• Informacje na temat:

    obieranie jajka

Artykuły na temat: obieranie jajka
  • Faszerowane kolorowe jajka

    Żeby jajka dobrze się obierały, należy je po ugotowaniu zalać zimną wodą i lekko obtłuc o ścianki garnka.

  • Idealne jajko na twardo

    ...kawałeczki? Dodaj do wody szczyptę soli. Nie wyrzucaj skorupek jajka poświęconego w Wielką Sobotę. Zakop je w ogródku, a rośliny ponoć będą pięknie rosły.

  • Sałatka z karczochów z jajkiem

    Przygotowanie: Ziemniaki wrzucamy do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody i gotujemy około 25 minut. Następnie obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy około 8 minut na twardo, potem(...) zalewy z karczochów i solimy. Serca karczochów kroimy w ćwiartki, dodajemy do ziemniaków. Liście sałaty wykładamy na półmisek, na nie wyjmujemy sałatkę. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na...

  • Radzi szef kuchni Paweł Kibart. 1. Jajka powinny być jak najświeższe. Stare mają słabą otoczkę białkową, która nieapetycznie rozleje się na boki w czasie gotowania. Jajka pojedynczo wbij do miseczki. 2. Zagotuj pół rondla wody, wlej ocet (łyżka na litr), oprósz solą. Woda powinna lekko wrzeć (w temp. około 85°C). 3. Miseczkę...

  • Jajka na obiad

    ..., mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Umyte jajka wybijamy do miski, wlewamy wodę lub mleko. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką...

  • Świeżość jaj sprawdzimy wkładając je do zimnej, osolonej wody. Najświeższe zostaną na dnie. Te, które unosić się będą jednym końcem do góry, są kilkutygodniowe. Te, które wypłyną – wyrzucamy!

  • Jak uzyskać perfekcyjny smak ziemniaków?

    Aby ziemniaki w mundurkach równo się ugotowały, wybieram bulwy tej samej wielkości.  Gdy chcę, by były bardziej aromatyczne, do wody dodaję łyżkę kminku lub zioła: rozmaryn i cząber. Z kolei dodatek oleju sprawi, że łatwiej będzie je później obrać. Obieranie Żeby ziemniaki w mundurkach łatwiej było obierać, hartuję je przez chwilę zimną wodą i obieram zanim ostygną.  Krojenie Jeśli potrzebuję...

  • Zapiekane jajka

    ...; sól; pieprz czarny mielony; 50 ml winiaku klubowego; 100 g masła; szczypta natki pietruszki; 1 łyżeczka oliwy truflowej; 40 g kiełków słonecznika lub rzeżuchy Sposób przygotowania Jajka ugotować(...) truflowej. Jajka delikatnie rozciąć wzdłuż na pół, żółtka i białka wyjąć i pokroić w drobną kostkę, po czym wymieszać z grzybami i cebulą, tworząc jednolitą masę. Tak przygotowanym farszem napełnić...

  • Sałatka jarzynowa z majonezem

    Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę umyj (nie obieraj) i włóż do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj  pod przykryciem  do miękkości. 2. Odcedź warzywa, ostudź  i obierz  ze skórek. Pokrój  w kostkę. Przełóż do dużej miski.  Dodaj jajka ugotowane  na twardo i posiekane.  3. Ogórki i jabłko obierz  i pokrój w kosteczkę.  Dodaj do reszty składników  razem z zielonym...

  • Placek korzenny

    ...1. Jabłka umyć. Jedno obrać, zetrzeć na tarce, pozostałych nie obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. skropić sokiem z cytryny,  by nie ściemniały.  Porzeczki rozmrozić. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać miękkie masło, mleko, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, utarte jabłka, dokładnie...

Dyskusje na temat: obieranie jajka
  • Re: Jajko: Symbol życia

    Przepisy na jajka. Jaja na twardo-https://youtu.be/DT82Beuj7OE Jaja na miękko-https://youtu.be/eSCE2LP6V0o Jaja w galarecie-https://youtu.be/TQV7Sa5maPM Szybkie obieranie jaj-https://youtu.be(...)-9NU8 Jajka faszerowane-https://youtu.be/jxAQ2vybOI0

  • Re: Jak ugotować jajko w koszulce szybko i bez wysiłku

    jak się ma świeże jajka i potrzeba kilka, to obieranie skorupek z przyklejonymi kawałkami białka nie jest moją ulubioną czynnością podczas niedzielnego śniadania :)

  • Re: Pasta jajeczna (po 12. miesiącu)

    Są takie nieduże gotowe urządzenia do nakłuwania skorupki jajka (można pytać w sklepie agd) albo można nakłuć też dużą szpilką. Robi się to przed gotowaniem i podczas gotowania woda dostaje się pod skorupkę, ułatwiając obieranie. 1 mm dziurkę robi się na czubku jajka, chyba tym grubszym. Wymaga to minimum wprawy, ale rzeczywiście pomaga.