• Informacje na temat:

    miód leczniczo

Artykuły na temat: miód leczniczo
  • Leczniczy miód manuka

    Większość z nas zna i doświadczyło wspaniałych właściwości różnych rodzajów miodu. Wiemy też, że miód z poszczególnych roślin różni się smakiem, zapachem, a także działaniem. Dodajemy go do herbaty lub wody, używamy w kuchni do gotowania, jemy bezpośrednio ze słoika.

  • Miód manuka

    Miód manuka wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru krzewów manuka (Leptospermum scoparium) rosnących w Nowej Zelandii i Australii. Ze względu na aktywność biologiczną, miód manuka cieszy się ogromnym zainteresowaniem konsumentów.  Badania naukowe przekonują, że miód ten działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Aktywność biologiczna miodu manuka wynika z zawartości w nim określonych...

  • Lecznicze nalewki

    Łyk czegoś mocniejszego dla zdrowia – bez trudu przygotujesz sama!

  • Kuracje na bazie miodu

    Działa skutecznie jak niektóre leki. Warto mieć miód w domu i korzystać z jego właściwości.

  • Jak zażywać miód manuka?

    Cenimy miód z powodu wyjątkowego, łagodnego smaku, ale sięgamy po ten przysmak dość rzadko. Tylko 7 proc. osób korzysta z niego kilka razy w tygodniu. Co czwarta pani domu podaje słodki smakołyk na stół jedynie raz w tygodniu. A szkoda, bo miód wzmacnia, walczy z zarazkami, zapobiega przeziębieniom.

  • Lecznicza moc warzyw

    ...buraki, cztery łyżki miodu, trzy centymetry imbiru, szczypta cynamonu.  Buraka obierz,  zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka. Dodaj miód, posiekany imbir, cynamon. Całość podgrzewaj(...), trzy szklanki wody.  Rzepy zetrzyj je na tarce, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zdejmij z ognia i zostaw na 20 minut. Do przestudzonego napoju dodaj miód, podziel na trzy porcje, wypij w ciągu...

  • Lecznicza moc jabłek

    Sprawdź, jak niezwykłe właściwości posiadają jabłka i poznaj mikstury, które możesz z nich przyrządzić.

  • Czym nakładać miód?

    Drewniana, a może metalowa? ​Dziś już wiadomo, że nie ma to znaczenia. Rzeczywiście dawniej sądzono, że kontakt z metalem sprawi, iż miód utraci wszystkie swoje odżywcze właściwości. Z kolei łyżki drewniane pochłaniają zapach.

  • Cud miód!

    ...spadziowe (iglaste), miód gryczany i lipowy. Warto po nie sięgać, gdy obniża się odporność lub pojawiają się pierwsze objawy infekcji. Miód zapobiega również atakom kaszlu, łagodzi ból gardła, jest(...) w temperaturze powyżej 40˚C traci on właściwości zdrowotne. Dlatego nie należy łączyć miodu z gorącymi napojami. Ochrona antywirusowa Dzięki dużej zawartości glukozy miód jest znakomitą odżywką...

  • Lecznicza moc domowych soków

    Pomagają na konkretne schorzenia – i to bez skutków ubocznych.

Dyskusje na temat: miód leczniczo
  • Re: Miód - prawdziwy natury cud

    Artykuł powierzchownie traktuje temat. Nie tylko MGO określa aktywność biologiczną miodu. Ważne jest kompleksowe, skojarzone działanie wielu składników (inhibina, flawonoidy...itd). Polski miód zawiera ok. 10mg/kg MGO ( nie 5 !!!) i jest nie niżej niż na10 pozycji w 16-stopniowej skali aktywności antybakteryjnej. Ja używam leczniczo miodu z roztworem propolisu (ok.10%). Wykazuje nie tylko

  • Re: Re: miód i temperatura

    NIe w 60 ale już w 40 stopniach Działanie miodu opiera się głównie na enzymach, które jako substancje białkowe powyżej 40-42 stopni Celcjusza ulegają denaturyzacji i tracą swoje cenne leczniczo właściwości. Miód zatem należy mieszać z ciepłą wodą, taką którą sami jesteśmy bez opażenia się wypić Taka woda nie ma więcej niż zalecane 40-42 stopnie.