• Informacje na temat:

    meksykanskie chili

Artykuły na temat: meksykanskie chili
  • Ciasto po meksykańsku

    Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekane cebule i kawałki papryczki chili.  Całość podsmaż kilka minut i przełóż do misy. Usmaż kukurydzę z pietruszką i dodaj do przestudzonych warzyw.  Jajka połącz ze śmietaną i z warzywami w misie. Wsyp mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i 3/4 startego sera. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj...

  • Chili con carne

    Chili con carne to oryginalne meksykańskie danie. Serwuje się do niego kwaśną zimną śmietanę dla złagodzenia palącego smaku. Podawaj je z ryżem lub tor tillą, ale dobrze smakuje też z chlebem.

  • Zupa meksykańska

    ...1. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili pokrój w bardzo drobną kostkę lub talarki. Białą i czerwoną fasolę oraz kukurydzę osącz z zalewy, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, znów osącz(...), wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj pokrojone papryki oraz papryczkę chili, mieszając smaż 3-5 minut. Posyp słodką papryką oraz kuminem, dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż do garnka z bulionem...

  • Meksykańska zupa z awokado

    ..., pomidory, kukurydzę, chili i kmin. Mieszamy i gotujemy 15 minut. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce. Ugotowaną zupę mieszamy ze...

  • Tortille - meksykańskie naleśniki

    ..., chili, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz koncentrat pomidorowy. Pędzelkiem posmaruj chipsy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż chipsy się zarumienią. Tortilla z kurczakiem i papryką(...) pomidorową Składniki: 3 pomidory, papryczka chili, pieprz, sól, 1/2 czerwonej cebuli, ząbek czosnku, łyżka posiekanej kolendry, 1/2 łyżki posiekanej bazylii, sok z 1/2 limonki, 2 łyżki oliwy...

  • Wieprzowina po meksykańsku

    Na jedną osobę: 200 g polędwiczki wieprzowej lub schabu. Bejca: pół łyżeczki sproszkowanego chili; 1 łyżeczka soku z limonki; szczypta zmielonego kminku; 30 ml oleju; 3 ząbki czosnku; sól, pieprz.

  • Pomidory na ciepło

    Przygotowanie: Ścinamy wierzchy pomidorów na 3/4 wysokości i wydrążamy miąższ do miseczki. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i papryczkę chili. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Uzupełniamy pomidorowym miąższem i dalej smażymy, aż odparuje sok. Na koniec dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, doprawiamy pieprzem i solą. Farszem nadziewamy wydrążone...

  • Zapiekane tortille z kurczakiem

    ...i pieprzem. Wymieszać z kurczakiem. Ser grubo zetrzeć, wymieszać z mlekiem i śmietaną. Sos doprawić solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Połowę sosu wymieszać z podsmażonymi warzywami i mięsem...

  • Gorąca czekolada: Blisko nieba i ziemi

    Słodką gorącą czekoladę do picia zawdzięczamy... meksykańskim zakonnicom, które pewnego razu zamiast chili do napoju dodały cukier.

  • ..., a następnie gotowana w temperaturze wrzenia przez co najmniej 30 minut. Polskie chili con carne Aby przygotować ten meksykański specjał w wersji rodzimej, pokrój parówki i podsmaż je na oleju razem z drobno posiekaną cebulą. Gdy cebulka się zeszkli, a parówki delikatnie zazłocą, dodaj puszkę fasoli, pulpę pomidorową oraz przyprawy (pieprz, chili, sól). Duś na małym ogniu przez 10 minut...

Wideo na temat: meksykanskie chili
  • Przepis na chili con carne

    Chili con carne to wyborna potrawka, która wbrew pozorom nie pochodzi z kuchni meksykańskiej, a... amerykańskiej! W Stanach jest niezwykle popularna jako codzienne, szybkie danie, które można dostać w niemal każdym barze szybkiej obsługi. Chili con carne to przepyszne połączenie ostrej papryki, cebuli, czosnku, pomidorów i mielonego mięsa, niekiedy również fasoli i kukurydzy, a wszystko

  • Chili con carne

    Klasyk kuchni meksykańskiej.

  • Kuchnia meksykańska

    Znawcy kuchni meksykańskiej Krzysztof Stelmach i Rafał Petelczyk przygotowali w studiu "Dzień Dobry TVN" rozgrzewające meksykańskie potrawy - chili con carne , zupę krem z pomidorów i pieczonej papryki oraz fajitę mojito z tofu. (DDTVN?x-news)

Dyskusje na temat: meksykanskie chili
  • Re: Przepis na przetwory bez pasteryzowania

    Witam... Na smakerze nalałam 2 takie przepisy...Oto linki do nich: http://smaker.pl/przepisy/przetwory/przepis/salatka-miszmasz,25122 http://smaker.pl/przepisy/przetwory/przepis/og-oacute-rki-meksykanskie-chili,36427 Pozdrawiam :)

  • Re: Chili con carne

    podaj przepis na prawdziwe danie meksykanskie prosze

  • Re: Chili con carne

    I posypac zoltym serem!!!!!! Wtedy dopiero bedzie to danie meksykanskie!!!!!!!! Hahahaha

  • Re: Chili con carne

    oczywiscie ze to nie jest tradycyjne meksykanskie danie tylko pochodzi z tekasu.

  • Re: Chilli con carne Smoczy oddech

    nikt, bo to nie jest danie meksykanskie tylko ma swoje korzenie w Teksasie. Bylem w dziesiatkach autentycznych meksykanskich retsuracjach i w ZADNEJ nie bylo chili w menu.

  • Re: Awokado pełne możliwości

    pomidory, cebula, chili albo jalapeno, sok z limonki, duzo zielonej kolendry, swiezy starty czosnek, sol, pieprz do smaku. Guacamole: zmiazdzone dojrzale avocado, sok z limonki, posiekana zielona kolendra(cilantro), starty swiezy czosnek, sol do smaku. Dodaje je takze do zmiksowanych owocowych nektarow. Hiszpanskie avocado nie ma takiego smaku, jak tropikalne meksykanskie, stad bez dodatkow nie

  • Re: Gazpacho na ostro z chili

    Zupa pomidorowa jest najlepsza:) Jedliście kiedyś może zupę pomidorową po meksykańsku?? http://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/zupy/item/286-zupa-pomidorowa-z-tampico.html

  • Re: Meksykański gulasz z czuszką

    to nie jest gulasz tylko zwykle chili a owe danie nie jest meksykanskie tylko pochodzi z teksasu. Jakis znafca kulinarny sie znalazl.

  • Re: Meksykański gulasz z czuszką

    jestem ciekaw czegos, mieszkam w Chicago od 80r, gdzie jest duza populacja meksykanow a zarazem duzo meksykanskich restauracji, lubie meksykanskie zarcie i bylem w wielu meks. rest. i jakos tego ˝meksykanskiego gulaszu˝ nigdy nie widzialem na menu. Moze dla tego ze to jest zwykle chili, ktore nie jest daniem meksykanskim?