• Informacje na temat:

    obieranie jajek na twardo

Artykuły na temat: obieranie jajek na twardo
  • Faszerowane kolorowe jajka

    ...1. Jajka ugotować na twardo, ostrożnie obrać ze skorupek, przepołowić. Żółtka wyjąć, rozgnieść widelcem, utrzeć z majonezem, podzielić na trzy równe części. 2. Jedną część masy dokładnie wymieszać z koncentratem, drugą z drobno posiekaną natką pietruszki, trzecią z curry i szafranem. Każdą pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Kolorowe masy wyłożyć na jajka za pomocą szprycy do kremu...

  • Sałatka z karczochów z jajkiem

    Przygotowanie: Ziemniaki wrzucamy do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody i gotujemy około 25 minut. Następnie obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy około 8 minut na twardo, potem obieramy i odstawiamy do wystudzenia. Sałatę myjemy, osuszamy i rozrywamy na niewielkie kawałki. Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Ziemniaki kroimy w plasterki. Karczochy odcedzamy...

  • Jajka na obiad

    Z jajek możesz wyczarować dania obiadowe.

  • Jeśli chcemy ugotować pęknięte jajko, do garnuszka, w którym je gotujemy, wlejmy łyżkę octu. Gotując jaja na twardo, wsypujemy do wody szczyptę soli. Ugotowane przelewamy zimną wodą i opukujemy – łatwiej będzie je obierać ze skorupki. Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli przed wlaniem surowych jajek na patelnię dodamy do nich trochę mleka.

  • Zapiekane jajka

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek; 100 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików; 1 pokrojona w drobną kostkę cebula; 1 szklanka bułki tartej; szczypta suszonego tymianku; oliwa z oliwek do smażenia(...) na twardo w osolonej wodzie, wystudzić, nie obierać. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć grzyby i cebulę. Całość doprawić do smaku tymiankiem, winiakiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy...

  • Sałatka tradycyjna na śniadanie

    ...składniki: śmietana 18% , keczup, kilka oliwek zielonych, szczypiorek, dwa jajka na twardo ugotowane, ogórek, pomidor. sos: trzy łyżki duże śmietanki...

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    Malowanie jajek, ozdabianie święconki czy symboliczne polewanie się wodą w lany poniedziałek - to tradycje, które nieodłącznie każdemu z nas kojarzą się z Wielkanocą. Czy tak samo jest z świątecznymi potrawami? Jakie dania goszczą najczęściej na naszych wielkanocnych stołach?*

  • Chłodnik pomidorowy ze szczypiorkiem

    Pomidory wkładaj na chwilę na łyżce cedzakowej do wrzątku. Wyjmuj i obieraj ze skórki. Pokrój w maleńką kosteczkę. Opłucz szczypiorek, kilka "wąsów" odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Jajka ugotuj na twardo (10 minut). Najlepiej w wodzie z dodatkiem soli, dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie. Gotowe jajka przelej zimną wodą, ostudź. Obierz, pokrój na cząstki. Ochłodzone zsiadłe mleko...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    Cieplejsze, wiosenne dni, zielone pąki na drzewach, czy rozkwitające żonkile to pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny, ale także i Świąt Wielkanocnych. Ten radosny czas pełen spotkań z najbliższymi kojarzymy z tradycyjnymi, pysznymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie przecież, aby na świątecznym stole zabrakło białego barszczu bądź żurku, jajek w majonezie czy kolorowych mazurków. Zanim jednak...

  • Odświętne jajeczko

    Francuskie sakiewki Składniki na 8 porcji: 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, sól, 9 jajek, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki bułki tartej, 50 dag pieczarek, duża cebula, żółtko, łyżka śmietanki, olej, pieprz Ugotuj na twardo 8 jajek z dodatkiem soli lub octu, dzięki czemu nie pękną podczas gotowania i łatwiej je później obierzesz ze skorupki. Gotuj je 6-8 minut, ale nie dłużej, bo żółtka...