• Informacje na temat:

    naczynia do pieczenia

Artykuły na temat: naczynia do pieczenia
  • Gęś wolno pieczona

    ...pół i wyciąć piersi. Podawać z sosem  z pieczenia (płyn z naczynia zlać do rondla, gotować, aż  zredukuje się ok. 1/3 objętości).(...)  do pieczenia piersiami do dołu. 2. Piekarnik nagrzać do 130°C. Gęś podlać sokiem i ew. cydrem, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec cały czas pod przykryciem przez 7 godzin. Po upieczeniu...

  • ​Pasta z pieczonego batata

    Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Warzywa obierz. Batata pokrój na ćwiartki, posmaruj olejem i włóż do piekarnika. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki batata i cebulę i piecz około 40 minut. Ostudź. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do wybranego naczynia i podawaj. Na 100

  • Pieczone warzywa z sosem tzatziki

    Przygotowanie: Warzywa pokrój w ćwiartki, paski, kostkę. Przełóż do naczynia z pokrywą i posyp łyżeczką papryki, szczyptą soli i pieprzu. Przykryj i dokładnie...

  • Pieczone z gulaszem

    Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz solą. Masło rozpuść w rondelku. Na dno żaroodpornego naczynia wylej gulasz....

  • To się przyda  przy pieczeniu tart

    ...✔ Wybieramy dobrą formę W każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi kupisz okrągłą formę z charakterystycznym niskim karbowanym brzegiem. Takie są najlepsze do pieczenia tart. Ale które naczynie(...) stole, lepsze będą formy ceramiczne albo szklane. Mają one bardziej estetyczny wygląd niż naczynia metalowe, łatwo się je myje i można w nich kroić ciasto bez obawy, że porysuje się powierz chnię...

  • Pieczeń z pomidorami i serem

    ...naczynia żaroodpornego przekładamy masę mięsną łącznie z sosem, wyrównujemy. Na wierzchu układamy fasolkę szparagową i całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 40 minut w 180ºC. Pieczeń...

  • Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

    ..., przekładamy do brytfanki, pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni - funkcja termoobieg. Po tym czasie dolewamy 300 ml cydru i pieczemy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie smarujemy miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca. Jabłka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy ok. 20 minut...

  • Oscypek  na pieczonym jabłku ze śliwkami z patelni

    Na patelni podgrzewamy ziarna kminku, przekładamy do mniejszego naczynia i jeszcze gorące zalewamy olejem rzepakowym. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Pieczony karp z miodem

    Rozdrobnij kolendrę. Ponacinaj rybę, usuń płetwy. Dopraw solą, pieprzem, kolendrą. Posiekana cebulę podsmaż na złoty kolor. Dodaj trochę oleju roślinnego i miód. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ostudź. Nałóż parę łyżek do naczynia żaroodpornego. Włóż karpia i polej resztą sosu, przykryj folią aluminiową . Piecz w 180 st. 30 minut. Zdejmij folię. Piecz 5 minut w 220 st. C...

  • Pieczona golonka w piwie

    .... Cebule obierz, pokrój w plasterki. Golonki obsmaż na smalcu razem z cebulą i przełóż wszystko do brytfanki. Początkowo piecz golonki godzinę w temperaturze 200-220° C. Podczas pieczenia polewaj je często piwem oraz wytwarzającym się sosem. Gdyby było go za mało, polewaj większą ilością piwa (lub piwa z wodą). Na dnie naczynia zawsze powinien być sos. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 180

Dyskusje na temat: naczynia do pieczenia
  • Re: Halogen Oven przepisy.

    nisko powieszonym ruszcie. Piec 25 minut w temperaturze 175˚C. Następnie podlać sosem z pieczenia. Piec dalszych 25 minut w temperaturze 200˚C. Aby zapobiec przypaleniu mięsa można górę przykryć folią aluminiową. Co jakiś czas podlewać mięso sosem z pieczenia. NADZIEWANA CIĘLĘCINA 1,5 kg cielęciny bez kości z wyciętą kieszenią; 2 łyżki masła; czosnek, sól i pieprz. Nadzienie: 1 łyżka masła

