• Informacje na temat:

    ogórki kiszone na zimę

Artykuły na temat: ogórki kiszone na zimę
  • ...ogórki zawierają enzym niszczący witaminę C. Nie należy więc kwasić ich z innymi warzywami. Dopiero w procesie kiszenia enzym traci swą aktywność. Jeśli chcesz, by kwaszone warzywa zachowały naturalny...

  • Zimą zahartuj swój organizm dietą

    To w jakiej kondycji dotrwamy do upragnionej wiosny w dużej mierze zależy od tego jak będziemy się odżywiać przez zimę.  - O tej porze roku utrudniony jest dostęp do niektórych źródeł witamin. Wtedy ratujmy się kiszonkami, które znakomicie wzmocnią naszą odporność. Swoim pacjentom polecam łączenie witamin z naturalnymi prebiotykami zawartymi właśnie w kiszonej kapuście czy ogórkach - mówi...

  • Zapasy na zimę

    ...podziel na różyczki. Ogórki umyj, pokrój w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz. Czerwoną paprykę pokrój w paski, a żółtą w kostkę. Cebule pokrój w piórka. Marchewkę obierz, umyj, pokrój(...) zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę. 3 kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc...

  • Przetwory z ogórków

    Ogórki kiszone Składniki: 2 kg małych twardych ogórków, 1 1/2 łyżki nasion kopru, 5-7 ząbków czosnku, 1-2 liście laurowe, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, kilka ziarenek pieprzu(...), liścia selera, ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Gotujemy wodę z cukrem, solą i octem a następnie zalewamy nią ogórki. Pasteryzujemy kilka minut. Mizeria na zimę Składniki: 2 kg...

  • Co jeść zimą, by nie przytyć?

    ...samopoczucie swoją rolę odegra również świeża cebula czy czosnek. Odpuść sobie natomiast zbyt duże ilości niewiadomego pochodzenia ogórków i pomidorów. Polub kiszonki Kiszone warzywa mają zbawienny...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    .... Kiszenie Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory, paprykę czy też fasolę. - Kiszona kapusta to nie tylko porcja witaminy C, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, podobnie jak ogórki kwaszone. Należy jednak...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ....: 1/2 papryki czerwonej (lub zielonej),1/2 ogórka świeżego (lub kiszonego - jak wolisz) oraz kawałek sera typu feta. Kilka pomidorków koktajlowych pokrój na połówki. Jeśli lubisz oliwki - to też potnij kilka...

  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ...kapusta i kiełki. Naturoterapeuci polecają też bakłażany, dynię, cukinię, ogórki, sałatę, botwinę, szpinak (surowy) oraz czarną rzodkiew. Bez ograniczeń możesz jeść buraki, brokuły, marchew, seler...

  • zimnica. leze na kanapie opatulona kocem, i dalej marzne. blue mowil ze zima tutaj chlodne poranki, ale zeby az taaak?? gotowam byla dzis blue przyodziac...

  • Zdrowy ferment

    Kisić można nie tylko ogórki, ale także owoce, ziarna, grzyby i kasze. Na zdrowie!

Wideo na temat: ogórki kiszone na zimę
Dyskusje na temat: ogórki kiszone na zimę
  • Re: ogórki kiszone-fermentacja

    . Fermentacja jest tak gwałtowna, gdyż użyłaś ciepłej wody. Do przechowania na zimę ja używam wrzącej zalewy, zaraz zakręcam słoiki i nie latam z nimi po całym domu tylko zwyczajnie wynoszę do piwnicy. Ogórki sparzone fermentują wolniej, a słoik się natychmiast wekuje, co chroni je przed nieprawidłową fermentacją. Znam ogórki innej gospodyni, która zalewa wodą nie tylko zimną, ale nawet surową i ogórki są

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    pierwszy raz będę robiła kiszone ogórki, tylko mam obawy, czy wytrzymają bez pasteryzacji???

  • Re: Ogórki małosolne

    Ogórki małosolne robi się prawie tak samo jak kiszone na zimę. Warunki podstawowe: sól-1,5 łyżki na 1 litr wody - sól obojetnie jaka; ogórki powinny być młode (małe mają delikatną skórkę), obojętnie(...), gorczycę, dodajemy dla zapachu i lekkiego posmaku, opcjonalnie i w ilości dowolnej. Ogórki obcięte i zalane ciepłą solanką szybciej fermentują. Zalane gorącą i szybko zakręcone, zamykają słoik

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    Alu tych ogórków nie pasteryzuje się,one ukiszą się we własnym soku,dlatego nazywają się kiszone.

  • Re: Przetwory

    ja w tym roku robię papryke, ogórki kiszone, ogórki konserowe, ogórki w curry, ogórki w musztardzie, buraczki z papryką, botwinke na zimę, patisony i kabaczki. Nie ma to jak swoje przetwory wcinać w zimę:)

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    ja do kiszonych nie daje liści laurowych ania ngielskiego ziela, ale z ta ilosci soli to troche za duzo, lyzka stołowa ale płaska jest dość, po tygodniu jak juz kolor jest ok pasteryzuje słoiki by ogórki nie były kwasne jak ocet.

  • Re: Które owoce i warzywa wybierać zimą, aby uniknąć chemii w nich...?

    warzywa nie zawierają chemii jeżeli masz je swoje i przechowujesz przez zimę. ziemniaki, marchew, buraki, pietruszka, seler, kiszona kapusta, ogórki kiszone, konserwowe, papryka konserwowa, kompoty z jabłek, śliwek, wiśni, truskawek, porzeczek, agrestu. do tego powidła z węgierek z jabłek robione bez cukru rafinowanego. mrożona fasolka, kalafior, lubczyk itd.

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    ALE NIECH WSZYSCY POWIEDZA CZYJE SA ZAWSZE NAJLEPSZE OGORKI.......... NASZYCH MAM !!!!!!

  • Re: co jest dobre na odporność?

    Moim zdaniem najlepiej skoncentrować się tylko i wyłącznie na żywności (bez prochów i suplementów diety). Każdy kto chce w pełnym zdrowiu przetrwać zimę koniecznie powinien jeść kiszoną kapustę, ogórki kiszone i oczywiście prawdziwy rosół (a i zwróćcie uwagę że piszę "kiszone" nie "kwaszone"). Dzięki temu nie wiem co to jest grypa czy przeziębienie.

  • Re: Ogórki kiszone na zimę

    Do ogórków dodaję czosnek, korzeń chrzanu, baldachim kopru. Gotuję wodę z solą - na 1litr wody 1,5 czubatej łyżki soli. Ogórki zalewam wrzątkiem, zamykam słoik i po 2 dniach wynoszę do piwnicy.