• Informacje na temat:

    na czym smazyc

Artykuły na temat: na czym smazyc
  • Na czym smażyć?

    Smażysz dużo i chętnie? Nie rób tego bezmyślnie! Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów różnych olejów, nie każdy jednak nadaje się do smażenia. Niektóre z nich pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe dla organizmu substancje. Przed zakupem warto dokładnie przeczytać etykietę i sprawdzić czy dany olej, aby na pewno będzie dobrym wyborem.

  • Istotne jest, na jakim tłuszczu smażymy. Oliwa z oliwek extra virgin zachowuje swoje wartości tylko na surowo. Najlepiej więc dodawać ją do sałatek i...

  • Smażony kalafior

    Kalafior smażony na głębokim tłuszczu to bliskowschodni przysmak, więc dlaczego by nie wykorzystać do jego przyrządzenia lekkiego ciasta z mąki z ciecierzycy z dodatkiem dukkah (mieszanki przypraw i orzechów)?

  • Niskotłuszczowe smażenie – czy to możliwe?

    Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania posiłków, niestety, zdaniem wielu jest ona zbyt niezdrowa. Czy chcąc gotować dietetycznie i lekkostrawnie trzeba rezygnować z ulubionych dań i starych przyzwyczajeń?

  • Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem obróbki, ale wielu z nas trudno z niego zrezygnować. Szczególnie, że jest niezbędne podczas przygotowywania sporej ilości naszych tradycyjnych przysmaków. I wcale nie trzeba tego robić. Wystarczy zwrócić uwagę, na czym smażymy i jak to robimy. Istnieje kilka podstawowych zasad, do których warto się stosować, by było zdrowiej. Natomiast dopasowanie tłuszczu...

  • Pomidory i szpinak: Gotować, smażyć czy jeść na surowo?

    Czy to prawda, że pomidory i szpinak uwalniają więcej składników odżywczych, jeśli są ugotowane?

  • Beata Śniechowska Zwyciężczyni 2. edycji kulinarnego programu „MasterChef”. Uwielbia gotować, poznawać nowe smaki, wypróbowywać przepisy i tworzyć własne receptury. Chętnie dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem i pomysłami. Pomaga nam wybrać najciekawsze z nadsyłanych do nas przepisów i sprawdza, czy dania się udadzą!

  • Smażone frytki: Belgijska potrawa narodowa

    W Niemczech i we Francji z upodobaniem opowiada się dowcipy o Belgach. Główną rolę odgrywają w nich oczywiście frytki. To, można powiedzieć, belgijska potrawa narodowa.

  • Nie rozgrzewamy tłuszczu zbyt mocno, bo pączek musi w nim pobyć 4-5 minut, żeby się w środku usmażył, ale z wierzchu nie spalił. Rada 1 Optymalna temperatura...

  • Smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie

    Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Jak wynika z raportu opublikowanego w magazynie "Food Chemistry", w trakcie smażenia warzyw wzrasta ilość związków fenolowych, które pomagają zapobiegać m.in. nowotworom czy cukrzycy.

Wideo na temat: na czym smazyc
  • Podstawowe zasady smażenia

    Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Co jeszcze warto wiedzieć zanim przystąpimy do smażenia? (Agencja...

  • Przepis na rosyjskie smażone placuszki serowe

    Smażone placuszki serowe to tradycyjny, ciągle bardzo popularny na Wschodzie Europy deser, który świetnie smakuje podawany i solo, i z odrobiną delikatnego musu z malin czy truskawek. Puszyste, niewielkie placuszki, które łatwo dają się modelować w ścięte stożki, są nie tylko pożywne - w końcu to pyszny serek, ale i niesłychanie smaczne! Smażone serniczki świetnie sprawdzą się również na przyjęcia - zachwyt gości gwarantowany!

  • Nie musisz rezygnować ze smażonych potraw!

    Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Co jeszcze warto wiedzieć zanim przystąpimy do smażenia? (Agencja...

