• Informacje na temat:

    nowalijki azotany

Artykuły na temat: nowalijki azotany
  • Nowalijki na talerzu

    ...opakowaniach) azotany redukują się do azotyn, a te wytwarzają rakotwórcze nitrozoaminy.  Najwięcej azotanów chłoną liście i korzenie  Sałata, szpinak, szczypiorek, rzodkiewka. Bezpieczniejsze są nowalijki(...) żółte to znak, że roślina została "przeazotowana". Kupując pomidory, wybieraj te z miękką i zieloną szypułką.  Jak myć i przechowywać   Nowalijki włóż na 5-10 minut do wody z octem i pestkami...

  • Nowalijki to sama chemia?

    ...witaminy C. Nie zastąpią więc kiszonek! Brak słońca to też... brak smaku. To dlatego pomidory ze szklarni nie są tak aromatyczne jak gruntowe. Nowalijki nawozi się azotanami. Im większe warzywo, tym więcej „sypane”. Nie kupuj więc wyjątkowo dorodnych warzyw – są podejrzane! Do 300 mg na dzień azotany są bezpieczne. Taką ilość może zawierać cały pęczek rzodkiewek. Traktuj więc nowalijki raczej jako...

  • Nowalijki kluczem do pięknej sylwetki na wiosnę

    Na straganach pojawiły się już nowalijki. Są pyszne i niskokaloryczne. Mogą stanowić samodzielną przekąsek lub dodatek do dania głównego. Czy jedliście już pieczoną rzodkiewkę? Nie - to czas najwyższy spróbować! Czym są nowalijki i jak odpowiednio przygotować je do spożycia? Nowalijkami nazywamy pierwsze, wiosenne warzywa. Należą do nich: ogórek, sałata, nać pietruszki, rzeżucha, pomidor...

  • Nowalijki... jeść czy nie?

    Wielu dietetyków nie ma dobrego zdania o nowalijkach. Czy warto więc jeść warzywa "spod folii"? To prawda, że nowalijki hodowane w sztucznych warunkach mają mniej wartości odżywczych niż te, które(...) dodatki cieszące nasze oko, a nie główne składniki dania. Dlaczego? Podczas uprawy nowalijek używane są nawozy. Nawet jeśli hodowca ściśle przestrzega norm, w warzywach znajdują się nawozy azotowe (azotany...

  • Nowalijki - jeść czy nie?

    ...- jeden liść to zaledwie jedna kaloria. Szklarniowe nowalijki jedzmy z umiarem. Nie w postaci samodzielnych posiłków, ale jako dodatek, urozmaicenie diety. Zwykle są intensywnie nawożone. Gromadzą niekorzystne substancje, m.in. azotany, które same w sobie nie są groźne, ale mogą przekształcać się w organizmie w szkodliwe azotyny. Te zaś, reagując z innymi substancjami, tworzą związki rakotwórcze...

  • Nowalijki: Co robić, by nie szkodziły?

    Nie zjadaj ich za dużo Choć są cennym źródłem witamin i minerałów, mogą zawierać także azotany (na skutek zbyt intensywnego nawożenia). Nagromadzone w młodej marchewce czy rzodkiewce związki(...) 2-3 razy w tygodniu. Postaraj się o dobrego dostawcę Jeśli masz taką możliwość, kupuj nowalijki od rolnika posiadającego certyfikat produktów ekologicznych. Taka uprawa podlega dokładnej kontroli...

  • Chętnie sięgamy po nowalijki, gdy tylko się pojawią w sklepach. Gdy nie wykorzystamy ich od razu, przechowujemy w lodówce. Ich prozdrowotne właściwości...

  • Uwaga na nowalijki

    ...w komorach z etylenem, przyspieszającym dojrzewanie. Warzywa z chemią Nowalijki możemy podzielić na te, które w mniejszym lub większym stopniu gromadzą szkodliwe substancje np. azotany, które po(...)Nowalijki to młode warzywa, które zbiera się po raz pierwszy danego roku. Najbardziej popularne z nich to rzodkiewka, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek, rzeżucha, nać pietruszki, cebula dymka, ale...

  • Warzywne SPA

    ...​Panuje sezon na nowalijki. Możesz wykorzystać je do robienia maseczek. Zachowaj jednak ostrożność. Wiele warzyw zawiera azotany, które mogą podrażnić skórę. Jeżeli twoja skóra nie toleruje świeżych warzyw można wprowadzić zamienniki. Jak to zrobić?

  • Zupy z nowalijek

    Trudno oprzeć się urodzie pierwszych warzyw, ale jedz je z umiarem i przestrzegaj pewnych zasad. Wybieraj mniejsze warzywa, ponieważ gigantyczna rzodkiewka potrzebowała znacznie więcej nawozów niż jej mniej wyrośnięty odpowiednik. Nie przechowuj nowalijek w foliowych workach, ponieważ właśnie wtedy azotany przekształcają się w szkodliwe azotyny, które sprzyjają chorobom nowotworowym. Najlepszym...

Dyskusje na temat: nowalijki azotany
  • JASNE !

    a w nowalijkach dioksyny, furany, azotyny, azotany, pestycydy, metale ciężkie - mniam! samo zdrowie!. Całe szczęście, że mamy warzywa i owoce ze wsi z własnej uprawy, bo to co kupujecie w sklepach to jeden wielki syf!. Od warzyw począwszy na wędlinach - a raczej zwiędlinach skończywszy.... Podam przykład ogórków - dziś pryskane, dziś zbierane, dziś sprzedane - cóż taka jest prawda. Może trochę