• Informacje na temat:

    obieranie jajek ze skorupki

Artykuły na temat: obieranie jajek ze skorupki
  • Faszerowane kolorowe jajka

    Żeby jajka dobrze się obierały, należy je po ugotowaniu zalać zimną wodą i lekko obtłuc o ścianki garnka.

  • Idealne jajko na twardo

    Praktyczne rady, które przydadzą się nie tylko od święta.

  • Jajka na obiad

    Z jajek możesz wyczarować dania obiadowe.

  • Jeśli chcemy ugotować pęknięte jajko, do garnuszka, w którym je gotujemy, wlejmy łyżkę octu. Gotując jaja na twardo, wsypujemy do wody szczyptę soli. Ugotowane przelewamy zimną wodą i opukujemy – łatwiej będzie je obierać ze skorupki. Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli przed wlaniem surowych jajek na patelnię dodamy do nich trochę mleka.

  • Zapiekane jajka

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek; 100 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików; 1 pokrojona w drobną kostkę cebula; 1 szklanka bułki tartej; szczypta suszonego tymianku; oliwa z oliwek do smażenia(...) skorupki, całość pokryć masłem wymieszanym z bułką tartą i natką pietruszki. Zapiekać ok. 5-10 minut w temperaturze 150 st. C. Jajka faszerowane dobrze komponują się z sałatką ze świeżych kiełków lub...

  • Chłodnik pomidorowy ze szczypiorkiem

    Pomidory wkładaj na chwilę na łyżce cedzakowej do wrzątku. Wyjmuj i obieraj ze skórki. Pokrój w maleńką kosteczkę. Opłucz szczypiorek, kilka "wąsów" odłóż...

  • Odświętne jajeczko

    Francuskie sakiewki Składniki na 8 porcji: 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, sól, 9 jajek, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki bułki tartej, 50 dag pieczarek, duża cebula, żółtko, łyżka śmietanki, olej, pieprz Ugotuj na twardo 8 jajek z dodatkiem soli lub octu, dzięki czemu nie pękną podczas gotowania i łatwiej je później obierzesz ze skorupki. Gotuj je 6-8 minut, ale nie dłużej, bo żółtka...

  • Zawijane roladki

    ...sałatka do roladek Pomidora, ogórka, paprykę myjemy, obieramy ze skórki ogórka; ugotowane jajko obieramy ze skorupki. Kroimy w kostkę pomidora, ogórka, paprykę i jajko. Dodajemy do składników posiekany szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem i łyżką majonezu kętrzyńskiego. Zawijamy plasterki sera lub wędliny wkładając do środka przygotowaną sałatkę. Dekorujemy mielonym pieprzem i posiekanym...

  • Spaghetti z zielonym akcentem

    Łatwe i smaczne danie. Ten przepis to gwarantuje.

  • ...jest kłopotliwe? Oto nasze pomysły. By tłuczone na kotlety mięso nie pryskało po całej kuchni, bitkę przykryjmy kawałkiem folii lub włóżmy do foliowej torebki. Żeby nie mieć problemu z obieraniem jaj(...). Wyjmij sitko i skorupki wytrząśnij do kubła.