• Informacje na temat:

    kiszona cytryna

Artykuły na temat: kiszona cytryna
  • ​Waniliowa cytryna

    Wyglądała jak mimoza, miała skórkę cienką jak mgła, zaś w środku ukryte było całe bogactwo słodkiego soku. To cytryna waniliowa. Używam jej namiętnie do mojego cytrynowego pie na kruchym spodzie. Jak go przyrządzić? To proste. Na początku ubijamy na parze kogel mogel z ośmiu żółtek. Osobno podgrzewamy sok z cytryny i zaciągamy go mąką ziemniaczaną jak kisiel. Dodajemy otartą skórkę, która jest...

  • Po truskawkach i marchwi Zabrudzenia pocieraj surowym (przekrojonym) ziemniakiem. Jeśli to nie pomoże, nasyp na dłonie łyżeczkę sody i łyżeczkę kwasku cytrynowego. Masuj dłonie pod bieżącą wodą. Po czosnku i cebulce Zabrudzenia i przykry zapach usunie cytryna. Wyciśnij sporo soku na dłonie i wcieraj w skórę. Spłucz wodą. Dobrym sposobem na przykry zapach jest też...

  • ...  Od Wielkanocy obżeram się codziennie takim cudem. Wykonanie: moja mama. Mniam!!! Chyba brakuje mi jodu, bo rzucam się na te wyżej wymienione jak Shrek na Fionę. Cytryna je fajnie dokwasza, bo są zalane tylko olejem, a kiszony ogórek cudownie ożywia. Gdyby ktoś mi coś takiego polecił, to chyba raczej nie... Bo jak tu jeść śledzia jeszcze z ogórem??? Odkąd spróbowałam rok temu, przepadłam...

  • Cytrynowy obiad

    Cytryna wydobywa smak potrawy. Mięso pod jej wpływem kruszeje, a owoce i warzywa nie tracą koloru. I jak cudownie orzeźwia!

  • Kwaśne, a jednak odkwaszają

    Jak odkwasić organizm? Na przykład wprowadzając do diety poniższe produkty: Kapusta kiszona to jeden z najlepszych odkwaszaczy. Szczególnie zdrowy jest jej sok. Pod warunkiem jednak, że kapusta jest kiszona, a nie zakwaszana octem. Kiśmy ja więc sami lub kupujmy ze sprawdzonego źródła. Cytryna i limonka - choć kwaśne w smaku, są to najbardziej zasadowe owoce na świecie. Pijmy więc wodę...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    Pomogą w tym zielona herbata i szałwia, uznane ostatnio za wybitnie skuteczne w profilaktyce tej choroby. Potrzebujesz też kwasów omega-3 (oleje roślinne, tłuste ryby), należy zaś wystrzegać się tłuszczów nasyconych (masła, tłustego nabiału i wieprzowiny). Ważne są witaminy z grupy B, kluczowe dla układu nerwowego (zielone warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo). Polub przyprawy curry i kurkumę zawierające bogatą w przeciwutleniacze kurkuminę. Zadbaj też o magnez (migdały, morele), żelazo...

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym bólom głowy?

    ​Powinnaś wykluczyć z diety czekoladę, owoce cytrusowe, orzechy, dojrzałe sery podpuszczkowe i pleśniowe, ponieważ zawierają tyrozynę - silny alergen mogący prowokować bóle głowy. Przyczyniają się do nich także azotany, obecne w wędlinach, koncentratach, daniach błyskawicznych, dlatego ich również unikaj. Jeśli cierpisz na silne migreny, ogranicz spożycie mleka krowiego i jego przetworów - zastępuj je mlekami roślinnymi. Jedz produkty lekkie, świeże i jak najmniej przetworzone.

