• Informacje na temat:

    obieranie jajek

Artykuły na temat: obieranie jajek
  • Faszerowane kolorowe jajka

    Żeby jajka dobrze się obierały, należy je po ugotowaniu zalać zimną wodą i lekko obtłuc o ścianki garnka.

  • Idealne jajko na twardo

    Praktyczne rady, które przydadzą się nie tylko od święta.

  • Sałatka z karczochów z jajkiem

    Karczochy zawierają substancje goryczkowe, które pobudzają przepływ żółci, wspierają pracę układu trawiennego i są niezawodne w odtruwaniu organizmu! Poza tym zawierają inulinę, substancje balastowe, które pozytywnie wpływają na florę jelitową. Bazylia zatroszczy się o ograniczenie wzdęć. Awokado zawiera zdrowe wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe i dużo witaminy E, która dba o zdrowie skóry.

  • Jest delikatne, ładnie owinięte białkiem. No i nie trzeba go obierać

  • Jajka na obiad

    Z jajek możesz wyczarować dania obiadowe.

  • Jeśli chcemy ugotować pęknięte jajko, do garnuszka, w którym je gotujemy, wlejmy łyżkę octu. Gotując jaja na twardo, wsypujemy do wody szczyptę soli. Ugotowane przelewamy zimną wodą i opukujemy – łatwiej będzie je obierać ze skorupki. Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli przed wlaniem surowych jajek na patelnię dodamy do nich trochę mleka.

  • Zapiekane jajka

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek; 100 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików; 1 pokrojona w drobną kostkę cebula; 1 szklanka bułki tartej; szczypta suszonego tymianku; oliwa z oliwek do smażenia; sól; pieprz czarny mielony; 50 ml winiaku klubowego; 100 g masła; szczypta natki pietruszki; 1 łyżeczka oliwy truflowej; 40 g kiełków słonecznika lub rzeżuchy Sposób przygotowania Jajka ugotować...

  • Sałatka jarzynowa z majonezem

    Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę umyj (nie obieraj) i włóż do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj  pod przykryciem  do miękkości. ...

  • Placek korzenny

    1. Jabłka umyć. Jedno obrać, zetrzeć na tarce, pozostałych nie obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. skropić sokiem z cytryny, ...

  • Cantucci

    Przygotowanie:  1. Migdały posiekaj (nie trzeba ich obierać ze skórki). Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj roztrzepane...