• Informacje na temat:

    kiszenie barszczu z burakow

Artykuły na temat: kiszenie barszczu z burakow
  • Burak - polski superfood

    Zwykle przypominamy sobie o nich przy okazji świąt Bożego Narodzenia, które nie mogą obyć się bez wigilijnego barszczu. Rzadko jadamy je na co dzień, bo kojarzą się nam niestety z ogromem pracy przy przygotowaniu. Trzeba je przecież ugotować, obrać, zetrzeć lub pokroić, to wymaga czasu. Dodatkowo cała kuchnia jest zapaćkana buraczaną czerwienią i to już naprawdę przeraża... Trochę w tym prawdy...

  • Smaki spiżarni: Buraki

    ...barszczu z uszkami. Są często składnikiem świątecznej sałatki śledziowej. Sekret smaku wigilijnego barszczu tkwi w buraczanym zakwasie, czyli soku z kiszonych buraków. Zakwas na wigilijny barszcz Należy go przygotować najpóźniej 4-5 dni przed gotowaniem barszczu. 1 kg małych buraków obieramy, kroimy w plasterki i układamy w kamiennym garnku. Zalewamy je 2 litrami przegotowanej i wystudzonej wody...

  • Kisiłaś już buraki? Jeżeli nie, to konieczne spróbuj. Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem....

  • Buraki dobre na wszystko

    Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem. Dzięki kwaszeniu buraki stają się dwukrotnie bogatsze w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Właśnie ta kombinacja sprawia, że pijący zakwas mają doskonałe wyniki morfologii! Żelazo poprawia produkcję czerwonych krwinek i chroni przed anemią. Kiszone buraki zawierają kwas mlekowy...

  • Buraki mogą ci wiele dać!

    Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem. Dzięki kwaszeniu buraki stają się dwukrotnie bogatsze w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Właśnie ta kombinacja sprawia, że pijący zakwas mają doskonałe wyniki morfologii! Żelazo poprawia produkcję czerwonych krwinek i chroni przed anemią. Kiszone buraki zawierają kwas...

  • ... bez barszczu nie mam Wigilii ...

    ...czas na barszcz z uszkami ... ile domow tyle smakow barszczu wigilijnego ... nie inaczej u mnie ... Barszcz kisze sama ... na tydzien przed Wigilia obieram...

  • Zdrowy ferment

    W czasach bez supermarketów kiszenie było jedną z metod konserwacji żywności. Dziś powraca w wielkim stylu. Dlaczego? Aleksander Baron, szef kuchni, autor książki "Kiszonki i fermentacje", jest w stanie zakisić wszystko. Warzywa, owoce, cytrusy, kaszę, zioła. W jego restauracji na warszawskim Powiślu stoi kilkadziesiąt pięciolitrowych słojów z różnokolorową zawartością. Kiszenie pozwala Baronowi...

  • Stare specjały na dzisiejsze choroby

    Zapomniane żury, barszcze, kiszonki są nam bardzo potrzebne. Ich lecznicze działanie zapobiega wielu współczesnym dolegliwościom.

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Dietetyczne kiszonki

    ...3-4 dni w ciepłe miejsce. Potem sok zlej i przechowuj w lodówce (dobra baza do barszczu), buraki wykorzystaj do surówek.