• Informacje na temat:

    kielbasa domowa

Artykuły na temat: kielbasa domowa
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą jajecznicę - nie dość, że smażoną na słoninie, to przyrządzoną na ognisku.

  • ✓Aby zrobić domowy zakwas, do słoika włóż: 5 łyżek mąki...

  • Na bóle głowy nie tylko tabletka

    Często równie skutecznie rozprawiają się z nimi domowe sposoby.

  • Grilluj jedzenie, nie bakterie

    ​Uwielbiamy grillować. Niestety, często zapominamy o higienie i kładziemy steki i kiełbasę na brudny ruszt przykryty aluminiową folią. Tymczasem używany sezonowo grill to idealne miejsce do rozwoju groźnych zarazków powodujących zatrucia pokarmowe, takich jak Listeria, Salmonella czy E.coli.

  • Jak kupić dobrą wędlinę?

    Od wyboru kiełbas i szynek w sklepach może się zakręcić w głowie. Jak kupować, by nie żałować, radzi Magdalena Matynia, główny technolog jednej z firm wędliniarskich.

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • 80 proc. gospodarstw domowych w Polsce ma rożno.

  • Co zrobić, by grill nie szkodził żołądkowi?

    Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45 proc.) i karkówkę (25 proc.). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu – tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne.

  • Weekend na działce. Jak szybko posprzątać po rodzinnym grillu

    Nadeszła wiosna, a wraz z nią cieplejsze dni i sezon wypadów na grilla. Na świeżym powietrzu nic nie smakuje tak dobrze jak kiełbasa prosto z rusztu, dobrze przyrządzone szaszłyki czy karkówka. Aby wszystko znakomicie się udało, warto pamiętać o należytym zapakowaniu przygotowanych wcześniej potraw, a także zaplanowaniu późniejszego sprzątania, tak żeby nie zabrało zbyt wiele czasu.

  • Trudno wyobrazić sobie świąteczne biesiadowanie bez domowego pasztetu. Jego przygotowanie jest czasochłonne, więc warto zrobić go już teraz! Możesz upiec go, ostudzić i włożyć do zamrażarki owinięty w folię aluminiową. Będzie jednak znacznie smaczniej, gdy gotową już, wyrobioną i przyprawioną masę zamrozisz w plastikowym pudełku. Dwa dni przed świętami rozmrozisz ją w temp. pokojowej, napełnisz nią foremki i upieczesz świeżutki wykwintny specjał.

Dyskusje na temat: kielbasa domowa
  • Re: Kiełbasa swojska, domowa

    kielbasa wiejska to jakis zart to przepis podobny do kaszanki

  • Re: Kiełbasa swojska, domowa

    Najlepszy prosty przepis http://inews.com.pl/WordPress3/biala-kielbasa/

  • Re: Kiełbasa swojska, domowa

    co to za beznadzieja.Najlepsza kielbasa to jest jak sie zabija swiniaka i robi samemu wedline,bez zadnych skorek,serc itp.

  • Re: Co na stół ? Czyli Wielkanocne Menu…

    Stol kolorowy, wiosenny, piekny..Gdyby jeszcze polska swieconka i baranek z choragiewka... W moim domu zawsze stawialam na srodku stolu bazie z galazkami zielonych porzeczek, na ktorych zawieszalam pisanki. Dekorowalam dodatkowo zonkilami. Stefane, domowa kielbasa! To bylo w moich stronach cos, bez czego nie bylo swiat. Kielbase i szynki robili wszyscy. Ja tez umiem. Ozdoba stolu byl tez wysoki

  • Re: Co na stół ? Czyli Wielkanocne Menu…

    pisanki. Dekorowalam dodatkowo zonkilami. Stefane, domowa kielbasa! To bylo w moich stronach cos, bez czego nie bylo swiat. Kielbase i szynki robili wszyscy. Ja tez umiem. Ozdoba stolu byl tez wysoki(...) domach, bo nigdzie nie bywalam . To do mnie przyjezdzano. Domowa kiełbasę pamietam bo dziadek robił.... W ciężkich czasach gdyb mało co było kupował pól świniaka i robił wyroby rożne.... Ja niestety