• Informacje na temat:

    naczynia do gotowania

Artykuły na temat: naczynia do gotowania
  • Wzmocni odporność i naczynia krwionośne

    Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C - 500-700 mg w 100 g. Choć ta zawartość maleje w trakcie suszenia czy gotowania, i tak jest wyższa niż w cytrusach. To dlatego dzika róża przeciwdziała grypie i przeziębieniu. Natomiast dzięki witaminom A, B1, B2, E, K ma korzystny wpływ na ciśnienie. Zdrowotne przepisy Najpospolitsze odmiany dzikiej róży - psia i rdzawa dojrzewają pod koniec...

  • ...potrawy w aluminiowych garnkach. Podczas gotowania aluminium z naczynia przedostaje się do potrawy. Duże ilości tego pierwiastka mogą znaleźć się w naszym jedzeniu zwłaszcza przy gotowaniu kwaśnych dań...

  • Wino dla smaku Jak gotować na parze? Do naczynia wlej wodę (niewiele, najwyżej „na dwa palce”), umieść na nim koszyczek z równomiernie rozłożonym jedzeniem...

  • ...w wodzie, np. pierogów. ●Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możemy postawić zwykłe metalowe sitko nad garnkiem z parującą wodą. Pamiętajmy o odpowiednio dopasowanej pokrywce, która zamknie parę w środku naczynia i nie pozwoli jej uchodzić na zewnątrz.

  • W czym gotować?

    Wszystkie mają wady i zalety Najlepsze są garnki ze stali chromowo-niklowej. W nich nic się nie przypala. Długo trzymają ciepło, a ponieważ stal jest gładka, łatwo je utrzymać w czystości. Gdy naczynia są pokryte teflonem, można w nich smażyć i gotować bez tłuszczu. Ale łatwo je porysować i wtedy należy je wyrzucić, bo z uszkodzonych miejsc przedostają się szkodliwe substancje. Naczynia...

  • Dieta i zioła wzmocnią naczynia krwionośne

    Pękanie naczynek może być sygnałem, że masz kłopoty z krążeniem i skłonność do tworzenia się żylaków, zwłaszcza, gdy często robią ci się siniaki. Ale naczynia krwionośne możesz skutecznie wzmacniać. Pomogą w tym naturalne roślinne substancje: flawonoidy (rutyna), saponiny (escyna), które uszczelnią i uelastycznią naczynka, także witaminy C i K. Szukaj ich w ziołach, owocach, warzywach. Arnika...

  • ...uszkodzenie naczynia. A gdy garnek jest za duży, potrawa nie gotuje się równomiernie i potrzeba więcej czasu na jej dogotowanie. Ekonomiczny parowar(...). Wybierzmy naczynia z dobrej stali, odporne na zarysowania. Powinny też mieć grube, kilkuwarstwowe dno. Wtedy gotowanie będzie nawet o 30 proc. tańsze. Przyrządzanie potraw w takich garnkach jest bardzo...

  • Siedem trików na oszczędne gotowanie i pieczenie

    ...ogrzewały tylko ich dno. Stawiając mały garnek na dużym palniku, marnujemy gaz i ryzykujemy uszkodzenie naczynia. A gdy garnek jest za duży, potrawa nie gotuje się równomiernie i potrzeba więcej czasu na(...). Przyrządzenie ich w tradycyjny sposób zajęłoby nam nawet kilka godzin. 5. Z grubym dnem Przy zakupie nowych garnków zwróćmy uwagę nie tylko na ich wygląd, ale także na jakość. Wybierzmy naczynia z dobrej stali...

  • Większość Polaków nie umie gotować w prawidłowy sposób

    ...ekologiczne, niewielu potrafi przygotować z nich zdrowe posiłki. - Niestety, sposób przygotowania świątecznych potraw nie będzie szczególnie zdrowy. Przeważać będzie gotowanie w wodzie i smażenie(...). komunikacji i rzecznik prasowy Philipiak Polska. Zdecydowanie przeważają tradycyjne metody gotowania: gotowanie w wodzie (62 proc.) smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.). - Proces przetwarzania...

  • Jak gotować w garnku rzymskim?

    ...każdym pieczeniem musisz namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przynajmniej przez 15 minut!  Nigdy nie wlewaj zimnej wody do nagrzanego naczynia, a zimne naczynie wstawiaj zawsze do zimnego piekarnika - gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie rzymskiego garnka. Po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie - bez detergentu, bo wsiąknie on w strukturę naczynia, a potem przejdzie do...

