• Informacje na temat:

    marynowane papryczki chili

Artykuły na temat: marynowane papryczki chili
  • Chili jemy przez cały rok. W chłodne dni nas ogrzeje, w lecie ochłodzi. Choć można kupić świeże chili, najbardziej popularne jest to marynowane albo w proszku. Papryczce tej przypisuje się magiczne(...), która wniknie do oka, jest w stanie spowodować niezwykle silne podrażnienie. Z makaronem To szybkie, proste i aromatyczne danie. Będą Ci potrzebne dwie papryczki chili, kilka ząbków czosnku...

  • W kuchni chili nie ma sobie równych. Jemy je na surowo, w postaci suszonej, marynowanej i jako składnik przeróżnych past i sosów. Ważne jest, że zachowuje wartości odżywcze także po wysuszeniu i zmieleniu. Świa towy przebój Czyli chili con carne: danie z mielonego mięsa, z fasolą i chili. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojony czosnek i świeże chili...

  • Jak marynować mięso

    W soku pomarańczowym z czosnkiem i świeżo startym imbirem warto zamarynować kurczaka przed pieczeniem. Wyborna będzie również polędwica wieprzowa, zamarynowana w mieszance soku pomarańczowego, sosu sojowego z dodatkiem płatków czosnku i posiekanej papryczki chili. Skórka do dekoracji Niezwykle aromatyczną, startą na tarce skórkę z połowy pomarańczy warto dodać do ciasta kruchego. Cienkimi...

  • marynowane śledzie na ostro, po chłopsku...

    ...  Śledzie obtoczyć w panierce z jajka, bułki tartej i orzechów, obsmażyć na patelni na złoty kolor. Ułożyć  w słojach rybę, całe orzechy, papryczki chili  i zalać przestudzoną marynatą.  Najlepsze do spożycia po tygodniu przechowywania w lodówce w słoju szczelnie zamnknietym.  

  • Ostre chili

    Tej niepozornej papryczce przypisuje się magiczne znaczenie. Mieszkańcy Karaibów uważają, że wzmaga ona potencję. W kuchni chili nie ma sobie równych. Jemy je na surowo, w postaci suszonej, marynowanej i jako składnik przeróżnych past i sosów. Ważne jest, że zachowuje wartości odżywcze także po wysuszeniu i zmieleniu. Światowy przebój Czyli chili con carne: danie z mielonego mięsa, z fasolą...

  • Marynowane roladki śledziowe z chili i czosnkiem na miodowo-orzechowych placuszkach kukurydzianych

    Roladki śledziowe Zaczynamy od posiekania 3 ząbków czosnku i papryczek chili, nastepnie dodajemy do nich musztardę i dokładnie mieszamy.  Przygotowaną pastą smarujemy śledzie i zawijamy w roladki, spinajac je wykałaczką. Tak przygotowane roladki wkładamy do miski lub innego naczynia, zalewamy oliwą oraz dodajemy 2 ząbki czosnku, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Odstawiamy...

  • Oliwa orzeźwiająca z cytryną: 2 cytryny sparz i wytrzyj do sucha. Z owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Włóż je do butelki. Zalej 3 szklankami oliwy. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne ciemne miejsce na mniej więcej 2 tygodnie. Oliwa pikantna z chili: 4 papryczki chili oczyść z pestek, strączki pokrój, włóż do butelki. Dosyp łyżkę suszonych płatków chili. Zalej ok...

  • Oliwa - najlepsza z dodatkami

    Oliwa orzeźwiająca z cytryną: 2 cytryny sparz i wytrzyj do sucha. Z owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Włóż je do butelki. Zalej 3 szklankami oliwy. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne ciemne miejsce na mniej więcej 2 tygodnie. Oliwa pikantna z chili: 4 papryczki chili oczyść z pestek, strączki pokrój, włóż do butelki. Dosyp łyżkę suszonych płatków chili. Zalej ok. 3 szklankami oliwy...

  • Śledzik z azjatycką nutą

    Śledzik od zawsze gościł na polskich stołach. W oleju, occie w pomidorach. Mój oryginalny przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu, bogaty w skł. odżywcze i im śledzie są dłużej marynowane tym są lepsze i bogatsze w smaku.Przystawka gotowa od ręki ;)

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.