• Informacje na temat:

    mechanicznie oddzielone mieso

Artykuły na temat: mechanicznie oddzielone mieso
  • Sprawdzone sposoby na dobrą kiełbasę

    ...✓Wybierając w sklepie kiełbasę oraz parówki zawsze sięgaj po te, które zawierają minimum 80 proc. mięsa i mają niewielką listę składników. ✓Nigdy nie wybieraj wyrobów wykonanych z mięsa oddzielonego mechanicznie, oznaczonych w składzie jako MOM lub MDOM. Nie zawierają one pełnowartościowego mięsa. ✓Najlepsze parówki są w osłonce z jelita baraniego...

  • Głównym składnikiem pasztetu powinno być mięso – drobiowe lub wieprzowe. Stąd najpierw sprawdźmy, czy kupowany pasztet w ogóle zawiera mięso, a jeśli tak – w jakiej ilości. Niestety w większości, szczególnie pasztetów z puszki, najważniejsze składniki to: mieszanka tkanek zwierzęcych (mięśniowej, kostnej, chrzęstnej), skórki, tłuszcz, mięso oddzielone mechanicznie – MOM (np...

  • Kupujemy pasztet

    Głównym składnikiem pasztetu powinno być mięso - drobiowe lub wieprzowe. Stąd najpierw sprawdźmy, czy kupowany pasztet w ogóle zawiera mięso, a jeśli tak - w jakiej ilości. Niestety w większości, szczególnie pasztetów z puszki, najważniejsze składniki to: mieszanka tkanek zwierzęcych (mięśniowej, kostnej, chrzęstnej), skórki, tłuszcz, mięso oddzielone mechanicznie - MOM (np. ścięgna) oraz woda...

  • Jak kupić dobrą wędlinę?

    ...procent. Lepiej unikać wędlin, w których składzie jest MOM (mięso oddzielone mechanicznie), glutaminian sodu, fosforany oraz duże ilości stabilizatorów.

  • Kiełbasa – prawdziwa czy oszukana

    ...zawartość białka. Powinno być go minimum 18 g w 100 g. Darujmy sobie kiełbasę, w której składzie jako pierwsza wymieniona jest woda lub MOM – mięso oddzielone mechanicznie, czyli masa tłuszczu i mięsa...

  • ....), a reszta to mięso wieprzowe. Unikajmy parówek zawierających mięso oddzielone mechanicznie (MOM). Nie kupujmy parówek z napisem „produkt wysokowydajny”. Raczej niewiele jest w nich mięsa, za to...

  • Kupujemy parówki

    ...to kilka procent (np. 3 proc.), a reszta to mięso wieprzowe.  Unikajmy parówek zawierających mięso oddzielone mechanicznie (MOM). Nie kupujmy parówek z napisem "produkt wysokowydajny". Raczej niewiele...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    ...mięso (np. schab) lub drobiowe bez skórki (kurczak, indyk) i ryby. Kiełbasa powinna być dobrej jakości, mieć co najmniej 70 proc. mięsa i nie zawierać MOM-u (mięsa oddzielonego mechanicznie, w którym są...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...proc. mięsa. Nie kupujmy tej, która jest wypchana MOM, czyli mięsem oddzielonym mechanicznie. To masa tłuszczu i mięsa gorszej jakości, np. z resztkami flaczków, skóry, ścięgien itp. Unikajmy mięs...

  • ...zlepkiem samych nieszczęść – MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie, które w świetle prawa nie jest mięsem, lecz odpadem produkcyjnym, oraz mieszaniny skór, tłuszczu i chrząstek. W dodatku...

Dyskusje na temat: mechanicznie oddzielone mieso
  • Re: Cała prawda o parówkach

    karmic polakow swinstwen np sloiczki dla niemowlat firmy Gerber w Polsce jako w jedynym kraju w europie byly produkowane z mom(mieso oddzielone mechanicznie) a wiec gorszej jakosci i ubozsze(...) taka prawda ,poza tym skoro twierdzisz ze ludzi nie bedzie stac na dobra zdrowa zywnosc to jak maja sobie sami kupic dobrej jakosci mieso co?twoja wypowiedz nie ma sensu masz znikoma wlasciwie zerowa