• Informacje na temat:

    maka

Artykuły na temat: maka
  • Cudowna mąka bezglutenowa

    Unikasz glutenu? Dbasz o zdrowie? Mąka z miłki abisyńskiej (Mąka teff) to wartościowy sposób na zastąpienie mąki pszennej i uzupełnienie diety w niezbędne witaminy i mikroelementy.

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Ciasto wielkanocne z makiem

    Nie całkiem ostudzony placek można polukrować albo oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

  • Mąka pomoże w... porządkach

    Mało kto wie, że mąka może pomóc nam w walce z zabrudzeniami, które trudno usunąć.

  • Torcik z makiem

    Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by masa makowo-budyniowa stężała.

  • Sernik z makiem

    Idealny wypiek dla całej rodziny.

  • Drożdżowe ślimaczki z makiem

    W misce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Co dalej?

  • To od niej zależy konsystencja ciasta. Dlatego tak istotne jest, by użyć odpowiednio zmielonej mąki do przygotowania konkretnych wypieków.

  • Sernik z makiem i cynamonem

    Podajmy z bitą śmietaną posypaną kakao.

  • Mąka ziemniaczana: Najlepszy naturalny kosmetyk

    Skrobia jest łagodna dla skóry, nie podrażnia jej i nie zatyka porów. Wspomaga leczenie egzemy. Warto mieć ją pod ręką, choćby z tych trzech powodów.

Zdjęcia na temat: maka
Wideo na temat: maka
  • Święty spokój i zupa grzybowa

    Anna Popek o szczerych rozmowach przy ucieraniu maku, swoich popisowych smakołykach i upragnionym świętym spokoju.

  • Jaka mąka jest najzdrowsza?

    - Musimy nauczyć się wybierać pieczywo, które ma największą zawartość witamin i składników mineralnych - podkreśliła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. Czy pieczywo orkiszowe jest zdrowsze od zwykłego? Co zawiera? Dietetyk wyjaśniła też, jaka mąka jest najzdrowsza. (DDTVN/x-news)

  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

Dyskusje na temat: maka
  • Re: Gołąbki przepis najlepszy jaki znacie!

    Kurcze, ostatnio przeglądałam blogi kulinarne i znalazłam taką całkiem młodą Polkę i opisała krok po kroku przepis na gołąbki. Zrobiłam je, bo były bardzo jasno i to jest naprawdę najlepszy przepis na gołąbki. tylko gdzies zgubiłam te strone. Tak maka blondynka, moze ktos kojarzy?

  • Re: Karmienie piersią w miejscach publicznych... bywam zniesmaczona!

    jest taka możliwość- nie oszukujmy się : spora część centrów handlowych, lokali gastronomicznych czy stacji benzynowych ma takie miejsca, dlatego jeśli młoda maka ma chęć wyjścia z dzieckiem na długie

  • Re: Cebulowa z grzankami

    Podbijanie maka?

  • Re: jaka maka do czego??

    francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych

  • Re: Co oznacza typ mąki?

    ilość glutenu (%) nie mniej niż: – 18 – mąka typ 450 (tortowa), – 25 – mąki typu: 450 (krupczatka, „pięćsetka”), 550, 650, 750 (chlebowa), 1050, – 24 – mąka typ 1400 (sitkowa), rozpływalność glutenu (mm) nie więcej niż: – 8 – mąka typ 450 (tortowa), – 9 – wszystkie pozostałe mąki oprócz ww.

  • jaka maka do czego??

    wlasnie zawsze mialam problem jaka make wybrac np do pieczeniu biszkoptu,kruchego ciasta lub drozdzowego prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami....wiem ze na kruche najlepsza jest krupczatka....czy sie myle???

  • Re: Najpiękniejsze polskie plaże

    tylko ostrowo plaza maka

  • Re: jaka maka do czego??

    mąka orkiszowa do wszystkiego, podnosi i walory smakowe i zdrowotne.Najlepsza z pełnego przemiału bez chemi, polepszaczy, czyli z małych młynów.najlepiej rodzinnych.Chcesz być zdrowy jedz orkisz i amarantus.

  • Re: Staropolskie hity

    Tylko maka krupczatka wychodzi chrupiący