• Informacje na temat:

    obieranie jajek

Artykuły na temat: obieranie jajek
  • Faszerowane kolorowe jajka

    Żeby jajka dobrze się obierały, należy je po ugotowaniu zalać zimną wodą i lekko obtłuc o ścianki garnka.

  • Sałatka z karczochów z jajkiem

    Karczochy zawierają substancje goryczkowe, które pobudzają przepływ żółci, wspierają pracę układu trawiennego i są niezawodne w odtruwaniu organizmu! Poza tym zawierają inulinę, substancje balastowe, które pozytywnie wpływają na florę jelitową. Bazylia zatroszczy się o ograniczenie wzdęć. Awokado zawiera zdrowe wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe i dużo witaminy E, która dba o zdrowie skóry.

  • Jest delikatne, ładnie owinięte białkiem. No i nie trzeba go obierać

  • Jajka na obiad

    Z jajek możesz wyczarować dania obiadowe.

  • Jeśli chcemy ugotować pęknięte jajko, do garnuszka, w którym je gotujemy, wlejmy łyżkę octu. Gotując jaja na twardo, wsypujemy do wody szczyptę soli. Ugotowane przelewamy zimną wodą i opukujemy – łatwiej będzie je obierać ze skorupki. Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli przed wlaniem surowych jajek na patelnię dodamy do nich trochę mleka.

  • Zapiekane jajka

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek; 100 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików; 1 pokrojona w drobną kostkę cebula; 1 szklanka bułki tartej; szczypta suszonego tymianku; oliwa z oliwek do smażenia; sól; pieprz czarny mielony; 50 ml winiaku klubowego; 100 g masła; szczypta natki pietruszki; 1 łyżeczka oliwy truflowej; 40 g kiełków słonecznika lub rzeżuchy Sposób przygotowania Jajka ugotować...

  • Tartaletki cytrynowo-imbirowe

    1. Imbirowe ciastka rozkruszamy prawie na proszek. Imbir obieramy, odkrawamy 3 plastry i je drobno siekamy. Ciastka i imbir łączymy z masłem, aby powstało...

  • Brownie z gruszkami

    Przygotowanie: Do 1,5 l wody dodajemy 100 g cukru i sok wyciśnięty z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół...

  • Sałatka tradycyjna na śniadanie

    składniki: śmietana 18% , keczup, kilka oliwek zielonych, szczypiorek, dwa jajka na twardo ugotowane, ogórek, pomidor. sos: trzy łyżki duże śmietanki...

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    Malowanie jajek, ozdabianie święconki czy symboliczne polewanie się wodą w lany poniedziałek - to tradycje, które nieodłącznie każdemu z nas kojarzą się z Wielkanocą. Czy tak samo jest z świątecznymi potrawami? Jakie dania goszczą najczęściej na naszych wielkanocnych stołach?*