• Informacje na temat:

    naczynia do gotowania

Artykuły na temat: naczynia do gotowania
  • ...potrawy w aluminiowych garnkach. Podczas gotowania aluminium z naczynia przedostaje się do potrawy. Duże ilości tego pierwiastka mogą znaleźć się w naszym jedzeniu zwłaszcza przy gotowaniu kwaśnych dań...

  • Wino dla smaku Jak gotować na parze? Do naczynia wlej wodę (niewiele, najwyżej „na dwa palce”), umieść na nim koszyczek z równomiernie rozłożonym jedzeniem...

  • ...w wodzie, np. pierogów. ●Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możemy postawić zwykłe metalowe sitko nad garnkiem z parującą wodą. Pamiętajmy o odpowiednio dopasowanej pokrywce, która zamknie parę w środku naczynia i nie pozwoli jej uchodzić na zewnątrz.

  • W czym gotować?

    Wszystkie mają wady i zalety Najlepsze są garnki ze stali chromowo-niklowej. W nich nic się nie przypala. Długo trzymają ciepło, a ponieważ stal jest gładka, łatwo je utrzymać w czystości. Gdy naczynia są pokryte teflonem, można w nich smażyć i gotować bez tłuszczu. Ale łatwo je porysować i wtedy należy je wyrzucić, bo z uszkodzonych miejsc przedostają się szkodliwe substancje. Naczynia...

  • Dieta i zioła wzmocnią naczynia krwionośne

    Pękanie naczynek może być sygnałem, że masz kłopoty z krążeniem i skłonność do tworzenia się żylaków, zwłaszcza, gdy często robią ci się siniaki. Ale naczynia krwionośne możesz skutecznie wzmacniać. Pomogą w tym naturalne roślinne substancje: flawonoidy (rutyna), saponiny (escyna), które uszczelnią i uelastycznią naczynka, także witaminy C i K. Szukaj ich w ziołach, owocach, warzywach. Arnika...

  • ...uszkodzenie naczynia. A gdy garnek jest za duży, potrawa nie gotuje się równomiernie i potrzeba więcej czasu na jej dogotowanie. Ekonomiczny parowar(...). Wybierzmy naczynia z dobrej stali, odporne na zarysowania. Powinny też mieć grube, kilkuwarstwowe dno. Wtedy gotowanie będzie nawet o 30 proc. tańsze. Przyrządzanie potraw w takich garnkach jest bardzo...

  • Siedem trików na oszczędne gotowanie i pieczenie

    ...ogrzewały tylko ich dno. Stawiając mały garnek na dużym palniku, marnujemy gaz i ryzykujemy uszkodzenie naczynia. A gdy garnek jest za duży, potrawa nie gotuje się równomiernie i potrzeba więcej czasu na(...). Przyrządzenie ich w tradycyjny sposób zajęłoby nam nawet kilka godzin. 5. Z grubym dnem Przy zakupie nowych garnków zwróćmy uwagę nie tylko na ich wygląd, ale także na jakość. Wybierzmy naczynia z dobrej stali...

  • Większość Polaków nie umie gotować w prawidłowy sposób

    ...ekologiczne, niewielu potrafi przygotować z nich zdrowe posiłki. - Niestety, sposób przygotowania świątecznych potraw nie będzie szczególnie zdrowy. Przeważać będzie gotowanie w wodzie i smażenie(...). komunikacji i rzecznik prasowy Philipiak Polska. Zdecydowanie przeważają tradycyjne metody gotowania: gotowanie w wodzie (62 proc.) smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.). - Proces przetwarzania...

  • Jak gotować w garnku rzymskim?

    ...każdym pieczeniem musisz namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przynajmniej przez 15 minut!  Nigdy nie wlewaj zimnej wody do nagrzanego naczynia, a zimne naczynie wstawiaj zawsze do zimnego piekarnika - gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie rzymskiego garnka. Po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie - bez detergentu, bo wsiąknie on w strukturę naczynia, a potem przejdzie do...

  • Zdrowe dania  gotowane na parze

    ...1. Smak gotowanych w ten sposób warzyw: np. kalafiora, brokuła czy ziemniaków zdecydowanie poprawisz, gdy do naczynia z wodą dosypiesz trochę przypraw...

