• Informacje na temat:

    komosa ryzowa gotowanie

Artykuły na temat: komosa ryzowa gotowanie
  • Komosa ryżowa

    To jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych. Komosa jest wyjątkowo przyjazna i dla zdrowia, i dla figury. Nic dziwnego, że od lat podbija świat.  Najpopularniejsza jest quinoa (taka jest oryginalna nazwa komosy) biała, ale w specjalistycznych sklepach można kupić także czerwoną i czarną.  Samo zdrowie  Ziarna są bogate w błonnik, witaminy E, C oraz z grupy B. Zawierają także...

  • Minestrone z komosą ryżową

    Przygotowanie: Zaczynamy od przyrządzenia pesto. Obieramy ząbek czosnku i rozgniatamy. Siekamy natkę pietruszki. Mieszamy orzechy laskowe, natkę pietruszki, czosnek, parmezan i sól morską, a także połowę oliwy. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przechowujemy pesto w lodówce. Cebulę obieramy i siekamy. Myjemy pomidora, usuwamy ze środka pestki, a miąższ kroimy w małą kostkę...

  • Komosa ryżowa

    Zawiera białko o wartości zbliżonej do białka zwierzęcego. Co zawiera, jak przygotować? Komosa ma 2 razy więcej tłuszczów nienasyconych niż pszenica, sporo skrobi, błonnika i - co równie ważne - niski indeks glikemiczny. Po zjedzeniu powoli podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego warto ją włączyć do menu osób chorych na cukrzycę. Komosa jest bogata w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko...

  • Komosa ryżowa - czy to rzeczywiście superfood?

    ...zaliczanych do superfoods jest pochodząca z Ameryki Południowej komosa ryżowa, która występuje też pod egzotyczną dla nas nazwą quinoa. Jeszcze kilka lat temu, większość osób zapytana o znaczenie tego(...). Z czym się komponuje? Komosą ryżową można zastąpić takie dodatki jak ryż, makaron, czy ziemniaki. Przygotowanie komosy jest niezwykle proste. Jak czytamy na stronie  drpelc.pl : Gotujemy w stosunku...

  • Jajka przepiórcze z komosą ryżową i domowym majonezem

    Przepis na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Przygotowanie: Zrób majonez: w misce wymieszaj trzepaczką żółtka z musztardą, cukrem, octem, czosnkiem niedźwiedzim. Powoli dolewaj olej, a na końcu odmierzoną ilość wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo. Opłucz zimną wodą, odstaw do wystudzenia. W osobnym garnku zagotuj 500 ml osolonej wody, wrzuć komosę...

  • Pseudozboża, czyli pokarm dla kanarków

    ...jasne, co wybieram? Komosa ryżowa (quinoa) , nazywana świętym zbożem Inków, jest źródłem dobrej jakości łatwo przyswajalnego białka zawierającego osiem z dziesięciu tak zwanych aminokwasów...

  • Maia Sobczak: „Przepisy na szczęście”

    Nie można jeść źle i czuć się dobrze. Szczęście zaczyna się na talerzu. Autorka bestsellera "Qmam kasze" - Maia Sobczak powraca z nową książką - "Przepisy na szczęście". Podstawą dań są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki. Premiera już 15 lutego.

  • Chcesz być szczęśliwy? Jedz (dobrze)

    Nie można jeść źle i czuć się dobrze. Szczęście zaczyna się na talerzu. Autorka bestsellera „Qmam kasze” – Maia Sobczak powraca z nową książką – „Przepisy na szczęście”. Podstawą dań są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki. Już w księgarniach.

  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    Autorka popularnego bloga Qmamkasze.pl w rozmowie ze Styl.pl opowiada o filozofii smaku, swoim podejściu do gotowania a także zdradza, kto jest „królową” wśród kasz.

  • Ziemniaki z liśćmi limonki kaffir

    Przygotowanie: Ziemniaki myję dokładnie i kroję na 4 części. W woku rozgrzewam 1½ łyżki masła klarowanego, wrzucam ziemniaki, dodaję przyprawy i podsmażam przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaję liście limonki, podlewam połową przygotowanej wody i gotuję pod przykryciem. Po 10 minutach zdejmuję pokrywkę, mieszam i czekam, aż woda się zredukuje, sprawdzam, czy ziemniaki są miękkie...