• Informacje na temat:

    lukier

Artykuły na temat: lukier
  • Puszyste serduszka z lukrem

    ...gładki lukier, którym dość grubo smarujemy wierzch każdego ciasteczka. Serduszka dekorujemy migdałami i odstawiamy, żeby lukier się zestalił. 4. Ciasteczka przekładamy na duży talerz lub paterę...

  • Marmurek z lukrem

    ...blachy wkładamy na przemian jasną i kakaową masę. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy na gładko z sokiem wyciśniętym...

  • Orzechowe pierniczki z lukrem

    C. włóż pierniczki i piecz przez około 10-12 minut. Ostudź. Wymieszaj dokładnie cukier puder z białkiem. Dodaj wybrane kolory barwników. Lukier powinien być gęsty, aby nie spływał z pierniczków...

  • Waniliowa kremówka z lukrem

    ...utrzeć lukier. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Placki przełożyć kremem budyniowym. Wierzch ciasta posmarować lukrem. Wstawić na godzinę do lodówki...

  • Placek cytrynowy z lukrem

    .... Pieczemy 45-50 minut w 180ºC, studzimy. 5. Do cukru pudru dodajemy pozostały sok z cytryny i energicznie mieszamy, by powstał lukier, którym dekorujemy ciasto.

  • Ciasto kokosowe z lukrem

    ...powstał gładki lukier, którym dekorujemy ciasto z wierzchu i po bokach.

  • Różne kolory Jeśli chcę zrobić kolorowy lukier, mieszam go z naturalnymi barwnikami. Zielony uzyskuję, dodając odrobinę przecieru ze szpinaku. Różowy bez trudu wyjdzie, gdy(...) ciastek. By się nie kruszył Żeby lukier na cieście nie kruszył się podczas krojenia, jeszcze gorący wypiek smaruję cienko podgrzaną konfiturą morelową. Dopiero gdy konfitura dobrze zaschnie...

  • Domowe donaty z lukrem

    ...z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto. Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym...

  • ...intensywnie żółty lukier. Różowy kolor powstanie, gdy dodasz do utartego z białkiem cukru pudru kilka zmiksowanych malin. Mrożone jagody lub jeżyny zabarwią go zaś na odcienie fioletu lub granatu...

  • Jak zrobić lukier?

    Sztuka robienia lukru polega na gotowaniu i ucieraniu. Za mało wygotowany lukier nie utrze się i będzie zawsze płynny. Gotowany zbyt długo – kamienieje podczas ucierania.

Zdjęcia na temat: lukier
Wideo na temat: lukier
  • Zmysłowe smaki: Lukier plastyczny

    Lukier plastyczny może stanowić doskonałą ozdobę ciast i ciasteczek. Warto poznać przepis na jego przygotowanie. Lukier proponowany przez nas ma tę zaletę, że jest wyjątkowo pyszny, a to dzięki składnikom użytym do jego przygotowania. Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Lukier

    Lukier to przysłowiowa "kropka nad i", jeśli chodzi o dekorację ciast i ciasteczek. Pokazujemy, jak przygotować go samodzielnie! Zobacz przepisy na pyszne desery i ciasta na blogu ZMYSŁOWE SMAKI Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Natalia Kukulska: Zależało mi, żeby ta historia była bez lukru

    Niedawno ukazała się książka "Tyle słońca. Anna Jantar" Marcina Wilka. Dlaczego akurat ta biografia Anny Jantar jest wyjątkowa? - Marcin nie psychologizuje, nie stawia tez o jej postaci, tylko po prostu pokazuje fakty - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" córka Anny Jantar, Natalia Kukulska. Popularna wokalistka zdradziła przy okazji, co myśli o doniesieniach medialnych dotyczących kryzysu w małżeństwie jej rodziców. Powiedziała też, skąd czerpie ciekawe informacje na temat swoje mamy: - Jest...

Dyskusje na temat: lukier
  • lukier plastyczny

    Kochani Jakis czas temu robiłam swoj pierwszytort ozdabiany lukrem plastycznym, mi miałam pewiem kłopot lukier ten niebardzo chciał połaczyc sie z barwnikiem , a element nie chciały sie ze soba łaczyc moze ktos podpowie mi dlaczego ? jakich barwników uzywacie ?

  • Re: Miodownik z lukrem

    Po co jeszcze lukier samo ciasto jest bardzo słodkie

  • Re: lukier plastyczny

    a czy do lukru mozna dodac cos co zmieni troche jego smak (by byl mniej slodki) bez naruszania konsystencji?

  • Re: Torcik z kawowym lukrem

    a na lukier ,kilo zielonego śledzia .

  • Re: lukier plastyczny

    jezeli uzylas barwinika juz do gotowej masy cukrowej to trzeba go dlugo wyrabiac az sie polaczy lub uzyc barwnika w plynie wtedy dodac troche cukru pudru i wyrabiac az masa przestanie sie kleic do rak, jesli nie chca sie laczyc elementy to nalezy je posmarowac bialkiem jajka, miodem lub syropem z cukru wtedy masa sie nie rozplynie a elementy skleja, sa tez specjalne kleje spozywcze do lukru plastycznego, mozesz go kupic w sklepie gdzie sa gotowe lukry i ozdoby do ciast i tortow lub na necie

  • Re: Lukier po staropolsku

    a lukru ci nie potrzeba????????????????........

  • Re: lukier plastyczny

    Gotowego lukru jeszcze nie barwiłam. zawsze sama robie masę cukrowa i dokładam barwniki jak masa jest jeszcze płynna bo jednolicie się połączą ze soba.Ja używam barwników w proszku bo są wydajniejsze i nie rozrzedzają masy cukrowej.

  • Re: ​Jak zrobić dobry lukier?

    Lukier: szklankę cukru pudru ucieramy pałką w makutrze z surowym białkiem i stopniowo dolewamy sok z 1/2 cytryny. Białko utwardza lukier, a sok z cytryny powoduje, że nie będzie się kruszył lukier. Od kilkudziesięciu lat takim lukrem polewam mazurki i zdobię w/g uznania.

  • Re: lukier plastyczny

    to zalezy jakiego rodzaju masz barwnik. niektóre barwniki dadzą tlyko pastelowe kolory choćbyś nie wiem ile dodawała.

  • Re: Lukry, polewy  i nadzienia

    lukier zawsze robię na bazie białka, ładnie wysycha i nie jest lepiący