• Informacje na temat:

    kwasnica

Artykuły na temat: kwasnica
  • Kwaśnica

    Tradycyjna kwaśnica, której smak przeniesie cię pod Tatry.

  • Podhalańska kwaśnica

    Serwuj z pieczywem. Do każdego talerza włóż porcję żeberek. Możesz je udekorować skwarkami z wysmażonego boczku.

  • Trzy kapuśniaki

    Zupa z kapusty na trzy sposoby - łagodny warzywny kapuśniak, aromatyczna kwaśnica na wędzonce i zupa z młodej kapusty. Wybierz swoją ulubioną.

  • ​Szczawnica: Pojedź do wód

    Nie daj się zwieść stereotypom: uzdrowiska są nie tylko dla staruszków i bywalców sanatoriów. Szczawnica jest wymarzonym miejscem dla ludzi lubiących spędzać aktywnie czas.

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Katarzyna Bosacka: Nie jedz beczki soli

    Na „Ostatniej wieczerzy” Leonarda da Vinci pod łokciem judasza widać przewróconą solniczkę. To celna metafora – sól w nadmiernych ilościach zabija…

  • ...u Bartka. Wiec dzisiaj jest ostatni dzwonek na zrobienie sosu zurawinowego i upieczeni Pychotki. Reszte zrobimy z Barkiem w niedziele u mnie. Jak na razie menu obiadowe to kwasnica w wykonamiu Bartka...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Wszystko to, co znajdzie się na wigilijnym stole, nie zawsze musi być przyrządzane wedle utartej, nieco wysłużonej już receptury. Lekka, a może nawet pikantna nutka ekstrawagancji dodana do sprawdzonej tradycji może stworzyć naprawdę zgrany duet. Jak zatem sprawić, by świąteczna awangarda okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę? Tajemnica tkwi w zgrabnym połączeniu.

  • ​Góralskie wesele

    Planowanie ślubu i wesela to zajęcie, które często pochłania całe rodziny przez wiele miesięcy. Wszyscy, zarówno młodzi, jak i rodzice, chcą, aby było to wydarzenie niepowtarzalne i niezapomniane. Nie tylko dla młodej pary, ale też dla wszystkich zaproszonych gości. Warto pamiętać, że nie musimy sięgać po pomysły czy mody z zagranicy, wystarczy rozejrzeć się wokół i dostrzec uroki swojego otoczenia, a zwłaszcza polskiej tradycji.

  • Mniej niż zero

    Brrr, mroźno! Otulasz się szalikiem, marzysz o gorącej kąpieli? Na rozgrzewkę nie ma jak spacer w temperaturze... minus 120 stopni.

Wideo na temat: kwasnica
  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą i kminkiem oraz skrei w sosie śmietanowym z ogórkiem kiszonym.

  • Jak wybrać najlepszą rybę na targu?

    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Wszystko to wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska, dietetyk. Dlaczego warto go jeść? W kuchni programu kucharz Andrzej Polan przygotował dania z karpiem w roli głównej. W menu znalazły się: pasztet z karpia, karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz kwaśnica z chrupiącym karpiem.

Dyskusje na temat: kwasnica
  • Re: co dziś na obiad?

    A może kwaśnica po góralsku. Tutaj jest przepis: http://na-patelni.blogerki.pl/2011/07/09/kwasnica-po-goralsku_ccbcd.html

  • Re: Nazwy potraw, czyli jak się u was mówi na...

    jajecznica=jajówa, mielone=mielaczki. aha a gwoli scislosci kapusniak i kwasnica to wbrew temu co sie czesto spotyka dwie zupelnie rozne potrawy :)

  • Re: nie ma jak zupa

    pewnie ze wiem jak smakuje kwasnica hej!!! a tak swoja droga to jest jeszcze jedno zastosowanie mocy warzyw czy goracych kubków-kac polecam bo dziala!

  • Re: Nazwy potraw, czyli jak się u was mówi na...

    przepraszam ,ale kakalszale to nie jest kakao z mlekiem. Łuski kakaowe gotuje sie z woda, nastepnie odcedza, łaczy z mlekiem. I jeszcze jedno: prosze nie mylic kwasnicy z kapusniakiem.Bład!!!! Kapusniak jest potrawa slaska a kwasnica goralska.Choc sa podobne to charakteryzuja sie odmiennym smakiem i sposobem przyzadzenia. pozdrawiam melca

  • Re: Kwaśnica

    Prawdziwa kwasnica ; wywar z tlustych zeberek lub podgardla lub ogonow wieprzowch do ktorego dodaje sie ziemniaki polowki lub cwiartki. Do ugotowanego tak wywaru z ziemniakami dodaje sie kwas z kapusty kiszonej. Zabiela sie i zageszcza maka i dodaje sie tez kwasnej smietany. W prawdziwej kwasnicy nie ma kapusty kiszonej. Przyprawy to tradycyjnie pieprz, ziele ang.lisc laurowy bez zadnych

  • Re: Kolka - jak jej uniknąć

    Dzis byla kwasnica goralska

  • Re: Córka prezydenta obśmiała celebrytki

    gama to kompletny przygłup- kaczyńska nie lansuje się tak jak ta kwasnica

  • czy macie nowe gacie?:P

    oleśka no zobacz..u mnie sie kwasnica MOIMI raczkami wlasnie gotuje :DDDD buziaki dla paris!! jak chłop sie bedzie opierał to nie ciągaj po trawie - dbaj o swoj kregoslup

  • robaki

    ja tez jestem chuda jak patyk , jezeli chodzi o te robaki to najlepszy jest domowy sposób czyli albo kwasnica (ta woda z ukszonej kapusy) tylko jest ten problem ze nie ma tobyc kapusta ze skle[pu tylko ukiszona w domu albo żurawiny zjedzone bez cukru, je sie to na głodny żołądek jak masz robaki to od razu je wydalisz