• Informacje na temat:

    nasiona fasoli

Artykuły na temat: nasiona fasoli
  • ...carne, czyli popularnych dań tamtejszej kuchni. Delikatna w smaku. Mung Popularna w kuchni azjatyckiej. Ma drobne nasiona o długości od 2 do 4 mm, spożywana gotowana i w postaci kiełków (w Polsce(...), ale i kiełków. Czarna „żółwiowa” Popularna w krajach Ameryki Łacińskiej, szczególnie w Brazylii. Robi się tam z niej potrawę o nazwie feijoada (z wołowiny, wieprzo- winy i czarnej fasoli...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    Przyglądając się kampaniom promującym regionalne produkty, zaczęłam bliżej interesować się innymi niż fasolka po bretońsku kulinarnymi zastosowaniami fasoli odmiany Piękny Jaś.

  • Nasiona chia: Sposób na zdrowie prosto od Azteków

    Nasiona chia, zwane również szałwią argentyńską, to niedawne odkrycie miłośników zdrowej żywności. Są źródłem wielu składników odżywczych, a także doskonałym dodatkiem do wegetariańskich i wegańskich potraw.

  • Zdrowie w nasionach

    Wszystkie nasiona, które jadamy bogate są w składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminy i sole mineralne. Mają również dużo skrobi (ziarna zbóż), tłuszczu (orzechy) czy białka (nasiona strączkowych). Na ogół jednak mają wszystkiego po trochę.

  • Warzywa strączkowe są znakomitym źródłem cennego białka. Jednak zawierają także substancje, które mogą wywoływać wzdęcia. Kłopotów można uniknąć, odpowiednio… gotując ziarenka.

  • Ziarenka pełne mocy

    Wzbogać codzienną dietę w odżywcze nasiona.

  • Trzy siostry

    ...żołędziowe kub inne małe odmiany dyni Szklanka posiekanej czerwonej cebuli 2-3 papryczki chili  3 szklanki gotowanej czarnej fasoli 2 szklanki kukurydzy 2 szklanki pokrojonych różyczek(...) miseczce połącz oliwę i 1/3 zgniecionego czosnku. 2.      Usuń ogonki z dyń, przekrój je na pół, wydrąż nasiona. Wnętrze nasmaruj oliwą z czosnkiem. Umieść w piekarniku, miąższem do góry i piecz przez 35

  • Jak hodować kiełki w domu?

    Nasiona najpierw moczę, płuczę i osączam. Większe, np. soczewicy czy fasoli, wkładam do słoika do wys. 1/4. Obwiązuję go gazą i stawiam odwrócony na innym naczyniu pod kątem, by woda odciekała. Kiełkujące nasiona przepłukuję 2 razy dziennie. Kiełki z mniejszych nasion, np. rzodkiewki czy brokułu, uprawiam na sitku zawieszonym na garnku. Rzeżuchę sieję na ligninie i codziennie podlewam. Po...

  • Sprawdzone sposoby na rośliny strączkowe

    ...✓Groch, fasolę, ciecierzycę i soczewicę posól dopiero pod koniec gotowania. Gdy zrobisz to wcześniej, wydłuży się czas ich gotowania. ✓Jeśli nie masz czasu na moczenie i długie gotowanie fasoli, kup fasolę w puszce. Jest ona już gotowa do spożycia, tylko przed dodaniem jej do potrawy warto ją opłukać na sitku pod bieżącą wodą. ✓Jeśli przygotowujesz potrawę z fasoli, ugotuj jej więcej niż potrzeba...

  • Komosa ryżowa

    ...​Nazywana jest matką zbóż, choć niesłusznie. Należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię.

Dyskusje na temat: nasiona fasoli
  • Re: Jakie produkty spalają tłuszcz? Co warto jeść?

    Np takie produkty przyśpieszają spalanie tłuszczu: L-karnityna guarana zielona herbata Garcinia Cambogia morszczyn pęcherzykowaty Yerba Mate gorzka pomarańcza nasiona białej fasoli L-tyrozyna korzeń imbiru soja pieprz Cayenne pieprzu czarny Wszystkie te składniki i inne znajdziesz w preparacie slimcea który pozwolił mi schudnąć 16kg w 3 miesiące

  • Re: Wegetarianizm - moda czy przekonanie?

    Mojej agresji nie budzi ani wegetarianizm skrajny, ani dieta paleo... Niech każdy je co chce i pozwoli na to innym. Ja jadam mięso, warzywa, owoce, nasiona. Jadam np. "smalec" z fasoli Jaś (z własnego ogródka) i gulasz z kostki sojowej z Orico, ale staram się upodobnić je do znanego mi smaku mięsnego. Tak samo mam z pasztetem z pomidorami z Rumix Prosoya- jest bardzo zbliżony do mięsnego pasztetu

  • Re: Wegetarianizm - moda czy przekonanie?

    Mojej agresji nie budzi ani wegetarianizm skrajny, ani dieta paleo... Niech każdy je co chce i pozwoli na to innym. Ja jadam mięso, warzywa, owoce, nasiona. Jadam np. "smalec" z fasoli Jaś (z własnego ogródka) i gulasz z kostki sojowej z Orico, ale staram się upodobnić je do znanego mi smaku mięsnego. Tak samo mam z pasztetem z pomidorami z Rumix Prosoya- jest bardzo zbliżony do mięsnego pasztetu

  • Re: Indeks glikemiczny a odchudzanie

    porzeczka - 15 Fasolka szparagowa - 15 Grzyby - 15 Kiełki (fasoli mung, soi) - 15 Kiszona kapusta - 15 Ogórek - 15 Oliwki - 15 Orzechy i migdały - 15 Papryka (czerwona, zielona, żółta) - 15 Por - 15 Seler(...), suszone - 35 Jogurt odtłuszczony - 35 Musztarda - 35 Nasiona (siemie lniane, słoneczniki) - 35 Pomidory suszone - 35 Seler surowy (korzeń) - 35 Śliwki - 35 Pieczywo chrupkie - 35 Indeks glikemiczny

  • Re: Mikołaj Rey o właściwościach fasoli

    Jest w tym racja i nie jest zarazem. Faktem jest, że często kupuje się martwą fasolę i wtedy rzeczywiście dobrym pomysłem może być gotowanie jej od razu, jednak mając fasolę dobrej jakości, mamy żywe nasiona, co oznacza, że moczenie nie będzie prowadzić do psucia i fermentacji, lecz sprawi, że nasionka po prostu się wybudzą i zacnie się pierwszy etap przed kiełkowaniem. W ogóle fasolę, by mieć

  • Re: Ciastka błotne

    Pewnie chodzi o to, że zostały namoczone np. przez noc, aby rozpocząć proces kiełkowania. Orzechy jako nasiona są lżej strawne po takim zabiegu i zanikają w nich częściowo substancje antyodżywcze, które nie służą człowiekowi, a są w wielu suchych nasionach i ziarnach, pełniąc tam jakąś funkcję ochronną, np. przed psuciem się. Podobna sprawa, jak z namaczaniem fasoli czy innych strączków.

  • mam pytanko ...

    mam pytanko czy kielki je sie w "calosci" czy trzeba oddzielic kielek od nasiona ? ostatnio wysadzalem kielki fasoli i soczewicy i probowalem zjesc w calosci czyli nasiono+kielek i nie dalem rady bylo wstretne w samku... dzieki za informacje