Dyskusje na temat: na czym smazyc
  • Re: Masło, oliwa, olej? Na czym lepiej smażyć

    Najlepiej wogole nie smazyc jak chcemy byc zdrowi,a jak juz musimy to na oliwie pomieszanej z maslem,ale tylko drobine.Najlepiej dusic niz smazyc.

  • Re: Masło, oliwa, olej? Na czym lepiej smażyć

    najlepiej gotowac pieczenie i smazenie za bardzo uszkadza bialka i vitaminy nie mowiac juz o toksycznych substancjach. jezeli juz musimy smazyc to na olejach ktore nie staja sie toksyczne pod wplywem ogrzewania a wiec olej z pestek winogron, z kokosa, nigdy na oleju z oliwek, dobry jest smalec odporny na temperature ale tez nie przesadzac z temperatura, maslo jest gorsze do smazenia najlepiej

  •   Re: z czym brokuły?

    Makaron z brokulami ,biala kielbasa,i parmezanem,Dla 2 osob,na oleju podsmazyc 3 zabki czosnku ,dodac pol petka(10dag),obranej z blony b. kielb. ,zmiazdzyc widelcem i podlac 4 lyzkami bialego wina smazyc do odparowania wina ,nastepnie dusic 10' pod przykryciem,(podlac woda ),dodac troszke papryki pikan.Brok.podzielic na male czesci i ugtowc,dosc krotko zeby sie nie rozpadl.Do usmaz. kielb.dodac

  • Help!!! Ktos mi kazal upiec rybe

    Witam wszystkich mam straszny problem mama kazala mi zrobic faszerowana rybe (jak co roku na wigilie) problem w tym ze wogole nie umiem gotowac, smazyc, ani niczego upiec dajcie mi inny sposob na przyzadzenie ryby bo z tym przysmakiem wykituje

  • Re: Na czym smażyć?

    Najlepsze do smazenia są tłuszcze o konsystencji stałej tj.smalec i masło kolosowe. JEŚLI JEDNAK MOŻESZ, STARAJ SIĘ UNIKAĆ SMAZENIA . Lepiej dla ZDROWIA jest gotować niż smazyc.

  • Re: Kurczak, sos z klonowego syropu, purée ziemniaki-pasternak

    a ja się nie zumituje na czym smazyc, ale danie mi sie podba.

  • -

    -

    Kuchnia azjatycka jest bardzo smaczna, zdrowa. urozmaicona i niezbyt pracochłonna. Masz racje, trzeba tylko oryginalne przyprawy i produkty najwyższej jakości. Dobry wok jest bardzo "wszechstronnym" garnkiem. Na małej ilości tłuszczu można jednoczesnie smazyc kawałeczki miesa a na brzegach jarzyny. Zresztą czym częściej sie go używa tym jest bardziej "przepalony" i lepiej sie na nim smazy. :)))

  • Re: Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Przepis po polsku-wziac tego czego nie ma ,dodac soli i kminku,potem zmieszac z tym,czego brak chwilowo na rynku.Mieszac dlugo ,dokladnie,jak sie znudzi to przestac i posypac tym , na co absolutnie nas nie stac.Mozna smazyc lub upiec lub przypalac na roznach,polewajac tym,o czym nawet marzyc nie mozna.Wszyscy u nas to jedza,dla kazdego wystarczy,na czym wlasnie polega polski cud

  • Re: ​Genialne placki ziemniaczane ze szpinakiem

    . Ale brzmi interesujaco, nawet jesli szpinak nie ma wcale tak duzo zelaza, ktore interia wcisnela w naglowek na stronie glownej, kielki za to zdaje sie maja sporo (zalezy jakie i czym plombowane te kielki... ]:-} ) Patelnie teflonowe maja te zalete, ze bez oleju tez na ogol sie da smazyc.. Olej do plackow (podobnie jak do nalesnikow) dodaje sie wlasnie po to, zeby oleju nie trzeba bylo uzywac do