• Informacje na temat:

    kwas buraczany

Artykuły na temat: kwas buraczany
  • Kisiłaś już buraki? Jeżeli nie, to konieczne spróbuj. Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem....

  • Sok z buraka na zdrowie

    Z​drowotne właściwości czerwonych bulw są tak wyjątkowe, że 24 listopada ustanowiono nawet Dzień Buraka. Rzecz jasna, najzdrowszy jest świeżo wyciskany sok buraczany, ale nie tylko. Coraz więcej fanów zyskuje również zakwas. Kto przede wszystkim powinien włączyć te produkty do codziennego jadłospisu?

  • Dieta przeciw grypie

    ...​Zamiast obciążać wątrobę dodatkową porcją tabletek, zadbaj, by Twoje potrawy zawierały dużo cynku, żelaza, kwasów omega-3, przeciwutleniacze i probiotyki. Nigdy nie wychodź bez śniadania! Dostarczając organizmowi sporo pełnowartościowego białka, dajesz mu narzędzia do walki z atakującymi go wirusami i drobnoustrojami. Pamiętaj też, by od rana do późnego wieczora pić dużo wody zmineralizowanej...

  • Leczą anemię, grypę i nadciśnienie. Jedz je jak najczęściej

    Dostępne przez cały rok i wciąż niedoceniane. Buraki w naszej kuchni są synonimem warzywa pospolitego i banalnego. A przecież to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C.

  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie - przekonuje Marek Zaremba. Autor książki o Hashimoto proponuje zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków albo kapusty, który naturalnie wzmocni krew.

  • Buraki dobre na wszystko

    Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem. Dzięki kwaszeniu buraki stają się dwukrotnie bogatsze w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Właśnie ta kombinacja sprawia, że pijący zakwas mają doskonałe wyniki morfologii! Żelazo poprawia produkcję czerwonych krwinek i chroni przed anemią. Kiszone buraki zawierają kwas mlekowy...

  • Buraki mogą ci wiele dać!

    Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem. Dzięki kwaszeniu buraki stają się dwukrotnie bogatsze w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Właśnie ta kombinacja sprawia, że pijący zakwas mają doskonałe wyniki morfologii! Żelazo poprawia produkcję czerwonych krwinek i chroni przed anemią. Kiszone buraki zawierają kwas...

  • Zdrowy ferment

    .... Domowy zakwas buraczany Składniki: 2 kg buraków, 2 kwaśne jabłka, główka czosnku, skórka z kromki chleba na prawdziwym zakwasie, 3 litry wody, 3 łyżeczki soli Buraki wyszorować, pokroić w grube(...) weszło do sklepu w zapusty - jeden sok pił na kaca z kapusty". Kiszonki ratują nam też życie zimą, gdy świeżych warzyw jest jak na lekarstwo. Najcenniejszy ich składnik to kwas mlekowy, który...

  • Czosnek – możesz go zgnieść i dodać do gotowego chłodnika lub wykorzystać do przygotowania kwasu buraczanego. Miętę – świetnie komponuje się z awokado i ogórkiem, może również stanowić dodatek do chłodników owocowych. Melisę – jej charakterystyczny cytrynowy aromat jest niezastąpiony w chodnikach z dodatkiem owoców. Pieprz – doda pikanterii. Jeśli nie chcesz, aby aromat pieprzu przeważył inne...

  • Nowa twarz buraka

    ...powinniśmy robić jak najczęściej bo burak jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, które pomagają w walce z anemią. Do tego zawiera także antocjany, barwniki, które występują również w czerwonym winie i które opóźniają procesy starzenia i zwiększają odporność. Buraki są bogate w kwas foliowy, który może się okazać zbawiennym nie tylko dla kobiet w ciąży, ale też dla osób z chorobami serca. Zaleca się je...

Dyskusje na temat: kwas buraczany