• Informacje na temat:

    kalmary

Artykuły na temat: kalmary
  • Smażone kalmary

    W greckich restauracjach i tawernach jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przystawek są smażone kalmary.

  • Krewetki i kalmary z fasolką szparagową

    Składniki: Biała cebula Kalmary Natka pietruszki Oliwa z oliwek Czosnek Zielona fasolka szparagowa Sok z winogron Krewetki Cytryna Pieprz, sól Cebulę i kalmary pokrój w krążki. Posiekaj natkę pietruszki. Smaż cebulę na oliwie. Dodaj czosnek. Dodaj kalmary, smaż 3 minuty. Dodaj fasolkę, smaż jeszcze 3 minuty. Wlej sok z winogron. Dodaj krewetki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem...

  • Chrupiące kalmary

    ABC przyrządzania Kalmary myjemy w chłodnej wodzie. Jeśli mają w środku podłużną chrząstkę, to ją usuwamy. Suszymy je i kroimy na wąskie paski (z nich powstają krążki). W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną chili i solą. Rozgrzewamy olej w garnku (do 1/3 objętości). Kalmary maczamy w białku, obtaczamy w mące i po osypaniu wrzucamy na rozgrzany olej na 1-2 minuty. Wyjmujemy, gdy osiągną złocisty...

  • Makaron udon z owocami morza i sosem yakitori

    Składniki: 100 g sosu yakitori 20 g szczypiorku 50 g grzybów (pieczarki lub shitake lub uszak) 50 g kalmarów 100 g ośmiorniczek 30 ml oleju 400 g makaronu udon Obierz i pokrój pieczarki i/lub pozostałe grzyby. Podsmaż grzyby. Przekrój kalmary wzdłuż, następnie każdą połówkę na 3 części. Ponacinaj je. Przygotuj ośmiorniczki. Makaron udon gotuj 10-12 minut we wrzątku...

  • Hiszpańska paella

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Kalmary pokrój w krążki. Opłucz i małże, wyrzuć te otwarte. Pozostałe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż się otworzą - ok. 5 minut. Pokrój rybę, kurczaka i chorizo(...) kalmary i małże, smaż 5 minut. Dopraw do smaku. Wlej wino i bulion, dodaj ryż. Gotuj aż ryż będzie miękki.

  • Chorwacja - idealny cel letnich wakacji, zwłaszcza dla fanów "Gry o tron"

    ...najczęściej podaje się z ziemniakami albo frytkami. Z kolei owoce morza (scampi - krewetki; hobotnice - ośmiornice; lignji - kalmary) najczęściej jada się tam z makaronem lub ryżem. Natomiast warzywa...

  • Chipsy prosto z morza

    ..., głowę, chrząstkę, trzeba też oczyścić wnętrzności i zdjąć skórę z mięczaka. Potem umyj je zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz też kupić mrożone kalmary, wtedy rozmrażaj je w chłodnej(...) najczęściej podaje się je smażone w cieście. Najpierw pokrój kalmary w krążki, następnie mocz je 3 godziny w mleku. Przed panierowaniem osusz je na papierowym ręczniku. Ciasto zrób z mąki, jajek, mleka...

  • Ujemne kalorie na start!

    ...sytości, a przyspieszające metabolizm. Jedz chudy nabiał, jajka, pij kefir lub jogurt. Owoce morza Krewetki, kalmary, dorsze, pstrągi, a ponadto piersi kurczaka zagrodowego lub indyka dostarczają...

  • Wakacje 2019: Kierunki turystyczne, które znów są modne

    ...? Odwiedzając Grecję koniecznie musisz spróbować lokalnego gyrosa, sałatki greckiej czy dolmades (ryż zawijany w liście z winogron). Smażone sardele lub kalmary czy grillowane ośmiornice popijane ouzo - to...

