• Informacje na temat:

    makaron z sardelami

Artykuły na temat: makaron z sardelami
  • Orecchiette z brokulami i sosem z sardeli czyli anchoïade. Komentarze.

    Kolacyjne, wiosenne, proste i aromatyczne. 4 porcje 400 g makaronu orecchiette czyli takich drobnych muszelek brokul puszka sardeli czyli anchois w...

  • Wielka księga smaków: Anchois

    ..., anchois używane są przede wszystkim jako dodatek lub przyprawa do potraw. Mogą być składnikiem farszów mięsnych i rybnych. Doskonale uzupełniają makarony, pizzę, sałatki, kanapki, dodając im pikantnego, charakterystycznego smaku. Łączy się je też z innymi rybami. W duecie z makaronem Spaghetti ugotuj al dente i odcedź. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przez minutę podsmaż posiekany czosnek oraz...

  • Przez intensywność smaku i słoność, anchois używane są przede wszystkim jako dodatek lub przyprawa do potraw. Mogą być składnikiem farszów mięsnych i rybnych. Doskonale uzupełniają makarony, pizzę, sałatki, kanapki, dodając im pikantnego, charakterystycznego smaku. Łączy się je też z innymi rybami. W duecie z makaronem Spaghetti ugotuj al dente i odcedź. Na dużej patelni rozgrzej...

  • Pasta, pasta… spaghetti z papryką// Pasta, pasta… Spaghetti et poivrons.

    ...siekamy i wraz z pokrojonymi sardelami dusimy na oliwie… kilka minut, dodajemy paprykę, kapary i przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy, dolewamy nieco oliwy – dusimy około 15 minut w czasie, w którym gotujemy makaron.   Podajemy wszystko razem posypując parmezanem…   Do tego kieliszke Chianti… I niebo w gębie jak to się drzewiej mawiało.

  • Lista przebojów

    Tak jak w muzyce, w kuchni również są nieśmiertelne hity, które możesz napotkać w prawie każdym zakątku świata. Znaczna ich część pochodzi z Włoch, ojczyzny makaronu.

  • Szyfr złamany

    Jeśli mnogość różnych kształtów i rodzajów makaronów przeraża cię i skutecznie odstrasza od próbowania nowości w restauracjach i we własnej kuchni, spróbujemy ci pomóc. Mniej znane i obco brzmiące nazwy przestaną być tajemnicą. Naukę czas rozpocząć!

  • Między morzami

    ...pieprzu, tym lepiej. Przyda się jeszcze świeży chleb, by zanurzać go w sosie, i butelka chłodnego białego wina. Jeśli ma być lokalnie, to najlepiej Laverano lub Salice Salentino. Makaron do(...) budynek i taras, na którym jemy obiad, są otoczone tymi ogromnymi kaktusami. Specjalność szefa kuchni to domowy makaron (np. grube spaghetti) z samej mąki i wody, podawany nie w talerzu, lecz w ogromnym...

  • Królewskie ciastka Ludwika XIV oraz menu na ten tydzień

    ...z pomidorami -          fasolkę szparagową – jeszcze nie wiem jak -          brokuły z makaronem orecchiette i z sardelami -          tartę z borowikami -          omlet z papryczkami(...) świeże mango i ostatnie już śliwki.   Przewidziałam na ten tydzień: -          kurczaka nadziewanego makaronem – przepis poniżej -          klopsiki z mielonej cięleciny na sposób...

  • Jeść jak Ligurowie

    ...najczęściej podawane jest z makaronami trofie lub trenette, ale używane jest także jako przyprawa do zup. Innym specjałem są pikantne torty (ciasta), np. torta pasqualina (nadzienie z botwiny, szpinaku(...), czarnymi oliwkami i sardelami.  Wybrzeże smakosza Przy promenadzie w Santa Margherita Ligure znajdują się dwie świetne restauracje. Pierwszą, Caffe del Porto, warto odwiedzić dla pieczonej dorady...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...ostatnich dziesięciu lat. Z pierwszych wypraw do Włoch przywoziłem sobie np. ryż do risotto, bo jedyny dostępny w Polsce był bardzo drogi, a do tego kiepskiej jakości. Zdarzało mi się przywozić makarony(...) jesteśmy w stanie kupić burratę, dobrą włoską oliwę i dobry włoski makaron, to jesteśmy w stanie kulinarnie czarować. Prowadziłeś dzienniki lub sporządzałeś notatki podczas swoich włoskich podróży...