• Informacje na temat:

    kartacze z miesem

Artykuły na temat: kartacze z miesem
  • Najpiękniejsza panorama w Europie

    ...panorama Wilna, zwanego miastem kościołów. Litewska kuchnia proponuje same rarytasy. Najbardziej znanym daniem są tzw. cepeliny (na Suwalszczyźnie mówi się na nie kartacze), czyli ogromne pyzy...

  • Kakory i kwaśniówka

    Inne regionalne potrawy to mięso konserwowane w kińdziuku (to sposób peklowania) i kartacze, czyli kluski ziemniaczane, nadziewane gotowanym mięsem, a także oładki - placki ziemniaczane smażone na kwaśnej śmietanie czy praskucie (ziemniaczano-mączne, pieczone kluski). Niestety nie piecze się już tam chleba, podpłomyków, nie gotuje się żuru. Coraz rzadziej też gospodynie samodzielnie przygotowują...

  • ABC letniej diety

    ..., bo często są bardzo ciężkostrawne. Domową szynkę dawaj więc dziecku, tylko jeśli jest chuda, a pierogi czy kartacze bez skwarek i tłuszczu. M jak muesli na śniadanie Mieszanka suszonych owoców...

Dyskusje na temat: kartacze z miesem
  • Re: pyzy i kartacze

    To zalezy od regionu,u mnie pyzy robi sie z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i z gotowanym ,mielonym mięsem,kartacze natomiast z ziemniaków surowych i gotowanych i z surowym miesem .

  • Re: Omlet, kluski leniwe, kurczak. Przepisy na szparagi Andrzeja Polana

    ja to dzisiaj kartacze bede jadla ,ale kupne z miesem,zasmazke tylko z mieskiem zrobie i cebulka,i z kefirem zjem

  • Re: Mocne kości

    nie bylo i wiekszosc oparta na daniach tanich i macznych lub opartych na ziemniakach jak pyzy lub zapiekanka kartoflana.. Kurze lapki tez byly, Byly wielkie pyzy nadziewane miesem o ile mnie pamiec nie myli "kartacze". Byl czesto piernik ze sztucznego miodu tak gruby i puszysty posypany cukrem pudrem ze do dzis zostal mi w pamieci. Byly nawet w zime swieze grzyby, ktore jesienia zostaly zasolone