać długą i burzliwą dyskusję. Podczas gdy jedni sięgają po oleje znanych marek, inni wolą znalezione w Internecie modne egzotyczne nowinki. Są i tacy, którzy niemal całkowicie rezygnują z tłuszczów w jadłospisie, obwiniając je o szereg chorób i nadwagę. Natomiast...

  • Jak stosować olej lniany

    ​Pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny. Wspiera wątrobę, gdyż ma działanie rozkurczowe oraz żółciopędne. Radzi sobie z zaparciami oraz biegunkami.

Zdjęcia na temat: oleje do smazenia
Wideo na temat: oleje do smazenia
  • Podstawowe zasady smażenia

    Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Co jeszcze warto wiedzieć zanim przystąpimy do smażenia? (Agencja...

  • Olej należy wyrzucić po pierwszym smażeniu

    Tłuszcze trans powodują podniesienie poziomu złego cholesterolu, zwiększenie ryzyka, miażdżycę, otyłość, cukrzycę, rozwój chorób nowotworowych.

  • Nie musisz rezygnować ze smażonych potraw!

    Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Co jeszcze warto wiedzieć zanim przystąpimy do smażenia? (Agencja...

Dyskusje na temat: oleje do smazenia
  • Re: oliwa z oliwek

    Mieszkam we wloskim regionie Apulia, gdzie produkcja oliwy stanowi 80% produkcji narodowej. Mieszkancy robia wszystko na oliwie, gotuja smaza jedza na surowo z salatkami surowkami itd. Oliwa z oliwek nadaje sie do smazenia bardzije niz inne oleje, poniewaz jest wytrzymalsza. Jej temperatura dymienia (moment, w którym pod wpływem temperatury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje

  • Re: Nie musisz rezygnować ze smażonych potraw!

    olej kokosowy, orzechowy, z ziaren winogron( grape oil) to oleje do bardzo wysokich temperatur smazenia... nie zmieniaja molekularnej struktury pod wplywem wysokich temperatur ZDROWE ale bardzo drogie

  • Re: Jaki olej do smażenia, a jaki do sałatki?

    bzdury bzdury i jeszcze raz bzdury!!! http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/

  • Re: Masło, margaryna czy olej?

    najlepszy do smazenia jest olej ryżowy gdyż się nie pali,i nie wytwarza takich związków jak inne oleje

  • Re: Płynne złoto

    "uszlachetniona" postac tzn zmodyfikowana inzynieryjnie. Wiekszosc olejow zamienia sie w trans-tluszcze w wysokiej temperaturze. Historycznie oleje rzepakowe stosowano w hodowli swin, bo szybko przybieraly na wadze. Absolutnie zadna margaryna! Tylko maslo, a do smazenia klarowane, lub olej kokosowy, albo nawet i smalec. Kokos ma korzystne sredniolancuchowe kwasy nasycone wspierajace uklad nerwowy, oraz kwas

  • Re: Płynne złoto

    tzn zmodyfikowana inzynieryjnie. Wiekszosc olejow zamienia sie w trans-tluszcze w wysokiej temperaturze. Historycznie oleje rzepakowe stosowano w hodowli swin, bo szybko przybieraly na wadze. Absolutnie zadna margaryna! Tylko maslo, a do smazenia klarowane, lub olej kokosowy, albo nawet i smalec. Kokos ma korzystne sredniolancuchowe kwasy nasycone wspierajace uklad nerwowy, oraz kwas L, ktory