• Informacje na temat:

    ogórki kiszone na zimę

Artykuły na temat: ogórki kiszone na zimę
  • ...ogórki zawierają enzym niszczący witaminę C. Nie należy więc kwasić ich z innymi warzywami. Dopiero w procesie kiszenia enzym traci swą aktywność. Jeśli chcesz, by kwaszone warzywa zachowały naturalny...

  • Zimą zahartuj swój organizm dietą

    To w jakiej kondycji dotrwamy do upragnionej wiosny w dużej mierze zależy od tego jak będziemy się odżywiać przez zimę.  - O tej porze roku utrudniony jest dostęp do niektórych źródeł witamin. Wtedy ratujmy się kiszonkami, które znakomicie wzmocnią naszą odporność. Swoim pacjentom polecam łączenie witamin z naturalnymi prebiotykami zawartymi właśnie w kiszonej kapuście czy ogórkach - mówi...

  • Zapasy na zimę

    ...podziel na różyczki. Ogórki umyj, pokrój w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz. Czerwoną paprykę pokrój w paski, a żółtą w kostkę. Cebule pokrój w piórka. Marchewkę obierz, umyj, pokrój(...) zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę. 3 kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc...

  • Przetwory z ogórków

    Ogórki kiszone Składniki: 2 kg małych twardych ogórków, 1 1/2 łyżki nasion kopru, 5-7 ząbków czosnku, 1-2 liście laurowe, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, kilka ziarenek pieprzu(...), liścia selera, ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Gotujemy wodę z cukrem, solą i octem a następnie zalewamy nią ogórki. Pasteryzujemy kilka minut. Mizeria na zimę Składniki: 2 kg...

  • Co jeść zimą, by nie przytyć?

    ...samopoczucie swoją rolę odegra również świeża cebula czy czosnek. Odpuść sobie natomiast zbyt duże ilości niewiadomego pochodzenia ogórków i pomidorów. Polub kiszonki Kiszone warzywa mają zbawienny...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ....: 1/2 papryki czerwonej (lub zielonej),1/2 ogórka świeżego (lub kiszonego - jak wolisz) oraz kawałek sera typu feta. Kilka pomidorków koktajlowych pokrój na połówki. Jeśli lubisz oliwki - to też potnij kilka...

  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ...kapusta i kiełki. Naturoterapeuci polecają też bakłażany, dynię, cukinię, ogórki, sałatę, botwinę, szpinak (surowy) oraz czarną rzodkiew. Bez ograniczeń możesz jeść buraki, brokuły, marchew, seler...

  • zimnica. leze na kanapie opatulona kocem, i dalej marzne. blue mowil ze zima tutaj chlodne poranki, ale zeby az taaak?? gotowam byla dzis blue przyodziac...

  • Zdrowy ferment

    Kisić można nie tylko ogórki, ale także owoce, ziarna, grzyby i kasze. Na zdrowie!

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

Wideo na temat: ogórki kiszone na zimę
Dyskusje na temat: ogórki kiszone na zimę
  • Re: ogórki kiszone-fermentacja

    . Fermentacja jest tak gwałtowna, gdyż użyłaś ciepłej wody. Do przechowania na zimę ja używam wrzącej zalewy, zaraz zakręcam słoiki i nie latam z nimi po całym domu tylko zwyczajnie wynoszę do piwnicy. Ogórki sparzone fermentują wolniej, a słoik się natychmiast wekuje, co chroni je przed nieprawidłową fermentacją. Znam ogórki innej gospodyni, która zalewa wodą nie tylko zimną, ale nawet surową i ogórki są

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    pierwszy raz będę robiła kiszone ogórki, tylko mam obawy, czy wytrzymają bez pasteryzacji???

  • Re: Ogórki małosolne

    Ogórki małosolne robi się prawie tak samo jak kiszone na zimę. Warunki podstawowe: sól-1,5 łyżki na 1 litr wody - sól obojetnie jaka; ogórki powinny być młode (małe mają delikatną skórkę), obojętnie(...), gorczycę, dodajemy dla zapachu i lekkiego posmaku, opcjonalnie i w ilości dowolnej. Ogórki obcięte i zalane ciepłą solanką szybciej fermentują. Zalane gorącą i szybko zakręcone, zamykają słoik

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    Alu tych ogórków nie pasteryzuje się,one ukiszą się we własnym soku,dlatego nazywają się kiszone.

  • Re: Przetwory

    ja w tym roku robię papryke, ogórki kiszone, ogórki konserowe, ogórki w curry, ogórki w musztardzie, buraczki z papryką, botwinke na zimę, patisony i kabaczki. Nie ma to jak swoje przetwory wcinać w zimę:)

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    ja do kiszonych nie daje liści laurowych ania ngielskiego ziela, ale z ta ilosci soli to troche za duzo, lyzka stołowa ale płaska jest dość, po tygodniu jak juz kolor jest ok pasteryzuje słoiki by ogórki nie były kwasne jak ocet.

  • Re: Które owoce i warzywa wybierać zimą, aby uniknąć chemii w nich...?

    warzywa nie zawierają chemii jeżeli masz je swoje i przechowujesz przez zimę. ziemniaki, marchew, buraki, pietruszka, seler, kiszona kapusta, ogórki kiszone, konserwowe, papryka konserwowa, kompoty z jabłek, śliwek, wiśni, truskawek, porzeczek, agrestu. do tego powidła z węgierek z jabłek robione bez cukru rafinowanego. mrożona fasolka, kalafior, lubczyk itd.

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    ALE NIECH WSZYSCY POWIEDZA CZYJE SA ZAWSZE NAJLEPSZE OGORKI.......... NASZYCH MAM !!!!!!

  • Re: co jest dobre na odporność?

    Moim zdaniem najlepiej skoncentrować się tylko i wyłącznie na żywności (bez prochów i suplementów diety). Każdy kto chce w pełnym zdrowiu przetrwać zimę koniecznie powinien jeść kiszoną kapustę, ogórki kiszone i oczywiście prawdziwy rosół (a i zwróćcie uwagę że piszę "kiszone" nie "kwaszone"). Dzięki temu nie wiem co to jest grypa czy przeziębienie.

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    Do ogórków dodaję czosnek, korzeń chrzanu, baldachim kopru. Gotuję wodę z solą - na 1litr wody 1,5 czubatej łyżki soli. Ogórki zalewam wrzątkiem, zamykam słoik i po 2 dniach wynoszę do piwnicy.