• Informacje na temat:

    kardamon

Artykuły na temat: kardamon
  • Ma kamforowy, orzeźwiający zapach oraz lekko palący smak. Rozgniecionych ziarenek kardamonu używamy do pierników, likierów oraz deserów i ciast z dodatkiem...

  • ...do potraw dość oszczędnie. W całości, bo jego okrywa jest bardziej aromatyczna aniżeli skryte w niej nasionka. Gwiazdki usuwamy zaraz po ugotowaniu dania. Kardamon jest częstym składnikiem indyjskich mieszanek przyprawowych, w krajach arabskich aromatyzuje się nim kawę. Mocny, słodko-cytrynowy aromat kardamonu podkreśli smak tak słodkich, jak i pikantnych dań. By go...

  • Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Kardamon to jedna z najdroższych przypraw. Pobudza apetyt, wzmacnia smak kawy i herbaty, nadaje aromat wódkom i likierom. Szafran dobrze komponuje się z bazylią i oregano. Dodawaj go do ryb i owoców morza.

  • Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem

    Ze względu na działanie immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne czarna herbata jest najlepszym napojem na zimę. By wzbogacić jej smak i jeszcze skuteczniej zapobiegać infekcjom, można do niej dodać imbir, cynamon, kardamon, cytrynę, sok malinowy, goździki czy czarny pieprz. Smakosze podkreślają, że największe właściwości zdrowotne ma herbata liściasta.

  • Bielenda Azja SPA Imbir & Kardamon

    Linia Azja SPA to kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji ciała, wzbogacone o bio olejek makadamia. Dzięki zawartości azjatyckich przypraw: imbiru i kardamonu, znanych z właściwości rozgrzewających, przyspieszają przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej.

  • Bielenda Azja SPA Imbir&Kardamon Ujędrniający mus do ciała

    Lecznicza moc imbiru i kardamonu.

  • Smak kawy z kardamonem

    ...się u nich w domu. Recytowaliśmy poezję, czytaliśmy książki, chodziliśmy na długie spacery, poznawaliśmy kuchnie świata... Właśnie u nich w domu po raz pierwszy wypiłam kawę z kardamonem i uwielbiam...

  • Dietetyk: Jesienią zamiast po ciężkostrawne dania sięgnij po przyprawy

    Aura podpowiada nam, że jesienią należy zjeść coś solidnego. To powszechny błąd. "Zamiast ciężkostrawnej kuchni, lepiej sięgnąć po rozgrzewające przyprawy tj. jak imbir, cynamon, kardamon" - radzi dietetyk, Zuzanna Antecka.

  • Kawa zbożowa może zastąpić zwykłą

    W zależności od producenta kawa zbożowa dostępna jest w różnych wersjach – granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach lub w formie sypkiej do parzenia przez sitko. Napój można też serwować na wiele sposobów: od najprostszego zalania kawy wrzątkiem, poprzez parzenie w kawiarce lub przygotowanie z niej latte, cappuccino lub kawy mrożonej. Dobrze smakuje także z odrobiną przypraw – imbirem, kardamonem...

  • Kanelbullar

    Szwedzkie bułeczki z cynamonem. Do ciasta możesz dodać również 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu.

Zdjęcia na temat: kardamon
  • Guess Seductive Homme
Wideo na temat: kardamon
  • Agnieszka Cegielska o niezwykłych właściwościach kardamonu

    Kardamon to król przypraw. O jego zaletach i zastosowaniach opowiedziała w "Dzień Dobry TVN" prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska. Specjalistka wyjaśniła również, dlaczego przyprawa ta jest używana jako składnik męskich perfum. Jak przygotować napar wzmacniający odporność, w którym jednym z komponentów jest właśnie kardamon? Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Curry z kurczaka i zupa soczewicowa, czyli pachnące kardamonem dania Jana Kuronia

    Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Jan Kuroń przygotował potrawy z dodatkiem tej aromatycznej przyprawy. Na stole pojawiły się takie dania jak: curry z kurczakiem, polędwiczki wieprzowe z chutneyem i zupa soczewicowa.

  • Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmu

    Ze względu na działanie immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne czarna herbata jest najlepszym napojem na zimę. By wzbogacić jej smak i jeszcze skuteczniej zapobiegać infekcjom, można do niej dodać imbir, cynamon, kardamon, cytrynę, sok malinowy, goździki czy czarny pieprz. Smakosze podkreślają, że największe właściwości zdrowotne ma herbata liściasta.

Dyskusje na temat: kardamon