• Informacje na temat:

    marynowane chili

Artykuły na temat: marynowane chili
  • Chili jemy przez cały rok. W chłodne dni nas ogrzeje, w lecie ochłodzi. Choć można kupić świeże chili, najbardziej popularne jest to marynowane albo w proszku. Papryczce tej przypisuje się magiczne znaczenie. Mieszkańcy Karaibów uważają, że wzmaga potencję, Hindusi dymem z pieczonych strączków odstraszają złe duchy, a afrykańskie kobiety zażywają w niej upiększających kąpieli. W kuchni chili...

  • Ekspresowe ogórki marynowane z kminkiem

    Składniki: 1 kg ogórków 2 łyżki chili w płatkach 2 łyżki kminku Łyżka cynamonu 120 ml wody 250 ml octu jabłkowego 250 ml octu ryżowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Pokrój ogórki. Do rondla wlej ocet. Dodaj sól, cukier, przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Ogórki z marynatą, zapakuj próżniowo w worku foliowym i wstaw na 30 minut do lodówki.

  • Cukinia marynowana

    Cukinię pokrój na cienkie plastry, ułóż na sicie i posyp solą. Cebulę pokrój w plasterki i umieść w misce z zimną wodą. Czosnek pokrój w plasterki. Chili w cienkie krążki. Przyprawy upraż na patelni bez tłuszczu. Ocet, cukier, kurkumę i przyprawy zagotuj (gotuj, aż cukier się rozpuści). Cebulę wyjmij z wody. Cukinię, cebulę, czosnek, chili, koperek umieścić w słoiku, zalej lekko...

  • Marynowane roladki śledziowe z chili i czosnkiem na miodowo-orzechowych placuszkach kukurydzianych

    Roladki śledziowe Zaczynamy od posiekania 3 ząbków czosnku i papryczek chili, nastepnie dodajemy do nich musztardę i dokładnie mieszamy.  Przygotowaną pastą smarujemy śledzie i zawijamy w roladki, spinajac je wykałaczką. Tak przygotowane roladki wkładamy do miski lub innego naczynia, zalewamy oliwą oraz dodajemy 2 ząbki czosnku, pieprz kolorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Odstawiamy...

  • Jak marynować mięso

    W soku pomarańczowym z czosnkiem i świeżo startym imbirem warto zamarynować kurczaka przed pieczeniem. Wyborna będzie również polędwica wieprzowa, zamarynowana w mieszance soku pomarańczowego, sosu sojowego z dodatkiem płatków czosnku i posiekanej papryczki chili. Skórka do dekoracji Niezwykle aromatyczną, startą na tarce skórkę z połowy pomarańczy warto dodać do ciasta kruchego. Cienkimi...

  • W kuchni chili nie ma sobie równych. Jemy je na surowo, w postaci suszonej, marynowanej i jako składnik przeróżnych past i sosów. Ważne jest, że zachowuje wartości odżywcze także po wysuszeniu i zmieleniu. Świa towy przebój Czyli chili con carne: danie z mielonego mięsa, z fasolą i chili. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojony czosnek i świeże chili...

  • marynowane śledzie na ostro, po chłopsku...

    ...  Śledzie obtoczyć w panierce z jajka, bułki tartej i orzechów, obsmażyć na patelni na złoty kolor. Ułożyć  w słojach rybę, całe orzechy, papryczki chili  i zalać przestudzoną marynatą.  Najlepsze do spożycia po tygodniu przechowywania w lodówce w słoju szczelnie zamnknietym.  

  • Ostre chili

    Tej niepozornej papryczce przypisuje się magiczne znaczenie. Mieszkańcy Karaibów uważają, że wzmaga ona potencję. W kuchni chili nie ma sobie równych. Jemy je na surowo, w postaci suszonej, marynowanej i jako składnik przeróżnych past i sosów. Ważne jest, że zachowuje wartości odżywcze także po wysuszeniu i zmieleniu. Światowy przebój Czyli chili con carne: danie z mielonego mięsa, z fasolą...

  • Marynowane kąski wołowe

    Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Trochę kolendry odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Sos sojowy wymieszać z imbirem i kolendrą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Kawałki mięsa skropić połową sosu sojowego i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Obraną rzodkiew zetrzeć na drobnej tarce. Cytrynę umyć i obrać ze skórki. Chili...

  • Grillowane pałeczki

    ...i papryki (najlepiej żółtej) doprawionych chili, cukrem i sokiem cytrynowym. Wszystkie składniki zmiksować.

Wideo na temat: marynowane chili
  • Afrodyzjaki w kuchni

    Uczestniczka programu "MasterChef" Monika Goździalska zaprezentowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dostępnymi o tej porze roku afrodyzjakami. Goździalska podała szaszłyki z krewetek na musie mango z chili, lasagne z leśnych grzybów z pomidorkami, łososia marynowanego w białym winie oraz ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym. Czy Marcin Prokop po degustacji poczuł się

Dyskusje na temat: marynowane chili