Zdjęcia na temat: naczynia do gotowania
Wideo na temat: naczynia do gotowania
  • Silikonowe naczynia i gadżety do kuchni

    Anna Nowak-Ibisz, prowadząca program "Pani Gadżet", zaprezentowała w studiu „Dzień Dobry TVN" silikonowe gadżety w kuchni, m.in. składany lejek, siatkę, w której można gotować czy czerpak, który może stać. - Silikon jest związkiem krzemu, czyli piaskiem. Jest bardzo odporny na wysokie temperatury - zaznaczyła Nowak-Ibisz. Specjalistka wyjaśniła także, jaką wadę mają silikonowe przedmioty. (DDTVN/x-news)  

  • Katarzyna Bosacka o tym, jakich garnków nie używać

    To, w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Czy garnki i naczynia mogą być toksyczne? Prowadząca program "Wiem, co jem na diecie" Katarzyna Bosacka wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN", jakich garnków nie powinniśmy używać. Które z nich negatywnie wpływają na nasze zdrowie? W jakie warto zainwestować? (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: naczynia do gotowania
  • Re: Jak gotować szparagi?

    Jak gotować szparagi? Znalazłam takie coś: Do przyrządzenia szparagów potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Możemy również pokusić się o kupno specjalnego naczynia do ich gotowania. Takie garnki mają idealną formę oraz sitko ułatwiające wyciągnięcie ich z wody. Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody – miękną najszybciej

  • Re: Jak idealnie połączyć kuchnię z salonem?

    Kuchnia z salonem - zapraszamy gości i składamy brudne naczynia na kupę. Pozazdrościć widoku. Nic nie mówię o zapachach rozchodzących się w czasie gotowania.

  • Re: pokaz garnków philipiaka warto iść ?

    jeszcze zwykłe aluminiowe i różnica w szybkości gotowania jest zauważalna. Bardzo porządne garnki Niby taka dbająca o fajne naczynia w kuchni osoba gotuje jeszcze w aluminiowych garach? ... No cóż

  • Re: Jedz pięknie i wyglądaj pięknie

    Nie wiem czy ja jem pięknie ale na pewno zdrowo. Starannie dobieram dietę w której królują warzywa z kaszami. Mięsa nie unikam ale jem w umiarkowanych ilościach. Moim ulubionym sposobem gotowania jest to na parze do czego używam naczynia Milano Classic.

  • Re: pokaz garnków philipiaka warto iść ?

    można zafundować tylko w patelni i to trzeba ciągle uważać aby go nie zarysować bo można ją od razu wywalić. Garnki żeliwne kute stal nierdzewna to są wieczne naczynia. Od lat 60-tych XX wieku wiele mówi się o powłokach nieprzywierających, które z założenia miały zmniejszyć ilość używanego do smażenia, czy duszenia tłuszczu i poprawiać jakość gotowania. Niestety, nie wszystkie nowinki okazały

  • Re: Jak nakłonić mężczyznę do gotowania i sprzątania

    nie odmówie to najwyzej naczynia zmyje, i to tylko te łatwe, bo np.; patelnie czy garnki mi zostawia :/

  • Re: Halogen Oven przepisy.

    pod wodą Temperatura gotowania 1800C, 5 min. na niskim ruszcie JAJKA GOTOWANE Umyte jajka położyć na niski ruszt, gotować. Po ugotowaniu podstawić pod zimną wodę, aby je ostudzić. Temperatura gotowania 2000C, 5 min. (na miękko), 7 min. (na twardo) CROISSANTY (FRANCUSKIE ROGALIKI) Na 3 – 4 croissanty: rozgrzać do 105˚C. Podgrzewać przez 3 do 6 minut. Upieczenie zamrożonych croissantów potrwa

  • Re: Sajgonki na parze....????

    Ja robiłam, niestety mi nie wyszły, ciasto nie dość że było bez smaku, to jeszcze w trakcie gotowania ten cienki papier posklejał się ze sobą, poprzyklejał do metalowego wkładu do gotowania na parze (chyba lepiej byłoby ułożyć sajgonki na np. wartswie plasterków marchewki) i miejscami porwał się przy wyjmowaniu i odklejaniu z naczynia.

  • Re: Buraczki

    Mam przepis na salatke z burakow i fasoli 4 srednie buraki 1/2 szkl suchej fasoli 2 jablka maly sloik majonezu 2 zabki czosnku (dodac do wody do gotowania burakow) pieprz Fasole ugotowac, ugotowane buraki pokroic w kostke. Jablka obrac i pokroic w kostke. Do naczynia wlozyc buraki, fasole, jablka, dodac majonez, doprawic pieprzem, delikatnie wymieszac.