• Informacje na temat:

    kalafior z patelni

Artykuły na temat: kalafior z patelni
  • Sałatka z patelni

    ...1. Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na niewielkie różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, obgotować 10 minut, dokładnie osączyć. Papryki umyć, oczyścić,...

  • Bento: Placki z dyni i kalafior z patelni z orzechami

    Wytrawne placki z dyni bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek do bento. Zazwyczaj podaję je z dodatkiem intensywnego w smaku dipu z serem feta. Z powodzeniem możecie zjeść je na drugie śniadanie, a nawet obiad w szkole lub pracy. W drugiej części pojemnika wylądował kalafior z orzechami i dymką. Dość szybki w przygotowaniu. Możecie zjeść go solo lub z dodatkiem zaprawionego ryżu do sushi...

  • Curry z kurczakiem i kalafiorem

    ...1. Kalafior dzielimy na małe różyczki, dokładnie płuczemy, suszymy. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Oczyszczone pieczarki kroimy na ósemki. Groszek odcedzamy z zalewy.  2. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy paprykę, pieczarki, kalafior, doprawiamy pieprzem, solą...

  • Kalafior z klopsami

    ..., przewracając kilka razy. Przełożyć na miskę. 2. Kalafiory umyć, oczyścić, podzielić na małe różyczki. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w długie słupki. Kalafior wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 6 minut, po 2 minutach dodać marchew. Delikatnie wyjąć z garnka, trzymać w cieple. 3. Tłuszcz z patelni zasmażyć z mąką, dolać mleko i bulion, zagotować, wsypać starty ser, doprawić...

  • Dania z kalafiora

    ..., mieszamy. Główkę kalafiora dokładnie płuczemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy ją w niezbyt cienkie plastry, zaczynając od środka. Na talerzu rozkłócamy jaja. Na kolejne talerze przekładamy mąkę, sezam oraz amarantus. Plastry kalafiora obtaczamy w mące, następnie w jajku, potem w sezamie i na koniec w amarantusie. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy panierowanego kalafiora po około 6 minut...

  • Zapiekanka z kalafiorem

    Przygotowanie: Kalafior umyj, podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę wraz z mlekiem. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj cukier oraz sól. Włóż kalafiorowe różyczki, gotuj na średnim ogniu ok. 7 min. Następnie odcedź i wystudź. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Ser mozzarella pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju...

  • Pieczony kalafior ze smażonymi w maśle kaparami

    Kalafior jest idealny sam w sobie, ale również jako dodatek do pieczonego kurczaka, indyka czy grillowanej ryby - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.

  • Bento: Stir-fry z kalafiora

    Zazwyczaj tego typu dania przygotowuje się na bazie ryżu lub makaronu. Proponuję lżejszą i odchudzoną wersję, w której pierwsze skrzypce gra kalafior. W połączeniu z warzywami i chrupiącymi orzechami smakuje wyjątkowo dobrze. Kalafiora najwygodniej posiekać w malakserze. Jeśli go nie posiadacie, zetrzyjcie go po prostu na tarce o dużych oczkach - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia...

  • Kalafior - jak go przyrządzić?

    ..., gdy podamy go z zasmażką. Na patelni mieszamy masło z bułką tartą, lekko podrumieniamy, dodajemy łyżkę startego sera typu parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i polewamy kalafior.(...)Kalafior w różnych kolorach Biały gości w kuchni od dawna. Ale od kilku lat na straganach pojawiły się także kalafiory zielone z kolczastymi różyczkami, fioletowe, pomarańczowe. Smakują podobnie...

  • Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

    Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy. Teraz steki. Na jednej łyżce oliwy szybko upraż na patelni orzechy, odstaw. Usuń z kalafiora liście i odetnij twardą podstawę, ale ostrożnie, tak żeby nie naruszyć rdzenia, bo wtedy steki się rozlecą. Przekrój główkę na pół i dużym nożem (najlepiej...

Dyskusje na temat: kalafior z patelni
  • Re: co to znaczy kochać

    masłem :) A na przykład taki kalafiorek, albo młoda kapusta w ćwiartki gotowana polana masłem maślanym :P z dodatkiem tartej bułki (lekko zasmażonej :) ... po prostu palce lizać :) Tu byśmy się z pewnością dogadali... Nawet dałabym się na te pyszności zaprosić... ;) Nie wymieniłeś jeszcze kalafiorka panierowanego... Lekko obgotowany kalafior (podzielony na cząstki) przyprawić i zapanierować

  • Re: co to znaczy kochać

    masłem :) A na przykład taki kalafiorek, albo młoda kapusta w ćwiartki gotowana polana masłem maślanym :P z dodatkiem tartej bułki (lekko zasmażonej :) ... po prostu palce lizać :) Tu byśmy się z pewnością dogadali... Nawet dałabym się na te pyszności zaprosić... ;) Nie wymieniłeś jeszcze kalafiorka panierowanego... Lekko obgotowany kalafior (podzielony na cząstki) przyprawić i zapanierować

  • Re: Kalafior

    bardzo kalorycznie, wędzony boczek, a najlepiej wędzone podgardle, pokroić w paseczki, zrumienić na patelni, kalafiora obgotować tak na półmiękko, podzielić na różyczki dodać do boczku, wymieszać posypać bułką tartą i podsmażać parę minut do zrumienienia, mówię wam pyszności, a do rybki to też lepiej zrobić surówkę z kapusty kiszonej lub nawet białej, tak własnie na słodko kwaśno

  •  Re: z czym brokuły?

    prosto i zdrowo rozgrzac olej na patelni ( tylko nie uzywac oliwy z oliwek-naukowcy nie polecaja) wrzucic pokrojony czosnek a nastepnie brokuly. sol i pierz do smaku. dla urozmaicenia mozna dodac, szparagi, brukselke, kalafior i jakiekolwiek inne warzywa, na ktore tylko mamy ochote... nie uzywam sera, bo podnosi cholesterol i zatyka jelita najlepiej podawac z kurczakiem prosto z grilla zycze

  • Re: Halogen Oven przepisy.

    ; pieprz; ½ szklanki bułki tartej Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować w gorącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć z wody. Przygotować sos beszamelowy: na średnio rozgrzanej patelni(...); ½ szklanki posiekanej cebuli; 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy; 1 łyżka startej skórki z cytryny; 1 szklanka posiekanych grzybów; 2 szklanki bułki tartej; 1 delikatnie ubite jajko Rozgrzać patelnię

  • Re: Potrawka farmerska

    Kalafior zzielenia a w sumie cala zawartosc patelni to mrozonka.

  • Re: Młoda kapusta

    główkę kapusty :1 podziel na cząstki,przekrawając przez kaczan aby się nie rozpadła 2.nastaw wodę z dodatkiem soli,cukru , listka, pieprzu zagotuj 3.do wody włóż kapustę i na małym ogniu parz (tylko nie przegotuj) 4.na patelni zrób zasmażkę ( masło lub margaryna +bułka tarta ) 5. sparzone i odsączone cząstki kapusty wyłóż na talerz polewając zasmażką ( jak kalafior) Przystawka do drugiego

  • Re: Kalafior na 4 sposoby

    a ja gotuje kalafiora obtaczam w jajku i tartej bułce i podsmażam na patelni,niebo w gębie