• Informacje na temat:

    masło i margaryna

Artykuły na temat: masło i margaryna
  • Masło czy margaryna? To zależy...

    Wiek, poziom cholesterolu we krwi oraz rodzaj margaryny - od tego zależy to, czy lepsze jest masło czy margaryna. Jak radzi dietetyk Agnieszka Piskała, wybierzmy to, co bardziej nas przekonuje, bowiem każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby.

  • Masło, mix czy margaryna?

    Pajda chleba z grubą warstwą masła to wyzwanie nawet dla zdrowej wątroby. Woli ona tłuszcze roślinne, korzystniejsze również dla naczyń krwionośnych i serca. Ale czy każda margaryna zapewni Ci(...) oraz witaminy B6. Masło orzechowe. Zawiera kwas oleinowy, dużo potasu, magnezu, błonnika, witaminy E oraz białko. Opóźnia starzenie się i zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych. Ma jednak...

  • Masło, margaryna czy olej?

    ...70 proc. udarów dotyka osoby, które mają prawidłowy poziom cholesterolu. Czemu więc pogląd, że należy jeść margarynę zamiast masła ma się dobrze? Mówi się, że margaryna jest źródłem dobroczynnych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Rzadziej wspomina się, że te kwasy w procesach technologicznych, którym są poddawane, ulegają przekształceniu w kwasy tłuszczowe nasycone. Co gorsza, podczas ich...

  • Czym zastąpić masło na co dzień?

    Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że masło w rozsądnych ilościach jest bardzo zdrowe – zawiera witaminy A, D oraz E niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak cena śmietankowej kostki może skutecznie odstraszyć jej amatorów, mimo że wielu z nich nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez ukochanego masła. Trudno się dziwić – wszyscy dodajemy je do kanapek i wypieków, a jego smak...

  • Masło-trzasło

    ...najbardziej znanych we Włoszech supermarketów Coop wycofano masło czekoladowe, ale akurat nie tej firmy, tylko to, które sprzedawano pod marką własną sieci. Chodziło o występujący w nim tłuszcz palmowy(...) roślin oleistych. Nie jełczeje tak szybko jak masło czy oleje tłoczone na zimno, nie nadaje produktom żadnego charakterystycznego zapachu, jest więc idealnym wypełniaczem, który udaje masło. Dzięki...

  • Dlaczego warto jeść masło?

    W maśle znajduje się też kwas linolowy (CLA), znany z działania antynowotworowego: powstrzymuje on proces namnażania się komórek rakowych i zapobiega przerzutom. Czyli masło jest zdrowsze niż(...) cholesterolu, chorym na miażdżycę i zagrożonym zawałem. A wiesz, że masło łatwo przygotujesz w domu? Wlej do wysokiej miski śmietanę 30 proc. (o temp. pokojowej) i  ubijaj mikserem. Śmietana zmieni...

  • Masło czy margaryna?

    .... Osiołkowi w żłobie dano Masło otrzymujemy z mleka krowiego, z kolei margaryny to emulsje tłuszczowo-wodne wytwarzane sztucznie z olejów roślinnych. Entuzjaści masła cenią je za: naturalne pochodzenie, niepowtarzalny smak i swoisty zapach. Eksperci zgodnie twierdzą że masło powinno być stałym element jadłospisu dzieci. Prócz tego, iż jest źródłem kwasów tłuszczowych, posiada witaminy...

  • To za Napoleona III zostal ogloszony konkurs na substytut masla, ktore bylo drogie i krocej sie konserwowalo... Wygral ten konkurs francuski chemik Hyppolite...

  • Sekrety pieczenia ciast

    Tłuszcz do kruchego Do ciasta kruchego dodawaj tłuszcz (masło, margaryna) bezwzględnie schłodzony. W...

  • Baba wielkanocna ze skórką pomarańczową

    Przygotowanie: Miękkie masło i margarynę utrzyj razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na kremową masę. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku i łyżce...

Wideo na temat: masło i margaryna
  • Masło czy margaryna?

    Masło czy margaryna? Co wybrać? - W każdym jest coś dobrego i złego - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Justyna Mizera. Co dobrego jest w maśle? Na co zwracać uwagę przy kupnie margaryny?

Dyskusje na temat: masło i margaryna