• Informacje na temat:

    karp z piekarnika

Artykuły na temat: karp z piekarnika
  • Karp z orzechami

    Wigilijna tradycja to biały obrus, waza pełna czerwonego barszczu, smażony karp. Ania Starmach poleca karpia z orzechami.

  • Karp po żydowsku Kuby Kuronia

    To potrawa mojej prababci Wandy, żony pradziadka Henryka. Z dużym sentymentem wspomina tego karpia mój stryjek Andrzej, zwany Felkiem. Wielu osobom ta ryba kojarzy się z Bożym Narodzeniem. W domu Kuroniów serwuje się ją na co dzień.

  • Wiwat karp!

    .... Składniki dokładnie z sobą wymieszać. Mieszanką przykryć karpia i obłożyć go pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać do przyrumienienia. Ze śliwkami i migdałową posypką(...). Rybę opłukać, osuszyć, natrzeć solą. W brytfannie ułożyć warstwowo: farsz, kawałki masła, karpia (skórą do góry) i lekko docisnąć. Brytfannę z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec...

  • Nie sposób wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. W Wigilię na stole króluje karp i śledź. A może w tym roku warto zrobić odstępstwo od tradycji i rozejrzeć się za innymi gatunkami?

  • W polskiej tradycji nie sposób wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. W Wigilię na każdym stole królują niepodzielnie karp i śledź. A może w tym roku warto zrobić odstępstwo od tradycji i rozejrzeć się po sklepach w poszukiwaniu czegoś nowego?

  • Karp wigilijny

    Karpia oczyść z łusek, wypatrosz. Sprawioną rybę starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na dzwonka. Oprósz solą. Cytrynę...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Księga smaków: Pstrąg

    Jego delikatne mięso jest bogate w witaminy i kwasy omega-3. Warto się do niego przekonać – pstrąg może być ciekawą alternatywą dla wigilijnego karpia.

  • POMYSŁ NA … świąteczną rybę  z marką WINIARY!

    Polacy coraz chętniej sięgają po ryby! Najczęściej kupujemy je podczas Bożego Narodzenia, wybierając głównie białe ryby i karpia*. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy jak je przygotować, tak aby smakowały idealnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja świąteczna ryba zawsze się uda, sięgnij po nowe produkty z serii WINIARY POMYSŁ NA…. Karpia w cytrynowej panierce...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...spełniały się życzenia. Jeśli nie karp, to co?   - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec(...) z makiem, za karpiem nie przepadała - mówi Jadwiga Radziszewska. - Tak samo wnuczka Caroline, która urodziła się i wychowała w Belgii. - Rzeczywiście zastanawia mnie kariera karpia w Polsce - śmieje...

Dyskusje na temat: karp z piekarnika
  •   Re:  smażenie karpia

    I jeszcze jedno. Karpia obsmażam na oleju i przekładam do brytwanny. przykryta brytwanna do piekarnika i w temperaturze 190 zapiekam przez 2-2,5 godziny. Karp jest opieczony i soczysty.

  • Re: Jaki jest przepis na karpia w całości?

    aluminiowej rybę. Zawinąć folię i wstawić karpia do nagrzanego piekarnika na ok. pół godz. (w zależności od wagi ryby). Pycha - polecam!(...)Przygotowuję kilka karpi na różne sposoby ale rodzinie najbardziej smakuje karp w pomarańczach. Tuszkę ryby ze skórą (bez głowy i ogona) posolić i posypać pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny

  • Re: potrawy wigilijne i świąteczne

    Karp z migdałami i miodem 1,2 kg karpia 20 dag płatków migdałowych 2 łyżki masła 4 łyżki płynnego miodu szczypta imbiru szczypta cynamonu oliwa sól pieprz sok z cytryny. Sposób przygotowania(...) noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st

  • Re: Jak przechować i smażyć karpia

    Od pięćdziesięciu lat dzwonka karpia. oczyszczone maczam w jajku roztrzepanym z mąką i odrobiną vegety a następnie smażę na rozgrzanym oleju dość szybko aby tylko się zrumienił.Układam te obsmażone dzwonka w rondlu i na każde dzwonko nakładam plasterek masła, lekko skrapiam wodą i wkładam do piekarnika rondel przykryty pokrywką. Zapiekam w temp. ok 100-150 stopni na 30 min. przed podaniem.Moje