• Informacje na temat:

    mięso z indyka wartości odżywcze

Artykuły na temat: mięso z indyka wartości odżywcze
  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...oczyszczone. Pieczone, gotowane lepsze niż smażone Przyrządzane na tłuszczu kotlety czy ryby tracą swoje wartości odżywcze. Dużo lepsze i na pewno zdrowsze jest mięso gotowane na wodzie, pieczone(...) szkodliwe składniki dymu wędzarnianego. Dużo lepszą propozycją są mięsa pieczone przez ciebie w domu, które możesz potem podawać na zimno np. schab, pierś z indyka w ziołach, szynka. Dużo mleka...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...kancerogenne, czyli sprzyjające rozwojowi nowotworów, np. benzopiren, który jest też składnikiem benzyny czy tytoniu. Im krócej pieczemy, tym zdrowiej. Spieczone produkty tracą wartości odżywcze i stają się ciężkostrawne. Warzywa, ryby i sery układajmy wyżej niż mięso. Co na grill? Wybierajmy ryby i chude mięsa, np. drób bez skóry, czyli kurczaka i indyka. Najlepsze na ruszt są ryby słodkowodne, np...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    ...w folii, a nie wyschną na wiór. Jeśli produkty się przypieką, stracą wartości odżywcze, a przypalenia to rakotwórczy benzopiren (składnik benzyny i tytoniu).  Im krócej pieczemy, tym zdrowiej. Np. mięso(...) dodatkami. Na ruszt trafiają zwykle karkówka, boczek, żeberka, kiełbasa wieprzowa, kaszanka. Mają sporo kalorii, zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. Grillowane mięso uważa się za chudsze niż smażone, bo do...

  • Dania z grilla. Steak Hache

    Dla mięsożerców to doskonały i jednocześnie mało kaloryczny wybór. Dietetyk Alicja Kalińska radzi, jak przyrządzić stek z wołowiny, aby zachował swoje właściwości.

  • 18 dietetycznych gwiazd. Jesz, ile chcesz i... chudniesz!

    ...(polecamy szynkę gotowaną lub z indyka, gdyż w 10 dag zawiera nie więcej niż 100 kcal). Jako dodatek - zioła. Tofu 1,1 ED i ma 110 kcal w 10 dag. Zawiera wysokowartościowe białko roślinne, więc syci(...)Tajemnica sukcesu jest prosta: w diecie powinno być jak najwięcej produktów z dużą zawartością wody. Mają one niską "gęstość energetyczną", a takie jedzenie dostarcza mniej kalorii! Dzieje się tak...

  • Tzatziki - idealny dodatek do dań z grilla

    Tzatziki stanowi doskonały dodatek zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań z grilla. Jogurt, poza tym, że jest niezmiernie wartościowym produktem ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego białka(...) pragnienie latem. Nie posiadają jednak zbyt wielu wartości odżywczych. W niewielkich ilościach zawierają witaminy A, C, K, z grupy B oraz sole mineralne: potas, magnez, mangan, siarkę i fosfor...

  • Przyspieszamy metabolizm

    ...z 5 posiłków, ćwiczyć stosownie do fazy, jeść mięso bez azotanów. Zamiast kupować wędliny w sklepie, sama ugotuj polędwicę lub upiecz filet z indyka. 3. WIELKOŚĆ PORCJI zależy od tego, ile ważysz, oraz(...) i kości czy zmagazynowane w postaci tłuszczu. Jeśli jemy regularnie, dostarczając odpowiednich wartości odżywczych, organizm racjonalnie dysponuje pożywieniem. Ale każde "obcięcie" racji, wprowadza...

  • Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

    ...: 11,0 g | Tłuszcze: 9,5 g | Węglowodany: 18,9 g | Kaloryczność: 188 kcal GDA*- Białko: 21% | Tłuszcze: 14% | Węglowodany: 7% | Kaloryczność: 10% (** wartości odżywcze dotyczą jednej porcji(...): 24% | Węglowodany: 12% | Kaloryczność: 18% Udziec z indyka z sosem buraczano-malinowym (1 porcja) Składniki: - kawałek udźca z indyka (180 g), - 1/2 szklanki soku buraczanego (120

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    ..., poduszeczki), gotowe muesli, chałka, maślane bułki, a nawet pieczywo tostowe - to tak naprawdę zakamuflowane słodycze. Ich największą wadą jest to, że mają mało wartości odżywczych i szybko jesteśmy po nich(...) czy pulpetów w sosie wybieramy kawałek indyka lub piersi z kurczaka. Jeśli zaś chodzi o ryby, najbardziej polecane są: dorsz, flądra, pstrąg, a także łowione w naszych jeziorach okonie i płocie. Nie...

  • Przykazania zdrowego gotowania

    ...i więcej cennych składników - pod warunkiem, że trwa nie dłużej niż 20-25 minut (później warzywa zaczną tracić smak i wartości odżywcze). Jeśli jednak zdecydujesz się ugotować jarzyny w wodzie, zalej je(...) sposób nie pozbawiamy ich cennych wartości odżywczych (witamin, składników mineralnych, błonnika), znajdujących się tuż pod skórką. Jarzyny najlepiej przyrządzaj na parze W czasie tradycyjnego gotowania...