• Informacje na temat:

    obieranie jajek na twardo

Artykuły na temat: obieranie jajek na twardo
  • Idealne jajko na twardo

    Praktyczne rady, które przydadzą się nie tylko od święta.

  • Faszerowane kolorowe jajka

    ...1. Jajka ugotować na twardo, ostrożnie obrać ze skorupek, przepołowić. Żółtka wyjąć, rozgnieść widelcem, utrzeć z majonezem, podzielić na trzy równe części. 2. Jedną część masy dokładnie wymieszać z koncentratem, drugą z drobno posiekaną natką pietruszki, trzecią z curry i szafranem. Każdą pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Kolorowe masy wyłożyć na jajka za pomocą szprycy do kremu...

  • Sałatka z karczochów z jajkiem

    Przygotowanie: Ziemniaki wrzucamy do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody i gotujemy około 25 minut. Następnie obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy około 8 minut na twardo, potem obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Sałatę myjemy, osuszamy i rozrywamy na niewielkie kawałki. Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Ziemniaki kroimy w plasterki. Karczochy odcedzamy...

  • Jajka na obiad

    Z jajek możesz wyczarować dania obiadowe.

  • Jeśli chcemy ugotować pęknięte jajko, do garnuszka, w którym je gotujemy, wlejmy łyżkę octu. Gotując jaja na twardo, wsypujemy do wody szczyptę soli. Ugotowane przelewamy zimną wodą i opukujemy – łatwiej będzie je obierać ze skorupki. Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli przed wlaniem surowych jajek na patelnię dodamy do nich trochę mleka.

  • Zapiekane jajka

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek; 100 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików; 1 pokrojona w drobną kostkę cebula; 1 szklanka bułki tartej; szczypta suszonego tymianku; oliwa z oliwek do smażenia(...) na twardo w osolonej wodzie, wystudzić, nie obierać. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć grzyby i cebulę. Całość doprawić do smaku tymiankiem, winiakiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy...

  • Sałatka jarzynowa z majonezem

    Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę umyj (nie obieraj) i włóż do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj  pod przykryciem  do miękkości. 2. Odcedź warzywa, ostudź  i obierz  ze skórek. Pokrój  w kostkę. Przełóż do dużej miski.  Dodaj jajka ugotowane  na twardo i posiekane.  3. Ogórki i jabłko obierz  i pokrój w kosteczkę.  Dodaj do reszty składników  razem z zielonym...

  • Cantucci

    Przygotowanie:  1. Migdały posiekaj (nie trzeba ich obierać ze skórki). Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj roztrzepane...

  • Sałatka tradycyjna na śniadanie

    ...składniki: śmietana 18% , keczup, kilka oliwek zielonych, szczypiorek, dwa jajka na twardo ugotowane, ogórek, pomidor. sos: trzy łyżki duże śmietanki...

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    Malowanie jajek, ozdabianie święconki czy symboliczne polewanie się wodą w lany poniedziałek - to tradycje, które nieodłącznie każdemu z nas kojarzą się z Wielkanocą. Czy tak samo jest z świątecznymi potrawami? Jakie dania goszczą najczęściej na naszych wielkanocnych stołach?*