• Informacje na temat:

    kiszenie ogórków na zimę

Artykuły na temat: kiszenie ogórków na zimę
  • Z jesiennych warzyw – pełnych witamin i wspaniałego smaku – przygotuj...

  • Zimą zahartuj swój organizm dietą

    To w jakiej kondycji dotrwamy do upragnionej wiosny w dużej mierze zależy od tego jak będziemy się odżywiać przez zimę.  - O tej porze roku utrudniony jest dostęp do niektórych źródeł witamin. Wtedy ratujmy się kiszonkami, które znakomicie wzmocnią naszą odporność. Swoim pacjentom polecam łączenie witamin z naturalnymi prebiotykami zawartymi właśnie w kiszonej kapuście czy ogórkach - mówi...

  • Zapasy na zimę

    ...zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę. 3 kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc(...) zakręć.Przechowuj je w chłodnym miejscu. Sałatka wielowarzywna Składniki na 5-6 słoików: 1 kg ogórków, 3 strąki papryki czerwonej, 1 strąk papryki żółtej, 1 mały kalafior, 3-4 cebule, 1 średnia marchewka...

  • Co jeść zimą, by nie przytyć?

    ...samopoczucie swoją rolę odegra również świeża cebula czy czosnek. Odpuść sobie natomiast zbyt duże ilości niewiadomego pochodzenia ogórków i pomidorów. Polub kiszonki Kiszone warzywa mają zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit, regulują ich perystaltykę, wspomagają procesy trawienne. O zapasy kiszonych ogórków czy kapusty warto zadbać jeszcze latem, by cieszyć się ich smakiem, gdy nastaną...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz! Ostatnio wróciła do łask i jest... bardzo modna. Nie bez powodu! Mogą ją jeść osoby z wieloma problemami zdrowotnymi, bo łagodzi dolegliwości, a także dodaje energii.

  • Przetwory z ogórków

    Sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków.

  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ​Łapiesz infekcje, jesteś ciągle zmęczona, masz kłopoty ze skórą... Powodem wszystkich tych dolegliwości jest bardzo często nadmierne zakwaszenie organizmu. A receptą na zdrowie - menu pełne warzyw i owoców.​

  • zimnica. leze na kanapie opatulona kocem, i dalej marzne. blue mowil ze zima tutaj chlodne poranki, ale zeby az taaak?? gotowam byla dzis blue przyodziac...

  • Zdrowy ferment

    W czasach bez supermarketów kiszenie było jedną z metod konserwacji żywności. Dziś powraca w wielkim stylu. Dlaczego? Aleksander Baron, szef kuchni, autor książki "Kiszonki i fermentacje", jest w stanie zakisić wszystko. Warzywa, owoce, cytrusy, kaszę, zioła. W jego restauracji na warszawskim Powiślu stoi kilkadziesiąt pięciolitrowych słojów z różnokolorową zawartością. Kiszenie pozwala Baronowi...

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.