• Informacje na temat:

    karmel

Artykuły na temat: karmel
  • Jak zrobić karmel

    .... Obserwuj syrop: zaczynają tworzyć się pęcherzyki, karmel staje się jasnozłoty (widać to zwłaszcza na krawędziach). Nie mieszaj karmelu! Możesz jedynie podnieść garnek i delikatnie nim poobracać, by cukier równomiernie rozlał się po jego dnie. Nadal podgrzewaj. Gdy karmel nabierze ciemnobursztynowej barwy, jest już gotowy.

  • Karmel otrzymujemy w wyniku podgrzewania cukrów, np. sacharozy. Używa się go do barwienia wyrobów cukierniczych, pierników, ale także musztardy lub zupy w proszku. Jako jedyny jest dopuszczalny w barwieniu chleba słodowego (chleba, który można barwić). Jednak są przypadki barwienia karmelem chleba razowego, którego ciemny kolor powinien wynikać wyłącznie z zastosowania mąki...

  • Fondant czekoladowy  z lodami bananowymi i solonym karmelem

    ...ziarna kukurydzy. Na średnim ogniu podgrzej ziarna pod przykrywką, aż powstanie popcorn. Przełóż go do miski i dopraw solą do smaku. 3. Przygotuj solony karmel. Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj solone masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się...

  • Kiedy karmel jest gotowy? Jak kupić pysznego, dojrzałego ananasa? Na te pytania odpowiada Robert Sowa - znany kucharz, autor książek kulinarnych, restauracji Sowa&Przyjaciele.

  • Karmel kruchy czy kremowy?

    Kruchy… a może jednak kremowy? Który rodzaj karmelu wolisz? Już nie musisz decydować! Sięgnij po nowy Kit Kat Chunky Double Caramel, w którym znajdziesz oba rodzaje karmelu.

  • Szarlotka z karmelem

    Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami.

  • Tartaletki z karmelem

    ...posyp cukrem i skarmelizuj używając palnika gastronomicznego lub przykładając do cukru łyżeczkę mocno rozgrzaną nad płomieniem.

  • Bielenda: Appetizing Body SPA Masło do ciała Czekolada & Karmel

    Masło do ciała Czekolada & Karmel intensywnie ujędrnia, wygładza i przywraca skórze sprężystość.

  • Sernik z karmelem

    Sernik na zimno z karmelową nutą.

  • Smazone banany, kokosowy crumble i karmel... i wybuch wiosny

    To czesc naszego podwieczorku z soboty... pychotka, polecam... Poza tym, na blogu refleksja o tym jak to 73% Polakow klapsy popiera... po lekturze Tygodnika......

Zdjęcia na temat: karmel
  • Naomi Campbell Signature
Wideo na temat: karmel
Dyskusje na temat: karmel
  • Re: Czy każda kobieta " robi loda" czy tylko prostytutka ?

    Taki batonik maxi king, w środku ma karmel, dookoła śmietanową masę w czekoladzie z orzeszkami. Ależ smakuje

  • Re: Torcik z kremem chałwowym

    Ciasto bez pieczenia z solonym karmelem? Oto przepis! https://www.youtube.com/watch?v=xcnW8lSZXXk&t=3s

  • Re: Jak ujędrnić rozciągniętą skóre po ciąży?

    ja robię sobie domowe peelingi (kawa, oliwka, cynamon) do tego jakieś masełko do ciała. Te z bielendy pięknie pachną, najbardzierj lubię czekoladę i karmel:-) mniam mniam.

  • Re: Brąz to nowa czerń?

    Cappucino i karmel to też paleta brązów.

  • Jak się robi karmel?

    Witam:) Mam pytanie wiecie może jak się robi karmel? ale chodzi mi o taki , który swym kolorem jest zbliżony do toffi a nie taki ciemny. Pozdrawiam:)

  • Re: Tarta karmelowa ze śliwkami

    ten karmel to po co?

  • Re: Jak się robi karmel?

    Wrzucasz cukier do rondla i dodajesz odrobine wody (tak aby tylko cukier sie zwilżył) i podgrzewasz aż sie rozpuści. Wazna rada, nie wolno mieszać! możesz tylko kręcić rondlem, bo inaczej się skrystalizuje i porobią sie grudki. Jesli to ma byc półpłynny karmel, np. do ciasta, zamiast wody, uzyj mleka i możesz go dać odrobine wiecej (nie za duzo, bo bedzie to tylko słodki syrop).

  • Re: Czego nie wiecie o „Zmiennikach”

    Na zdjęciu: Marian Koniuszko.

  • Re: Jak się robi karmel?

    A taką puszkę( mleka skondensowanego słodzonego) po ugotowaniu nie wolno gorącej otwierac. Poczekac az przestygnie. I jest pycha.... moje dzieciaki lubią szczególnie wafle przełożone tym mlekiem

  • Re: Antyoksydanty. Czym są?

    Racja Drapieżne maliny polujące na naiwne zwerzęcia to sam jad i trucizna. Polecam fotosyntezę. Tam w prawdzie żywią nas naiwne fotony, ale małe to i kto je widział...