• Informacje na temat:

    makaron

Artykuły na temat: makaron
  • Makaron perfekcyjny

    Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu. Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody...

  • Ekspert radzi: Makaron

    Makaron to włoska specjalność, dlatego ma włoskie nazwy.

  • Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno...

  • Makaron z salami

    Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzanym oleju, w głębokiej patelnii, podsmaż plastry kiełbasy. Nadmiar tłuszczu odlej, dodaj pomidory i makaron. Wlej śmietanę i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Makaron podawaj posypany serem. Salami pepperoni możesz zastąpić podsmażoną kiełbasą chorizo.

  • Makaron z kurkami

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść kurki i razem z pieczarkami pokrój w paski. Makaron wrzuć do wrzątku i ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do miski. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i usmaż(...) śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pokruszoną szynkę. Wymieszaj sos z makaronem.

  • Egzotyczny makaron

    ...  Chili, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj, po czym wymieszaj z sokiem z limonki. Marynatą polej krewetki i odstaw na 30 minut. Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i wlej mleczko kokosowe wymieszane ze śmietaną. Duś przez 10 minut na małym ogniu.

  • ...szerokie zastosowanie, można dodawać go do zup, sałatek i innych dań, np. zapiekanek czy faszerowanych papryk lub dyni. Pappardelle to cienki, płaski makaron, jest szerszy niż tagliatelle. Podawany najczęściej z ciężkimi sosami, a także z gulaszem. Pappardelle serwuje się na dużym talerzu bądź w szerokiej misce. Ruote: makaron ten przypomina kształtem koła samochodowe. Bardzo dobrze prezentuje się...

  • Makaron z klopsikami

    Wszyscy już głodni, a obiadu nie ma? Z kluskami pójdzie raz-dwa!

  • Jak prawidłowo gotować makaron

    Gotując makaron zawsze stosuj się do czasu podanego na opakowaniu. Pamiętaj, by go nie rozgotować, a wręcz przeciwnie, powinien być nieco twardawy. Zamiast makaronu z mąki pszennej możesz dodać do dania makaron pełnoziarnisty. Tylko pamiętaj, że ma on nieco inny smak, więc sprawdź wcześniej, czy rodzina go akceptuje. Jeśli makaron trochę się rozgotował i jest zbyt miękki, możesz go nieco...

  • Makaron z sosem cytrynowym

    ... Zagotuj wodę w garnku. Bardzo lekko ją posól i włóż makaron. Gdy będzie al dente, odsącz i wymieszaj z roztopionym masłem. Do małych misek żaroodpornych rozłóż połowę makaronu. Dociśnij do dna, posyp połową posiekanych pistacji i przykryj pozostałym makaronem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut. W rondelku zagotuj 150 ml wody.  Wsyp cukier, dodaj sok...

Zdjęcia na temat: makaron
Wideo na temat: makaron
  • Makaron "Puttanesca"

    Makaron puttanesca to jeden z najpopularniejszych przepisów, który pochodzi się z Włoch. Znane na całym świecie spaghetti alla puttanesca to wyjątkowe połączenie typowych składników kuchni włoskiej - pomidorów, oliwy z oliwek, kaparów, czosnku i wybornego anchois. Przepis na taki makaron to nie tylko pyszna, ale i sycąca propozycja na obiad, a przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie nasz

  • Domowy makaron

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Marek Kościkiewicz i Adam Przybysz pokazali jak zrobić prawdziwy, domowy, włoski makaron. W menu pojawił się m.in. makaron taglierini neri i gnocchi z masłem truflowym oraz świeżą, czarną truflą. Do tego wszystkiego zaserwowali arbuzową lemoniadę.

  • Makaron. Najpopularniejsze fakty i mity

    25 października obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu! Wokół potraw z nim krąży wiele faktów i mitów. Jednak najnowsze badania potwierdzają, że nie sam makaron tuczy, a nieodpowiednio dobrane do niego dodatki oraz sosy. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu zapewnia długie poczucie sytości i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlaczego jeszcze warto do swojej diety włączyć makaron?

Dyskusje na temat: makaron
  • Przepis na makaron

    Jakie znacie przepisy z makaronami? :) Ja proponuję: Przepis na makaron penne z rukolą i oliwkami SKŁADNIKI 400 g makaronu pióra Mamma Mia 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 1 gałązka rozmarynu 10-15 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki około 250 g rukolii sól i pieprz połówka cytryny PRZYGOTOWANIE Makaron

  • Re: Makaron z oliwkami

    Pyszne kotlety z makaronu https://youtu.be/cgfxBysXCdg

  • Re: Przepis na makaron

    Myślałam, że to przepis na sam makaron - ja czasami robię swój, świeży, ponieważ taki jest o wiele lepszy w smaku.

  • Re: Makaron perfekcyjny

    Szedł sobie makaron ulicą i nagle ktoś mu przysolił.

  • Re: Przepis na makaron

    Cannelloni ze szpinakiem 1 opakowanie makaronu cannelloni 50 dag mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera typu feta 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz Składniki sosu: 3 łyżki przecieru pomidorowego(...) składniki ładnie się połączą Makaron ugotuj al dente Każdą rurkę makaronu napełnij farszem Ułóż w naczyniu żaroodpornym Przecier połącz z jogurtem i oliwą Dodaj ok 1/4 szklanki wody i wszystko

  • Re: Makaron perfekcyjny

    Ja gotuje makaron w czajniku z cukrem pudrem

  • Re: Przepis na makaron

    ja ostatnio zakochałam się w makaronie z cukinią i suszonymi pomidorami :). Dodaję do tego cebulę, czosnek, kilka łyżek bulionu i świeże zioła. I gotową potrawę posypuję parmezanem. A podasz nam dokładne proporcje? dzięki!

  • Re: Makaron z oliwkami

    Włosi nigdy tak makaronu nie podają. Makaron wrzuca się na patelnię do mięsa z sosem, podlewa odrobiną wody z gotowania makaronu, chwilę razem gotuje mieszając i potem rozkłada na talerze. A ten ser feta w kuchni włoskiej to jakiś żart ? Te 10 minut pomnóżcie przez 2.

  • Re: Przepis na makaron

    Polecam np. coś takiego - fajne, smaczne, a do tego zbilansowane, zdrowe i pomaga się odchudzać! :) http://shop.e-condimenta.eu/pl/przepis/19/tagliatelle-z-sosem-wloskim

  • Re: Makaron perfekcyjny

    bubik wodę solimy po zagotowaniu a następnie wsypujemy makaron czytaj uważnie