• Informacje na temat:

    naczynia do gotowania

Artykuły na temat: naczynia do gotowania
  • Wzmocni odporność i naczynia krwionośne

    Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C - 500-700 mg w 100 g. Choć ta zawartość maleje w trakcie suszenia czy gotowania, i tak jest wyższa niż w cytrusach. To dlatego dzika róża przeciwdziała grypie i przeziębieniu. Natomiast dzięki witaminom A, B1, B2, E, K ma korzystny wpływ na ciśnienie. Zdrowotne przepisy Najpospolitsze odmiany dzikiej róży - psia i rdzawa dojrzewają pod koniec...

  • ...potrawy w aluminiowych garnkach. Podczas gotowania aluminium z naczynia przedostaje się do potrawy. Duże ilości tego pierwiastka mogą znaleźć się w naszym jedzeniu zwłaszcza przy gotowaniu kwaśnych dań...

  • Jak ekologicznie czyścić naczynia?

    .... Tłuszcz i zabrudzenia możesz jednak skutecznie usunąć w bardziej naturalny sposób.  Mycie z dodatkiem soli  Jeśli chcesz ręcznie umyć naczynia, które nie są tłuste, np. szklanki, kieliszki, kubki(...) eterycznego, np. cytrynowego - doda on zapachu, ale i zdezynfekuje naczynia. Uwaga, jeśli chcesz umyć przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem, spryskaj je wcześniej wodą utlenioną, aby zabiła...

  • Wino dla smaku Jak gotować na parze? Do naczynia wlej wodę (niewiele, najwyżej „na dwa palce”), umieść na nim koszyczek z równomiernie rozłożonym jedzeniem...

  • ...w wodzie, np. pierogów. ●Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możemy postawić zwykłe metalowe sitko nad garnkiem z parującą wodą. Pamiętajmy o odpowiednio dopasowanej pokrywce, która zamknie parę w środku naczynia i nie pozwoli jej uchodzić na zewnątrz.

  • 6 sprawdzonych metod na kruche naczynia

    ...normuje ciśnienie krwi, która przez nie przepływa. 4. Krwawnik pospolity Zawiera olejki eteryczne, witaminy K, C i E, flawonoidy, cholinę, miedź, żelazo i siarkę. Wzmacnia naczynia, przyspiesza(...) się zaparzy. 5. Arnika Jest skarbnicą składników, które uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Łyżeczkę suszu arniki zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na kwadrans do zaparzenia...

  • W czym gotować?

    Wszystkie mają wady i zalety Najlepsze są garnki ze stali chromowo-niklowej. W nich nic się nie przypala. Długo trzymają ciepło, a ponieważ stal jest gładka, łatwo je utrzymać w czystości. Gdy naczynia są pokryte teflonem, można w nich smażyć i gotować bez tłuszczu. Ale łatwo je porysować i wtedy należy je wyrzucić, bo z uszkodzonych miejsc przedostają się szkodliwe substancje. Naczynia...

  • ...uszkodzenie naczynia. A gdy garnek jest za duży, potrawa nie gotuje się równomiernie i potrzeba więcej czasu na jej dogotowanie. Ekonomiczny parowar(...). Wybierzmy naczynia z dobrej stali, odporne na zarysowania. Powinny też mieć grube, kilkuwarstwowe dno. Wtedy gotowanie będzie nawet o 30 proc. tańsze. Przyrządzanie potraw w takich garnkach jest bardzo...

  • Siedem trików na oszczędne gotowanie i pieczenie

    ...ogrzewały tylko ich dno. Stawiając mały garnek na dużym palniku, marnujemy gaz i ryzykujemy uszkodzenie naczynia. A gdy garnek jest za duży, potrawa nie gotuje się równomiernie i potrzeba więcej czasu na(...). Przyrządzenie ich w tradycyjny sposób zajęłoby nam nawet kilka godzin. 5. Z grubym dnem Przy zakupie nowych garnków zwróćmy uwagę nie tylko na ich wygląd, ale także na jakość. Wybierzmy naczynia z dobrej stali...

  • Co robić, aby naczynia nie pękały i nie przeciekały

    Zaopatrz się więc w naczynia hartowane lub żaroodporne (ze szkła borokrzemowego). Warto wiedzieć, że żaroodporne garnki (z grubego szkła) nie pękną nawet na gazie i w piekarniku (w 400°C). Jeśli do(...), ochłódź. Wyjmij zimne i wytrzyj.  Szkło, porcelanę albo gliniane naczynia sklei ałun. Podgrzej go nad ogniem (np. na łyżce), aby się rozpuścił i posmaruj nim pęknięte miejsca. Szklany dzbanek...