  • Doceniam drobiazgi

    Uwielbia niespodzianki, zwłaszcza te przygotowywane przez męża. Lubi jeść kalmary i pić białe wino w restauracyjnym ogródku, kiedy ma pewność, że nikt nie zrobi jej zdjęć telefonem komórkowym. Przyznaje, że przeklina - kiedy ogląda mecz i coś idzie źle. Jolanta Kwaśniewska rozmawia ze Styl.pl o stylu właśnie.

Wideo na temat: kalmary
  • Przepis na smażone kalmary

    Piotr Ogiński postanowił wziąć "na warsztat" owoce morza. W tej odsłonie vloger pokazał jak przyrządzić smażone kałamarnice. Zdradził również, jak przygotować kalmary, by nie były gumiaste.

  • Krewetki i kalmary z fasolką szparagową

    Hiszpańskie danie w 15 minut

  • Przysmaki inspirowane włoską kuchnią

    18-letni Dawid Budzich przygotował w studiu "Dzień Dobry TVN" dania inspirowane kuchnią włoską. Uczestnik "Masterchefa" zaprezentował spaghetti z mulami i kalmarami, ravioli z krewetkami oraz arancini z gorgonzolą i szpinakiem.

Dyskusje na temat: kalmary
  • Kalmary..?

    Mam w planach kupic swierze tuby kalmara, nafaszerowac je i zapiec w piekarniku. Nie pamietam smaku kalmarow, a wiem ze napewno mialam okazje jesc, zastanawiam sie czy to mieso nie jest gumiaste...?Czy ktos wie jaki smak ma kalmar?

  • Re: Smażone kalmary

    idiotycznainterio to sa kalamary a nie jakies kalmary

  • Re: Kalmary..?

    Dokładnie kalmary trzeba krótko gotować czy smażyć, Jesli przedobrzymy faktycznie będą gumiaste.

  • Re: Smażone kalmary

    smaży. Po prostu, bardzo ortodoksyjnie. Kalmary w krążki, do zwykłej mąki, na tłuszcz głęboki, potem na talerz, lekko posolić i sokiem z cytryny obficie pokropić. Wszystko. Autorze, podaj na Peloponezie Grekowi kalmary z chili i kolendrą.

  • Re: Kalmary..?

    Kalmary gumiaste?w Grecji poprostu się je soli i panieruje w mące.Smażyc na patelni lub w głębokim tłuszczu aż będą lekko rumiane.Można też faszerowac i zapiekac w piekarniku.

  • Re: Smażone kalmary

    Kalmary w krążki, na niewielką ilość oleju z pestek winogron, dodać sosu sojowego i odrobinę miodu wraz z cytryną i czosnkiem, smażyć przez chwilę do skarmelizowania powyższych. Wystarczy. W panierce nie czuć ich prawdziwego smaku

  • Re: Kalmary..?

    A lubicie kalmary? Bo szczerze mówiac to mi nei smakują. Może za krótko je gotowałam? Bo z tego co czytam powyzej to powinnam robic to dłużej.

  • Re: Smażone kalmary

    Słów kilka do video o sałatce greckiej. 1. Ogórków Grecy nie obierają 2. Nie kroją ich w kostkę tylko w plastry 3. Oliwki tylko i wyłącznie z pestkami 4. Oliwy sowicie, dużo, a nie tych kilka kropli jak na filmie. 5. Zamiast tej zielonej pietruszki na fecie, OREGANO. 6. Bazą są pomidory, ich jest najwięcej. 7. Trochę pieprzu na wierzch. To tyle, smacznego.

  • Re: Kalmary..?

    Bzdura,kalmary wcale nie są gumiaste,najwyżej źle zrobione. Ostatnio robiłam tuby kalmarów faszerowane łososiem w sosie ostrygowym.Były bardzo delikatne.Cała tajemnica tkwi w tym,że przed przyrządzeniem należy zdjąć z nich cieniutką błonę i nie poddawać długiej obróbce termicznej.

  • Re: Smażone kalmary

    Ja dodaję jeszcze do mąki tarty parmezan. Pycha