  • Co powinno się jeść, żeby przyspieszyć gojenie się ran

    ​Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, która uczestniczy w produkcji kolagenu (dzięki niemu skóra jest elastyczna i się regeneruje) oraz uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc rany przed infekcjami. Znajdziesz ją m.in. w kiwi, cytrusach, jabłkach, truskawkach, papryce, aronii. Jedz także produkty mleczne: mleko, kefiry, jogurty, twarogi i jaja - zawarta w nich lizyna przyspiesza gojenie. Dostarczaj witamin z grupy B i kwasów omega-3 - jedz grube kasze, orzechy, pełnoziarniste pieczywo.

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże(...) i szczyptę grubo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj i odstaw na kwadrans. Cytryna sprawi, że kapusta nieco zmięknie i będzie wyglądała, jakbyś ją zblanszowała. Zupa krem z kapusty, w sam raz na...

Dyskusje na temat: kiszona cytryna
  • Re: Papryka - zdrowsza od cytryny, idealna na jesień

    Super, od dziś zaczynam pić herbatę z papryką. Gomułka kiedyś twierdził, ze cytryna, jako produkt kapitalistyczny jest zbędna, bo kiszona kapusta zawiera podobna ilość witaminy C. Przestał się upierać przy swoich poglądach, kiedy Cyrankiewicz poczęstował go herbatą z ... kiszoną kapustą.

  • Re: Papryka - zdrowsza od cytryny, idealna na jesień

    problem w tym, że zarówno cytryna jak kiszona kapusta zawierają kwasy karboksylowe zwiększające wchłanianie glutenu ze zbóż - znanej wszystkim gumy do żucia, która odkładając się w tętnicach powoduje nadciśnienie, zawały i wylewy a w trzustkach cukrzycę i otyłość. od wieków nic się nie zmienia - medycyna planowo i masowo truje ludzi szkodliwymi poradami żywieniowymi. A to czy ktoś ma cukrzycę

  • Re: Chrom - dlaczego jest tak ważny dla organizmu

    Wszystko co kiszone zajada cała Azja, za to zero chleba i bułek - żyją w zdrowiu najdłużej na świecie....kiszą soję - tam jest wit. K2, kiszą nawet słodkie śliwki...Można więc mieć dietę rozdzielną żeby nie mieszać w brzuchu glutenu i kiszonego albo kwaśnego.....poza tym kiszona kapusta czy cytryna nie zakwaszają wewnętrznie organizmu odwrotnie powodują zasadowienie i przyczyniają się do

  • Re: Jesienną infekcję trzeba wyleczyć, a nie „przechodzić”!

    , cytryna, grejpfruty, aronia, czarna porzeczka, kiszona kapusta, ogórki, maliny, jeżyny. Nawet ja się przeziębisz to twoja choroba jest bardziej łagodna od drugich co nie dbają

  • Re: Co czwarty senior ma depresję

    naturalnych - cytryna w herbacie, kwaśny owoc na deser, kiszona kapusta w surówce - i miliony ludzi chorują na choroby, których bez bandyckiej działalności medycyny nie ma. pieczywo należy jadać z białym serem

  • Re: Nadżerka nie boli

    te choroby leczy sie nie tylko zewn. ale głównie wewn. bo stad sa przyczyny poczytaj o naturalnych metodach zmień diete cieplo sie ubieraj odstaw chemie leki, wiecej blonnika pestki dyni jest mikstura oczyszczająca z kwasem mlekowym czosnek kiszona kapusta cytryna, grzybek tybetanski zamiast mleka uht jest tego wiecej do tej choroby trzeba poszukac moze jeszcze jakies zioła trzeba leczyc sie

  • Re: Dna moczanowa: Choroba bogaczy

    Bo z cukrem i fruktozą należy się pożegnać. Ogórki kiszone, cytryna, kapusta kiszona, owoce pomimo zawartości fruktozy jak najbardziej poza bananami. Mięso białe w małych ilościach, najlepiej bez azotynów. Białe pieczywo pod znakiem zapytania, alkohol w umiarkowanych ilościach w postaci czerwonego wina szczepów burgundzkich od czasu do czasu.Taniny w skórkach winogron zawierają resveratrol, ale