• Informacje na temat:

    kruche ciasto proporcje

Artykuły na temat: kruche ciasto proporcje
  • Moja rodzina uwielbia tartę z grzybami czy warzywami. Robię ją na kruchym cieście. By było udane, trzymam się kilku zasad. ✔ Stosuję proporcje 2:1:1,...

  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.

  • Najlepsze proporcje mąki, tłuszczu i cukru to – 3:2:1 (np. 30 dag mąki, 20 dag tłuszczu, 10 dag cukru) lub zamiast cukru szczypta soli. Jeśli chodzi o mąkę, wybierz pszenną typu 500 lub krupczatkę.

  • .... Stosuję puder. To ciasto piecze się dość krótko i w wysokiej temperaturze. Gruby cukier nie zdąży się rozpuścić w tym czasie i tylko się skarmelizuje. Jajka Kruche można robić bez jajek. Jeśli je(...) ziemniaczanej albo kukurydzianej, które działają podobnie. Tłuszcz Dobre jest masło o zawartości 82% tłuszczu. Wystrzegajmy się miękkich margaryn, mieszanek masła z olejem, bo zmarnujemy ciasto...

  • Sekret kruchego ciasta polega na temperaturze użytego tłuszczu. Nie może on być ciepły! Rozpuszczony lub miękki tłuszcz zostaje bowiem wchłonięty przez mąkę. W efekcie ciasto jest twarde i niesmaczne.

  • .... W efekcie ciasto będzie twarde. Aby tłuszcz nie zdążył się nagrzać, ciasto zagnieć bardzo szybko. Najlepiej ułóż mocno schłodzone, pokrojone masło na mące i rozdrobnij wąskim nożem. Jaka grubość? Ciasto kruche wałkuje się na posypanej mąką stolnicy równomiernie od środka we wszystkich kierunkach. Grubość ciasta na spód powinna wynosić 5 mm. Blat biszkoptowy Do klasycznego ciasta...

  • Bezy i beziki Doskonale ubita, sztywna piana z białek, to dopiero połowa sukcesu. Przy pieczeniu blatów bezowych i małych bezików ważne są również proporcje...

  • ...zadanie. Masło na kruszonkę możesz też stopić, przestudzić i wymieszać z mąką oraz cukrem. Kiedy posypać? Ciasto drożdżowe posyp kruszonką tuż przed ostatecznym wyrastaniem. Każde inne (np. kruche(...) wyjątkowo chrupiąca, tuż po wyjęciu z pieca wierzch ciasta skrop letnią wodą. Kruszonki nigdy nie wciskaj w ciasto.

  • Używasz masła? 5 błędów, których możesz uniknąć!

    ...w rozgrzanym tłuszczu. Zamiast delikatnego puszystego ciasta otrzymamy ciężki zakalec.    W przypadku ciasta kruchego należy natomiast używać mocno schłodzonego masła. Po wyrobieniu ciasta powinny w nim(...) zbite, twarde ciasto po upieczeniu. Jeśli przepis wymaga użycia stopionego masła i jajek, należy pamiętać, aby nie wlewać gorącego masła - spowoduje ono ścięcie się białek jajka. 2. Przypalanie...

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...naprawdę kryją się za nią zwykłe, kruche ciastka z dodatkiem aromatycznych przypraw. Podstawowy przepis na pierniczki   3 szklanki mąki   1 jajko   1 żółtko   1 szklanka cukru   3 łyżeczki(...) ciasta Jak przygotować ciasto? Na stolnicę wysyp mąkę i cukier. Dodaj zimną margarynę, pokrojoną na kawałki. W kopczyku z mąki i cukru zrób dłonią małe wgłębienie, wlej do niego jajka i miód. Dodaj...

Dyskusje na temat: kruche ciasto proporcje
  • Re: Crostata - kruche włoskie ciasto z konfiturami

    jakie tam włoskie kiedy proporcje mąki do tłuszczu to polskie kruche ciasto,do którego zresztą nie ma potrzeby dodawać proszku do pieczenia-tutaj zwykła tarta po prostu

  • Re: Trzy kroki do udanego ciasta kruchego

    "Książkowe" proporcje składników na kruche ciasto: 500g mąki, 150g cukru (dobry jest cukier puder), 250g masła, 2 żółtka (3 jeśli małe). Jeśli dodamy 100g kwaśnej śmietany, to wyjdzie też dobre ciasto, np. na szarlotkę, ale w zasadzie to już jest półkruche, nie kruche. Można dodać proszek do pieczenia w ilości, jak na 500g mąki lub mniej (ok.1 średnio czubatej łyżeczki), ale nie trzeba. Do

  • Re: Ciasto na szafranowy makaron

    Okropne. Po co dodawać zwykłą mąkę do semoliny??? Włosi robią tylko z tej drugiej. Proporcje fatalne - takie ciasto będzie się kleić i nie da się go pociąć w maszynce do makaronu. Ostatnia sprawa - na koniec do lodówki?! A czy to kruche jest? Po schłodzeniu będzie za twarde i już w ogóle nic się z nim nie da zrobić.

  • Re: Prezydencka wojna na ciasteczka

    proszę poprawić przepis na ciasteczka... ile brązowego cukru ? tłuszczu stanowczo za dużo !!!!!! ciasto kruche ma proporcje tłuszczu do mąki 1:1

  • Re: Prezydencka wojna na ciasteczka

    ciasto kruche ma proporcje tłuszczu do mąki 1:1 proszę poprawić przepis na ciasteczka... ile brązowego cukru ? tłuszczu stanowczo za dużo !!!!!! skoro 1:1 to tłuszczu jest i tak za dużo, bo 1 + 2 1/4 daje nam 3 i 1/4 , a mąki jest o jedną szklankę mniej :-) i faktycznie brak w przepisie informacji o brązowym cukrze