• Informacje na temat:

    obieranie szparagow

Artykuły na temat: obieranie szparagow
  • Białe szparagi obieramy je na całej długości. Odłamujemy twarde końce, naciskając na łodygę na wysokości 1/3 od dołu. Przydadzą się przy gotowaniu wywaru...

  • Czas na szparagi

    Sezon na nie jest krótki, trwa zaledwie kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet. Dlatego nie zwlekaj, już teraz poddaj się szparagowemu szaleństwu.

  • .... ♦Mniej chorujemy – sprawia to glutation, który wzmacnia układ odpornościowy, pomaga pozbywać się toksyn i jest silnym antyoksydantem. ♦Dbamy o figurę! Szparagowa uczta jest dla niej całkowicie bezpieczna...

  • Szparagi - smak maja

    Odmładzają, uwalniają od toksyn. Dostarczają niewiele kalorii, więc możemy zajadać je do woli. Zwłaszcza że świeże kupujemy tylko w maju.

  • Białe. Te szparagi rosną na nasłonecznionych piaszczystych terenach. Nad roślinami usypywane są specjalne...

  • Frittata to włoska wersja omletu. Można ją łączyć dowolnymi, ulubionymi składnikami. W tej wersji są szparagi, pomidory i mozzarella. Wygląda świetnie i tak też smakuje. Polecamy!

  • Kupując wybierzmy te, które są proste, twarde, tej samej wielkości i mają zamknięte łuski. Podpowiadamy, jak przyrządzić szparagi, by były smaczne i jędrne.

  • Szparag, mój ci on!

    Już starożytni Egipcjanie cenili ten wiosenny przysmak, ponoć gustowali w nim też rzymscy cesarze, ale nie pytajcie którzy, nie mieliśmy przyjemności ich poznać - - piszą Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, autorzy książki "Kuchnia Dantego".

  • Jak przygotować szparagi?

    Specjalny garnek" style="vertical-align: middle;">Gotować szparagi można w wąskim garnku z wyjmowanym sitkiem. Wkładamy je główkami do góry.Obieranie...

  • Szparagi najpierw umyj i osusz. Białe szparagi są bardziej włókniste, dlatego wcześniej muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieraj od góry do dołu, zaczynając pod główką.

Wideo na temat: obieranie szparagow
  • Zmysłowe smaki: Jak obierać i gotować szparagi?

    Gotowanie szparagów nie jest trudne! Warto dowiedzieć się, jak to robić, by w pełni cieszyć się smakiem tych zdrowych warzyw przez cały (choć dość krótki) sezon. Szparagi nie tylko są skarbnicą witamin i składników mineralnych (zawierają m.in. witaminę A i C, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wapń). Od czasów starożytnych są uważane za afrodyzjak... A zatem - jedzmy je bez ograniczeń! Więcej pomysłów na szparagi na blogu „Zmysłowe smaki” Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!