  • Re: Najlepszy biszkopt

    Biszkopt to ciasto bez proszku do pieczenia. Oto przepis 6 jaj, 3/4 szklanki mąki, 1/4 mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, Nieco masła do posmarowania tortownicy i nieco mąki do posypania tortownicy. Do naczynia wbić jajka, dodać cukier i ubijać na parze trzepaczką do czasu aż będzie mocno ciepła mas. Zdjąć masę z pary i nadal ubijać aż wystygnie. Powstanie jednolita masa. Następnie powoli

  • Re: czy ktos zna  przepis na ''kiszkę ziemniaczaną ?

    muszkatołowej,szczyptą vegety lub ziarenek smaku i solą.Dobrze wymieszam i tą mieszaniną nadziewam bardzo lużno maciek by podczas pieczenia nie pękł ponieważ ziemniaki pęcznieją a maciek sie kurczy.Zaszywam dokładnie otwory,wkładam do żaroodpornego naczynia lub formy polewam roztopionym smalcem i piekę kilka razy nakłuwajc żołądek w nagrzanym do 180 o C około godziny.Podaję tę pieczeń pokrojoną

  • Re: Łosoś z cytryną i pomarańczą

    Jako tłuszcz do smarowania naczynia proponuję masło klarowane. Do pieczenia i smażenia ryby nie używa się oleju, jest to niezdrowe połączenie. Masło i łosoś to najsmaczniejsze i idealne połączenie. Smacznego.

  • Thermomix jak najbardziej!

    do pieczenia w 6 minut. Zupę-krem wystawisz na stół w ciągu 15 minut. Wspaniałe roladki mięsne zostaną ugotowane na parze bez dodatku tłuszczu w pół godziny! I jeszcze: rewelacyjne, wspaniałe(...) dzięki łatwemu demontażowi wszystkich części naczynia miksującego umyjesz go z łatwością. Jeśli nie masz ochoty tego robisz nalej do urządzenia litr wody, trochę płynu do naczyń i uruchom na 5 minut w 60

  • Re: DEBIUT

    żaroodpornego naczynia (może być blaszka do pieczenia ciast) i położyć warstwę makaronu (surowy), polać ją sosem pomidorowym tak, żeby cały był zamoczony w sosie i posypać startym serem. Następnie(...) (można sprawdzić, widelcem, czy makaron już jest miękki). Należy zostawić trochę miejsca bo bokach (makaron nie powinien przylegać szczelnie do ścianek naczynia), bo sos musi odparować. Można zrobić

  • Re: biszkopt

    kuchni - biszkopty nie udają się. Po pierwsze:PODSTAWĄ ROśNIĘCIA CIASTA BISZKOPTOWEGO JEST WTŁOCZONE POWIETRZE A NIE PROSZEK DO PIECZENIA!!!DO BISZKOPTU NIE DAJE SIĘ PROSZKU!!! Po drugie: jaki ocet??Po co(...) muszą być ciepłe, można nawet miskę w której bije się biszkopt wstawić do naczynia cieplą wodą, aby wtłoczone bąbelki powietrza powiększały swoją objętość.

  • Re: 3 kroki do udanego biszkoptu

    łyżek mąki. Całe jaja z cukrem ubijac mikserem na puszystą masą, długo, aż będą sie pisać. W trakcie ubijania miskę można wstawić do innego, wiekszego naczynia z ciepłą wodą, aby masę podgrzewać- chodzi(...) proszku, bez octu, bez oddzielania żółtek. Biszkopt wychodzi duży, można go przekroić na trzy spore kawałki. Zgadza się i żadnego proszku do pieczenia!

  • Re: potrawy wigilijne i świąteczne

    do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni. Masło rozpuścić, dodać miód, imbir, cynamon i migdałowe płatki, wymieszać. Polać sosem. Piec w temp. 180 st. C przez 15(...) * 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki przyprawy do pierników * 1 łyżeczka mielonego imbiru sposób przygotowania Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię

  • Re: 7 przepisów na doskonałą pizzę

    szkalnkę cipłą woda do 300 ml zostawiając troszkę luzu aby drożdże nie wykipiały ja używam małej szklanki do piwa o pojemności 0,3l do naczynia wsypać mąki ok 300g wsypać sól i dodać oliwe z oliwek jak zaczna drożdże rosnąć wlewamy do naczynia i mieszamy wszystko dodając mąki tak aby ciasto nie było ani za twarde ani za żadkie bo się będzie kleiło dzielimy na 2 części i dostawiamy na czas