• Informacje na temat:

    komosa gotowanie

Artykuły na temat: komosa gotowanie
  • Komosa ryżowa - czy to rzeczywiście superfood?

    ...zaliczanych do superfoods jest pochodząca z Ameryki Południowej komosa ryżowa, która występuje też pod egzotyczną dla nas nazwą quinoa. Jeszcze kilka lat temu, większość osób zapytana o znaczenie tego(...). Z czym się komponuje? Komosą ryżową można zastąpić takie dodatki jak ryż, makaron, czy ziemniaki. Przygotowanie komosy jest niezwykle proste. Jak czytamy na stronie  drpelc.pl : Gotujemy w stosunku...

  • Komosa ryżowa

    To jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych. Komosa jest wyjątkowo przyjazna i dla zdrowia, i dla figury. Nic dziwnego, że od lat podbija świat.  Najpopularniejsza jest quinoa (taka jest oryginalna nazwa komosy) biała, ale w specjalistycznych sklepach można kupić także czerwoną i czarną.  Samo zdrowie  Ziarna są bogate w błonnik, witaminy E, C oraz z grupy B. Zawierają także...

  • Minestrone z komosą ryżową

    Przygotowanie: Zaczynamy od przyrządzenia pesto. Obieramy ząbek czosnku i rozgniatamy. Siekamy natkę pietruszki. Mieszamy orzechy laskowe, natkę pietruszki, czosnek, parmezan i sól morską, a także połowę oliwy. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przechowujemy pesto w lodówce. Cebulę obieramy i siekamy. Myjemy pomidora, usuwamy ze środka pestki, a miąższ kroimy w małą kostkę...

  • Sałatka z komosą i ciecierzycą

    Przygotowanie:  Komosę zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem, aż do wchłonięcia wody przez ziarna. Ciecierzycę oraz pomidory odsącz. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Szczypiorek lub rozmaryn posiekaj. Wymieszaj i dodaj sos. Można podawać też ze świeżym szpinakiem.  Zobacz także:  

  • Komosa ryżowa

    Zawiera białko o wartości zbliżonej do białka zwierzęcego. Co zawiera, jak przygotować? Komosa ma 2 razy więcej tłuszczów nienasyconych niż pszenica, sporo skrobi, błonnika i - co równie ważne - niski indeks glikemiczny. Po zjedzeniu powoli podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego warto ją włączyć do menu osób chorych na cukrzycę. Komosa jest bogata w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko...

  • Jajka przepiórcze z komosą ryżową i domowym majonezem

    Przepis na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Przygotowanie: Zrób majonez: w misce wymieszaj trzepaczką żółtka z musztardą, cukrem, octem, czosnkiem niedźwiedzim. Powoli dolewaj olej, a na końcu odmierzoną ilość wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo. Opłucz zimną wodą, odstaw do wystudzenia. W osobnym garnku zagotuj 500 ml osolonej wody, wrzuć komosę...

  • Maia Sobczak: „Przepisy na szczęście”

    Nie można jeść źle i czuć się dobrze. Szczęście zaczyna się na talerzu. Autorka bestsellera "Qmam kasze" - Maia Sobczak powraca z nową książką - "Przepisy na szczęście". Podstawą dań są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki. Premiera już 15 lutego.

  • Chcesz być szczęśliwy? Jedz (dobrze)

    Nie można jeść źle i czuć się dobrze. Szczęście zaczyna się na talerzu. Autorka bestsellera „Qmam kasze” – Maia Sobczak powraca z nową książką – „Przepisy na szczęście”. Podstawą dań są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki. Już w księgarniach.

  • Pseudozboża, czyli pokarm dla kanarków

    ...jasne, co wybieram? Komosa ryżowa (quinoa) , nazywana świętym zbożem Inków, jest źródłem dobrej jakości łatwo przyswajalnego białka zawierającego osiem z dziesięciu tak zwanych aminokwasów...

  • Odkryj zboża XXI wieku

    ...tutaj produkty, które działają niczym leki. Ot, choćby nieco zapomniana dzisiaj kasza jaglana czy brązowy ryż. Szczególnie ciekawe są: komosa, amarantus, bulgur i orkisz. Naukowcy nazwali je zbożami XXI wieku. Nic dziwnego! Amarantus, komosa i kasza jaglana należą do najstarszych roślin uprawnych, mają wysoką wartość odżywczą. Gotuje się je podobnie jak ryż, dodaje do drugiego dania, zup...