Zdjęcia na temat: naczynia do gotowania
Wideo na temat: naczynia do gotowania
  • Silikonowe naczynia i gadżety do kuchni

    Anna Nowak-Ibisz, prowadząca program "Pani Gadżet", zaprezentowała w studiu „Dzień Dobry TVN" silikonowe gadżety w kuchni, m.in. składany lejek, siatkę, w której można gotować czy czerpak, który może stać. - Silikon jest związkiem krzemu, czyli piaskiem. Jest bardzo odporny na wysokie temperatury - zaznaczyła Nowak-Ibisz. Specjalistka wyjaśniła także, jaką wadę mają silikonowe przedmioty. (DDTVN/x-news)  

  • Katarzyna Bosacka o tym, jakich garnków nie używać

    To, w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Czy garnki i naczynia mogą być toksyczne? Prowadząca program "Wiem, co jem na diecie" Katarzyna Bosacka wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN", jakich garnków nie powinniśmy używać. Które z nich negatywnie wpływają na nasze zdrowie? W jakie warto zainwestować? (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: naczynia do gotowania
  • Re: Jak gotować szparagi?

    Jak gotować szparagi? Znalazłam takie coś: Do przyrządzenia szparagów potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Możemy również pokusić się o kupno specjalnego naczynia do ich gotowania. Takie garnki mają idealną formę oraz sitko ułatwiające wyciągnięcie ich z wody. Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody – miękną najszybciej

  • Re: Jak idealnie połączyć kuchnię z salonem?

    Kuchnia z salonem - zapraszamy gości i składamy brudne naczynia na kupę. Pozazdrościć widoku. Nic nie mówię o zapachach rozchodzących się w czasie gotowania.

  • Re: pokaz garnków philipiaka warto iść ?

    jeszcze zwykłe aluminiowe i różnica w szybkości gotowania jest zauważalna. Bardzo porządne garnki Niby taka dbająca o fajne naczynia w kuchni osoba gotuje jeszcze w aluminiowych garach? ... No cóż

  • Re: Jak nakłonić mężczyznę do gotowania i sprzątania

    nie odmówie to najwyzej naczynia zmyje, i to tylko te łatwe, bo np.; patelnie czy garnki mi zostawia :/

  • Re: pokaz garnków philipiaka warto iść ?

    można zafundować tylko w patelni i to trzeba ciągle uważać aby go nie zarysować bo można ją od razu wywalić. Garnki żeliwne kute stal nierdzewna to są wieczne naczynia. Od lat 60-tych XX wieku wiele mówi się o powłokach nieprzywierających, które z założenia miały zmniejszyć ilość używanego do smażenia, czy duszenia tłuszczu i poprawiać jakość gotowania. Niestety, nie wszystkie nowinki okazały

  • Re: Halogen Oven przepisy.

    pod wodą Temperatura gotowania 1800C, 5 min. na niskim ruszcie JAJKA GOTOWANE Umyte jajka położyć na niski ruszt, gotować. Po ugotowaniu podstawić pod zimną wodę, aby je ostudzić. Temperatura gotowania 2000C, 5 min. (na miękko), 7 min. (na twardo) CROISSANTY (FRANCUSKIE ROGALIKI) Na 3 – 4 croissanty: rozgrzać do 105˚C. Podgrzewać przez 3 do 6 minut. Upieczenie zamrożonych croissantów potrwa

  • Re: Sajgonki na parze....????

    Ja robiłam, niestety mi nie wyszły, ciasto nie dość że było bez smaku, to jeszcze w trakcie gotowania ten cienki papier posklejał się ze sobą, poprzyklejał do metalowego wkładu do gotowania na parze (chyba lepiej byłoby ułożyć sajgonki na np. wartswie plasterków marchewki) i miejscami porwał się przy wyjmowaniu i odklejaniu z naczynia.

  • Re: Buraczki

    Mam przepis na salatke z burakow i fasoli 4 srednie buraki 1/2 szkl suchej fasoli 2 jablka maly sloik majonezu 2 zabki czosnku (dodac do wody do gotowania burakow) pieprz Fasole ugotowac, ugotowane buraki pokroic w kostke. Jablka obrac i pokroic w kostke. Do naczynia wlozyc buraki, fasole, jablka, dodac majonez, doprawic pieprzem, delikatnie wymieszac.

  • Re: O zmywarkach

    Ja mam i sobie nie wyobrażam bez niej życia. No ale prawda jest taka, że jak składasz brudne naczynia kilka dni, albo nawet czekasz do rana, to często jest tak, że większy brud się nie domywa, podobnie jest na przykład z garnkiem po makaronie, jeżeli do dna w trakcie gotowania przykleją ci się jakieś pojedyncze makaroniki to zmywarka tego nie umyje i potem i tak trzeba ręcznie