• Informacje na temat:

    kolendra smak

Artykuły na temat: kolendra smak
  • Kolendra

    Nazywana pietruszką chińską, w magiczny wręcz sposób odmienia smak najprostszych dań.

  • Kolendra - przyprawa na zdrowie

    Kolendra swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw, świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do mięs jak i sałatek. Jej aromat często przywodzi na myśl dania kuchni arabskiej czy indyjskiej. Kolendra to jednak coś więcej niż jedynie aromatyczna przyprawa - to skarbnica wielu cennych witamin i składników odżywczych.

  • Nazywana pietruszką chińską, w magiczny wręcz sposób odmienia smak najprostszych dań. Działa tonizująco na żołądek, wspomaga trawienie i chroni przed nowotworami jelita grubego. Naprawdę warto ją jeść!

  • Smaki spiżarni: Ryż

    Na konsystencję i smak ryżu wpływa sposób gotowania. Aby ryż był sypki, wypłuczmy go przed gotowaniem. Klasyczny biały gotujemy w podwójnej ilości wody, brązowy, dziki, arborio - w poczwórnej. Biały 15 min, brązowy - 30-40 min, dziki - godzinę. Solimy pod koniec gotowania. Wtedy też możemy dodać odrobinę szafranu, imbiru czy kolendry, zyskując ciekawy smak. Ryż na słodko przyprawmy cynamonem lub...

  • Smaki spiżarni: awokado

    ...roślinnych. Mimo że jest dość kaloryczne, nie przyczynia się do tycia, wręcz przeciwnie - wspomaga odchudzanie. Jest sycące, ma sporo błonnika, białka i witamin. Gwarancją smaku jest w pełni dojrzały owoc. Tylko taki nadaje się do celów kuchennych. Dojrzałe awokado ma lekko orzechowy, maślany smak. Skórka lekko ugina się pod palcami i swobodnie odchodzi od miąższu, który łatwo rozgniata się...

  • Smaki spiżarni: Ciecierzyca

    ..., rukolą czy kaszą jaglaną albo owocami morza. Pysznie smakuje w towarzystwie przypraw, jak tymianek, rozmaryn, kolendra, curry, kumin, gałka muszkatołowa, cynamon itp. Ale nie dodawajmy ich za dużo, by nie(...)Ciecierzyca, cieciorka albo groch włoski - to określenia tej samej rośliny. Zwłaszcza ostatnia nazwa pasuje do niej najbardziej. Bo ciecierzyca kształtem i słodkim smakiem przypomina groch. Stanowi...

  • Mapa smaków mojego życia

    Jak smakuje miłość? Czym pachnie pierwsza podróż? Mają w głowie obrazy związane z najważniejszymi dla nich momentami, ale przede wszystkim – smaki, które towarzyszyły tym chwilom. Kucharze Anna Starmach, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski rysują kulinarną mapę swojego życia.

  • Wielka księga smaków: Groszek cukrowy

    Należy do grupy roślin najwcześniej uprawianych przez człowieka, do rodziny bobowatych. Ma bardzo smaczne, słodkie nasiona, a także jadalny strąk. Nie tuczy. Dwa tysiące lat przed Chrystusem znany był w Indiach i Chinach. To właśnie groszek ratował od głodu biedaków w starożytnym świecie. Na północ Europy i Wyspy Brytyjskie trafił prawdopodobnie za sprawą Rzymian. Smak tych zielonych nasion...

  • Księga smaków: Pęczak

    ...dziejów. Do dziś zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich dań. Najlepiej smakuje jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku, ale ugotowany na sypko można też(...) troszkę chrupiący, dodaj paprykę, pieczarki, pietruszkę i posiekany drobniutko czosnek. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Pycha! Kolacja na ciepło Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Filet...

  • Smaki letnich podróży

    ...smaku. Formować kotleciki. Jeśli nie będą się chciały sklejać, dodać jajko i bułkę tartą. Na rozgrzanej patelni rozgrzać porcję tłuszcz i smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron, odsączyć na...

Dyskusje na temat: kolendra smak
  •   Re:  Jak zmienić smak zwykłych ziemniaków?

    smaku dodaje kolendra moze byc i suszona

  • Re: Podpłomyki z dipem z bakłażana

    dobre, ale nie z kolendra. jesli ktos nie probowal kolendry, to niech sie najpierw upewni, czy napewno wytrzyma jej smak.

  • Re: Curry z kurczaka w sosie kokosowym

    Kupujemy Chicken Korma Sauce , pokrojone mieso do woka , potem zalewamy naszym sosem i dusimy, za 30 min gotowe. Jesli macie to posypcie kolendra. Ja do duszenia wrzucam kilka rodzynek, poprawiaja smak. Pershawari Nan Bread do tego idealnie pasuje, ostatacznie basmati tylko dobrej jakosci.

  • Re: Jezus Chrystus: Znamy jego poglądy, ale wiemy o nim niewiele

    Dom Izraela nadał temu pokarmowi nazwę manna.Była ona biała jak ziarno kolendra i miała smak placka z miodem. (Wj 16,31)

  • Re: Duża miska z guacamole

    Do guakamole dodaje się tutaj zielone silantro(Meksykańskie warzywo) ,coś jak nasza pietruszka lub kolendra ale ma specyficzny smak, chociaż nie pachnie ładnie i ono daje wspaniały smak guakamole.

  • Re: Zupa krem z dyni na ostro

    I kolendra. Roztarta. Bez niej zupa z dyni jest mułowata. A także czosnek przeciśnięty przez praskę. Właśnie gotowałam zupę z dyni-wyszła idealna, kremowa, o rewelacyjnym smaku. Na końcu dodaje się też gęstą śmietanę z dodatkiem zwykłego mleka. Podaję przepis na pewną co do smaku i wyglądu zupę krem, prostą w przygotowaniu: 500 g dyni hokkaido ( z tej dyni pestek się nie jada...), 250g ziemniaków

  • Re: Czy bać się dodatków do żywności?

    "Substancje te mają za zadanie poprawić smak pokarmów i ich wygląd" Ja się z tym nie zgadzam bo, dlaczego dawniej ludzie (szczególnie na wsiach) robili swoje wyroby wędliniarskie z własnego chowu używając naturalnych przypraw (sól, pieprz, kolendra, majeranek, czosnek, etc. i te wyroby były trwalsze i smaczniejsze niż te dzisiejsze z chemią. Czyli można robić produkty żywnościowe bez tej całej

  • Re: zupa marchewkowa z kolendra

    o tak, jak dla malego to bez listkow, maja strasznie specyficzny i intensywny smak, ja osobiscie nie przepadam, daje odrobinke dla dekoracji. w dodatku jest ostra. lepiej bez dla malego. buziaki kochana! pycha:)) tez robie, ale bez swiezej kolendry, niestety, bo i dla mlodego musi byc:) buziak, milego dnia!