Zdjęcia na temat: naczynia do gotowania
Wideo na temat: naczynia do gotowania
  • Silikonowe naczynia i gadżety do kuchni

    Anna Nowak-Ibisz, prowadząca program "Pani Gadżet", zaprezentowała w studiu „Dzień Dobry TVN" silikonowe gadżety w kuchni, m.in. składany lejek, siatkę, w której można gotować czy czerpak, który może stać. - Silikon jest związkiem krzemu, czyli piaskiem. Jest bardzo odporny na wysokie temperatury - zaznaczyła Nowak-Ibisz. Specjalistka wyjaśniła także, jaką wadę mają silikonowe przedmioty. (DDTVN/x-news)  

  • Katarzyna Bosacka o tym, jakich garnków nie używać

    To, w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Czy garnki i naczynia mogą być toksyczne? Prowadząca program "Wiem, co jem na diecie" Katarzyna Bosacka wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN", jakich garnków nie powinniśmy używać. Które z nich negatywnie wpływają na nasze zdrowie? W jakie warto zainwestować? (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: naczynia do gotowania
  • Re: Sajgonki na parze....????

    Ja robiłam, niestety mi nie wyszły, ciasto nie dość że było bez smaku, to jeszcze w trakcie gotowania ten cienki papier posklejał się ze sobą, poprzyklejał do metalowego wkładu do gotowania na parze (chyba lepiej byłoby ułożyć sajgonki na np. wartswie plasterków marchewki) i miejscami porwał się przy wyjmowaniu i odklejaniu z naczynia.

  • Re: Buraczki

    Mam przepis na salatke z burakow i fasoli 4 srednie buraki 1/2 szkl suchej fasoli 2 jablka maly sloik majonezu 2 zabki czosnku (dodac do wody do gotowania burakow) pieprz Fasole ugotowac, ugotowane buraki pokroic w kostke. Jablka obrac i pokroic w kostke. Do naczynia wlozyc buraki, fasole, jablka, dodac majonez, doprawic pieprzem, delikatnie wymieszac.

  • Re: O zmywarkach

    Ja mam i sobie nie wyobrażam bez niej życia. No ale prawda jest taka, że jak składasz brudne naczynia kilka dni, albo nawet czekasz do rana, to często jest tak, że większy brud się nie domywa, podobnie jest na przykład z garnkiem po makaronie, jeżeli do dna w trakcie gotowania przykleją ci się jakieś pojedyncze makaroniki to zmywarka tego nie umyje i potem i tak trzeba ręcznie

  •  Re:  przepisy na dania z ziemniaków

    i pokroić na ok. 12 kawałków. Kluski wrzucić na gotującą wodę lub włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia bez otworów do gotowania na parze. Ziemniaki nadziewane (4 porcje) 4 średnie mączyste(...)Kopytka (4 porcje) 1 kg ziemniaków, 1-2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, masło Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie lub w naczyniu z otworami (do gotowania

  • Re: Halogen Oven przepisy.

    pod wodą Temperatura gotowania 1800C, 5 min. na niskim ruszcie JAJKA GOTOWANE Umyte jajka położyć na niski ruszt, gotować. Po ugotowaniu podstawić pod zimną wodę, aby je ostudzić. Temperatura gotowania 2000C, 5 min. (na miękko), 7 min. (na twardo) CROISSANTY (FRANCUSKIE ROGALIKI) Na 3 – 4 croissanty: rozgrzać do 105˚C. Podgrzewać przez 3 do 6 minut. Upieczenie zamrożonych croissantów potrwa

  • Re: Jak idealnie połączyć kuchnię z salonem?

    Kuchnia z salonem - zapraszamy gości i składamy brudne naczynia na kupę. Pozazdrościć widoku. Nic nie mówię o zapachach rozchodzących się w czasie gotowania.

  • Re: Jedz pięknie i wyglądaj pięknie

    Nie wiem czy ja jem pięknie ale na pewno zdrowo. Starannie dobieram dietę w której królują warzywa z kaszami. Mięsa nie unikam ale jem w umiarkowanych ilościach. Moim ulubionym sposobem gotowania jest to na parze do czego używam naczynia Milano Classic.

  • Re: Jak nakłonić mężczyznę do gotowania i sprzątania

    nie odmówie to najwyzej naczynia zmyje, i to tylko te łatwe, bo np.; patelnie czy garnki mi zostawia :/