• Informacje na temat:

    maka

Artykuły na temat: maka
  • Cudowna mąka bezglutenowa

    Unikasz glutenu? Dbasz o zdrowie? Mąka z miłki abisyńskiej (Mąka teff) to wartościowy sposób na zastąpienie mąki pszennej i uzupełnienie diety w niezbędne witaminy i mikroelementy.

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Mąka pomoże w... porządkach

    Mało kto wie, że mąka może pomóc nam w walce z zabrudzeniami, które trudno usunąć.

  • Torcik z makiem

    Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by masa makowo-budyniowa stężała.

  • Sernik z makiem

    Idealny wypiek dla całej rodziny.

  • To od niej zależy konsystencja ciasta. Dlatego tak istotne jest, by użyć odpowiednio zmielonej mąki do przygotowania konkretnych wypieków.

  • Sernik z makiem i cynamonem

    Podajmy z bitą śmietaną posypaną kakao.

  • Mąka ziemniaczana: Najlepszy naturalny kosmetyk

    Skrobia jest łagodna dla skóry, nie podrażnia jej i nie zatyka porów. Wspomaga leczenie egzemy. Warto mieć ją pod ręką, choćby z tych trzech powodów.

  • Mak polny na gardłowe sprawy

    Picie odwaru z tej rośliny pomaga w nieżytach jamy ustnej, a także przy bólach gardła.

  • Opłukany mak zalej wrzątkiem (lub gorącym mlekiem) i gotuj ok. 30 minut (aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach). Następnie dobrze osącz na sicie,...

Zdjęcia na temat: maka
Wideo na temat: maka
  • Święty spokój i zupa grzybowa

    Anna Popek o szczerych rozmowach przy ucieraniu maku, swoich popisowych smakołykach i upragnionym świętym spokoju.

  • Jaka mąka jest najzdrowsza?

    - Musimy nauczyć się wybierać pieczywo, które ma największą zawartość witamin i składników mineralnych - podkreśliła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. Czy pieczywo orkiszowe jest zdrowsze od zwykłego? Co zawiera? Dietetyk wyjaśniła też, jaka mąka jest najzdrowsza. (DDTVN/x-news)

  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

Dyskusje na temat: maka
  • Re: Ile kalorii ma pizza?

    maka pszenna, woda, tłuszcze roślinne, 1,5 % oliwy z oliwek, substancje spulchniające (E 450, E 500), oleje roślinne, drożdże, alkohol etylowy, sól spożywcza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Pizza o takim składzie jak powyższy ma 248 kcal :D. Ale na pytanie ile kalorii ma pizza to wszystko zależy od dodatków, ale pamiętaj ZERO SERA ŻÓŁTEGO.

  • Re: Karmienie piersią w miejscach publicznych... bywam zniesmaczona!

    jest taka możliwość- nie oszukujmy się : spora część centrów handlowych, lokali gastronomicznych czy stacji benzynowych ma takie miejsca, dlatego jeśli młoda maka ma chęć wyjścia z dzieckiem na długie

  • Re: Cebulowa z grzankami

    Podbijanie maka?

  • Re: jaka maka do czego??

    francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych

  • Re: Najpiękniejsze polskie plaże

    tylko ostrowo plaza maka

  • jaka maka do czego??

    wlasnie zawsze mialam problem jaka make wybrac np do pieczeniu biszkoptu,kruchego ciasta lub drozdzowego prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami....wiem ze na kruche najlepsza jest krupczatka....czy sie myle???

  • Re: Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    Panie Jozefie powiedz Pan ze maka to trucizna,ona juz nie nadaje sie d niczego.To zboze jest zmienione genetycznie by nie reagowac na randap ktorym jest opryskiwane. A przemysl zywnosciowy nam wciska ze to takie zdrowe,chyba tylko dla ich kasy.Pozdrawiam

  • Re: jaka maka do czego??

    mąka orkiszowa do wszystkiego, podnosi i walory smakowe i zdrowotne.Najlepsza z pełnego przemiału bez chemi, polepszaczy, czyli z małych młynów.najlepiej rodzinnych.Chcesz być zdrowy jedz orkisz i amarantus.

  • Re: Orzechowy torcik pod czekoladą

    maka migdalowa pisze wyraznie