• Informacje na temat:

    kurkuma

Artykuły na temat: kurkuma
  • Bezcenna kurkuma

    Superprzyprawa - kurkuma jako przyprawa znana jest od tysiącleci i od wieków wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale też w leczeniu chorób układu oddechowego, chorób odpasożytniczych czy niedrożności wątroby. Dziś lekarze po wnikliwych badaniach zapewniają, że kurkumina wspomaga pracę mózgu i może zapobiegać chorobie Alzheimera oraz jest niezwykle skuteczna w walce z nowotworami m.in. jelita...

  • Przeciwzapalna kurkuma

    Kurkuma to żółty barwnik otrzymywany z kłączy Curcuma longa.

  • Kurkuma - hit czy kit?

    Po sproszkowanych algach hitem w ostatnim czasie stała się kurkuma - sproszkowany korzeń dodawany jest niemal do wszystkiego, od herbat po koktajle. Jednak najpopularniejszym napojem stało się(...) właściwości, których nie należy umniejszać, zostały nieco rozdmuchane. Swoje zdrowotne właściwości kurkuma zawdzięcza kurkuminie. Jak wyjaśnia w rozmowie z The Independent dietetyk Nichola Ludlam-Raine...

  • Medyczne odkrycie: kurkuma

    Od lat stosowana w kuchni jako przyprawa, teraz święci triumfy jako... lek! Sprawdź, dlaczego warto dodawać ją do potraw.

  • ​Kurkuma na reumatyzm

    Kurkumina to żółty barwnik otrzymywany z kłączy rośliny o nazwie Curcuma longa. To silny antyoksydant. Chroni komórki organizmu przed starzeniem się.

  • Kurkuma - przyprawa życia

    To nic innego jak podziemne kłącze podobne do imbiru o kolorze żółtawobrązowym, które po zmieleniu daje żółty kolor. Ta najzdrowsza przyprawa ma silne korzystne działanie. Dotlenia organizm Dzięki temu spowalnia starzenie się komórek i chroni przed chorobami. Walczy z wolnymi rodnikami i je neutralizuje. Kurkuma nie tylko ułatwia trawienie, wspiera wątrobę, ale i zapewnia właściwy przebieg...

  • ​Kurkuma na stawy

    Kurkumina to przyprawa pochodząca z Dalekiego Wschodu. Jest głównym składnikiem curry.

  • Kurkuma latte - "złote mleko" o leczniczej mocy

    Korzystnie wpływa na wygląd skóry, poprawia pamięć, pomaga zwalczać infekcje - kurkuma to nie tylko przyprawa o ciekawym smaku, ale i skarbnica cennych dla zdrowia składników. Napój na jej bazie może być znakomitą alternatywą dla porannej kawy czy herbaty.

  • Kurkuma nie leczy. Tylko udaje...

    Kurkuma, popularna głównie w kuchni azjatyckiej przyprawa, często stosowana także jako barwnik, nie ma właściwości leczniczych, które się jej przypisuje. Pisze o tym na swej stronie internetowej czasopismo "Nature", cytując wyniki przeglądowej pracy, opublikowanej przez badaczy ze Stanów Zjednoczonych na łamach czasopisma "Journal of Medicinal Chemistry". Ich zdaniem, w dostępnej literaturze...

  • Kurkuma. Tylko z chili lub pieprzem!

    Pamiętaj! Przyprawa ta lepiej się wchłania i ma większą moc leczniczą, jeśli połączysz ją z pieprzem lub chilli. Jak przygotować herbat - kę? Pół łyżeczki kurkumy w proszku zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na 10 minut. Dodaj szczyptę chili lub pieprzu. Ciepły napar pij raz dziennie. Stosuj 3 miesiące.  Uwaga! Jeśli dodajesz kurkumę do jedzenia, nie pij już herbatki. Kurkuma działa...

Zdjęcia na temat: kurkuma
  • Kurkuma
Wideo na temat: kurkuma
  • Kurkuma. Jakie ma właściwości?

    Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina. Kurkuma wykorzystywana jest głównie jako przyprawa. Dodajemy ją w niewielkiej ilości do potraw. 1 g kurkumy to aż 20 mg potasu i 0,45 mg cynku. Na opakowaniach produktów spożywczych kurkuma ma oznaczenie E100. Jest

  • Koktajl z korzeniem kurkumy. Pyszny sposób na odporność. Jak go zrobić?

    Jak przygotować koktajl z korzeniem kurkumy? Jakie składniki są potrzebne? Przepis i wykonanie krok po kroku w "Dzień Dobry TVN". Kurkuma to naturalne lekarstwo, które rozgrzewa i wzmacnia odporność. (Źródło: Dzień Dobry TVN)

  • Jak naturalnymi metodami leczyć zatoki?

    Nieleczony stan zapalny zatok może prowadzić do wielu komplikacji i poważnych schorzeń. Jak naturalnymi metodami wspomagać leczenie chorych zatok? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" Agnieszka Cegielska, dziennikarka. Jaką rolę w leczeniu zatok odgrywa kasza jaglana, kurkuma, imbir i czarnuszka? (DDVN/X-news)

Dyskusje na temat: kurkuma
  • Re: rukiew wodna

    Z tego co wiem kurkuma spowalnia rozwój chorób nowotworowych. Mam ją zawsze w kuchni i dodaje do czego się da.

  • Re: Pomysł na przyprawę typu Vegeta

    Bardzo proszę, wiem bo sama robię. Paczka suszonej włoszczyzny, kurkuma i sól morska, wszystko wrzucić do miksera i gotowe!!!

  • Re: Jakich przypraw używacie?

    cebula,czosnek(swieze i suszone),bazylia,oregano,cynamon,curry,kurkuma,chili,rozmaryn,szalwia,mieta,tymianek chyba wszytsko juz wymienilam co mam w kuchni

  • Re: Bezcenna kurkuma

    Kurkuma jest cudowna dla organizmu i naprawdę potrafi mocno go wzmocnić. Popatrzcie na naturalne metody leczenia i wzmacniania odporności. Mi teraz bardziej odpowiada suplement Herbaya, ponieważ nie wszystkie potrawy pasują z kurkumą.

  • Re: Herbata i cytryna to najgorsze połączenie. Może prowadzić do choroby Alzheimera!

    Słyszałam właśnie niedawno o tym. To straszne jakie jedzenie może mieć destrukcyjny wpływ na zdrowie. O innych dziwnych połączeniach nie słyszałam, ale za to wiem, że kurkuma jest przeciwrakowa i że warto ją często jeść

  • Re: Bezcenna kurkuma

    Nie można sypać samej kurkumy , gdyż kurkumina w możliwie jak największej ilości jest absorbowana w obecności kapsaicyny i również też piperyny , czyli jak kurkuma to koniecznie na ostro ! .

  • Re: Szybki wegetariański obiad - jakieś propozycje?

    tu już masz pełną dowolność - tofu można używać w kuchni indyjskiej i wtedy używasz przypraw właściwych dla tego regionu, np. curry, kurkuma, czosnek, cebula, kumin, kolendra chilli, kafir itd. Równie dobrze jednak możesz chcieć zrobić jakąś wariację na temat dania staropolskiego i wtedy doprawisz, przykładowo, majerankiem, jałowcem, zielem angielskim, czosnkiem czy lubczykiem itd.

  • Re: Bezcenna kurkuma

    A nie każdy żołądek zniesie tą dawkę, bo jest podrażniająca śluzówkę. Trzeba uważać. nie wszystko jest dla wszystkich. Lepiej samą kurkumą posypać masło na kanapce i co tam jemy ułożyć na wierzchu.