• Informacje na temat:

    napoleonka

Artykuły na temat: napoleonka
  • Tradycyjna napoleonka

    ...w prostokąty, kwadraty lub romby, przekładamy na talerz albo paterę i podajemy. Napoleonka doskonale smakuje z różnymi owocami, np. jagodami, truskawkami, malinami, które przełamują słodycz kremu. Zobacz także:

  • Francuska napoleonka

    Nikt się jej nie oprze.

  • Napoleonki

    1. Z ciasta wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 4x10 cm, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec wg instrukcji na opakowaniu, ok. 15 minut...

  • Napoleonki z maślanych ciastek

    1. Zagotowujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową...

  • Popularne desery PRL-u

    Czy napoleonka zawdzięcza nazwę Napoleonowi Bonaparte? Jak i gdzie powstała pyszna wuzetka? Poznajcie historię słynnych ciastek, zanim je upieczecie. Napoleonka przywędrowała na nasze stoły(...). I właśnie od włoskiego miasta określa się go we Francji neaopolitańskim. Spolszczając nazwę ciasta przyjęło się mówić napoleonka, zamiast neapolitanka. W wielu regionach kraju ciastka przełożone...

  • Zastanawiasz się, czy do świątecznego deseru podać gościom łyżeczkę czy widelczyk? Oto nasza porada.

  • IQuchnia - uczta dla duszy i ciała

    Wiadomo, że sprawiedliwości na świecie nie ma. Inne dziewczyny były zawsze chude, a ja ciągle musiałam się odchudzać - wspomina piosenkarka Anna Jurksztowicz, autorka książki "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić“.

  • Zero cukru, czyli najlepsza dieta bikini

    Chcesz zdążyć schudnąć przed urlopem? Nie trać czasu na poszukiwanie nowych cudownych sposobów. Ten, który my proponujemy, jest prosty, skuteczny i przede wszystkim zdrowy.

  • ...napoleonka, bo za mna chodza a w Polsce ich sobie nie zafundowalam. To moze moglabym choc polizac. A tak powaznie to ja nie mam pojecia co mam z tym ciasteczkiem zrobic. Jedyny ratunek do wnuka mego sie...

  • Jak dobrać sztućce do potrawy

    Mnogość sztućców ułożonych przy talerzach może wprowadzić w zakłopotanie, zwłaszcza w eleganckiej restauracji albo na przyjęciu. Jednak ich układ jest prosty i łatwy do zapamiętania. Sprawdź, jakie sztućce do czego służą, by nie popełnić gafy.

Dyskusje na temat: napoleonka
  • Re: napoleonki

    już znalazłam, jest to" szybka napoleonka" z przepisu karinaa

  • Re: Napoleonki

    Kremówka to nie Napoleonka...

  • Re: napoleonki

    Proszę bardzo http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/szybka-napoleonka,24987

  • Re: Napoleonki

    Toż toto na zdjęciu to jakiś krem który bardziej przypomina stopiony ser umieszczony razem z truskawkami w francuskim cieście nie żadna napoleonka ! he he he :-0 .

  • Re: napoleonki

    nie kpię PRZEPRASZAM, ale przedtem wyskoczyła mi napoleonka z przepisu listek a tej nie widziałam

  • Re: Tradycyjna napoleonka

    W mazowieckim ciasto z przepisu to ,,napoleonka ".

  • Kremówka, napoleonka domowa a ze sklepu

    Zastanawiam się jak to jest, że domowej roboty kremy do tych ciast są budyniowe i mają delikatny żółtawy kolor oczywiście a w sklepie są białe i takie bardzo delikatne...............? jak zrobić taki sklepowy krem? pozdrawiam

  • Re: Tradycyjna napoleonka

    bzdury gadasz!!!!!! to była napoleonka!!!!!!! rodzaj żeński!

  • Re: Kremówka, napoleonka domowa a ze sklepu

    jak zrobisz budyn i utrzesz go z maslem na krem to dodaj do niego smietane kremówke ubita na sztywno z smietanfixem, wszystko razem wymieszaj delikatnie lyzka, mozesz zamiast kremowki uzyc kremu do tortow dr oedkera o smaku smietankowym lub waniliowym (uzyj troche mniej mleka)krem bedzie bardziej puszysty niz z samego budyniu i masla ale raczej nie identyczny jak w sklepie,

  • Re: Tradycyjna napoleonka

    Napoleonka-z kremem budyniowym. Kremówka - z alkoholem.