• Informacje na temat:

    jarmuz

Artykuły na temat: jarmuz
  • JARMUŻ

    Jarmuż, warzywo stosowane od starożytności to bogate źródło białka, błonnika, witamin a przede wszystkim  witaminy K, a także soli mineralnych - zwłaszcza...

  • Chipsy z jarmużu

    Jarmuż jest bombą witaminową: zawiera wit. C, E, K i z grupy B. Jest źródłem magnezu, cynku, żelaza, wapnia i dobrej dla wzroku luteiny.

  • Zapiekanka z jarmużem

    Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.

  • Oliwki i jarmuż. Bogactwo cennych składników

    Wspomogą odchudzanie i zadbają o mocne kości. Te produkty powinnaś zawsze mieć w lodówce. Oliwki dodawaj do sałatek i kanapek, jarmuż do zielonych koktajli.

  • Jarmużu nie powinny spożywać w nadmiarze osoby ze schorzeniami tarczycy, bo zawarte w nim związki utrudniają przyswajanie jodu

  • Jarmuż jest bombą witaminową: zawiera wit. C, E, K i z grupy B. Jest źródłem magnezu, cynku, żelaza, wapnia i dobrej dla wzroku luteiny. Nasz przepis:...

  • Popularne przed wojną warzywo wraca na stoły.

  • Popularne przed wojną warzywo wraca na stoły. Piękne, karbowane, zielone liście jarmużu można wykorzystać do dekoracji potraw.

  • Jarmuż z kiełbasą i gorczycą

    Jarmuż jest trochę gorzkawy w smaku. Jeżeli przed dodaniem do potrawy włożysz go do zamrażalnika (na ok. godzinę), stanie się bardziej delikatny.

  • Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

    Chyba każdy miłośnik zdrowego stylu życia słyszał o jarmużu. To „rozczochrane” zielone warzywo, o charakterystycznej kędzierzawej strukturze liści, ma ogromny ładunek dietetyczny, a do tego świetnie smakuje i może być przygotowywane na wiele sposobów.

Zdjęcia na temat: jarmuz
Wideo na temat: jarmuz
  • Jarmuż – warzywny bukiet witamin

    - Ma więcej wapnia niż mleko, mnóstwo antyoksydantów - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o jarmużu dietetyk i alergolog dr Danuta Myłek. Jakie zawiera witaminy i kto powinien go jeść? Trenerka personalna Anna Sośnierz wyjaśniła, za co ceni tę roślinę. - Jarmuż jest prosty w wyhodowaniu - zaznaczyła. W kuchni programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali potrawy z jarmużem w roli głównej. Na stole pojawiły się: chipsy z jarmużu, flaczki z boczniaków, kurczaka i...

  • Jarmuż – warzywny bukiet witamin. Jakie ma właściwości i co z niego przygotować?

    - Ma więcej wapnia niż mleko, mnóstwo antyoksydantów - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o jarmużu dietetyk i alergolog dr Danuta Myłek. Jakie zawiera witaminy i kto powinien go jeść? Trenerka personalna Anna Sośnierz wyjaśniła, za co ceni tę roślinę. - Jarmuż jest prosty w wyhodowaniu - zaznaczyła. W kuchni programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali potrawy z jarmużem w roli głównej. Na stole pojawiły się: chipsy z jarmużu, flaczki z boczniaków, kurczaka i...

  • Jarmuż i kiełki w kuchni Piotra Kucharskiego

    Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" postawił na wiosnę. Królowały jarmuż, kiełki i ziarna. Z jarmużu przygotował sałatkę, kiełki dodał do pasty z awokado, a z ziarnami upiekł chleb. (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: jarmuz
  •  ktos pytal o przepis z jarmuzem

    Padlo pytanie o przepis z jarmuzem.W Holandii tradycyjna potrawa to posiekany jarmuz ktory gotuje sie razem z ziemniakami,nastepnie wszystko tlucze sie tluczkiem,dodaje do smaku sol,na koniec wszystko polewa sie tluszczykiem(z podsmazonym boczkiem).Podawac z kielbasa na goraco(np.parowkowa)oraz ogorkami konserwowymi. Jarmuz jest tu bardzo tradycyjna potrawa,nazywana"boerenkool"(burenkol),co mozna

  • Re: Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem

    a gdzie o tej porze roku dostane swiezy jarmuz???

  • Re: A nuż jarmuż?

    JARMUZ PAMIETAM Z DZIECINSTWA MAMA GOTOWALA PYSZNA ZUPE NA WEDZONCE.ZNOWU WRACA DO LASK.

  • Re: Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

    Jarmużu W OGÓLE NIE GOTUJEMY! Tym bardziej W OSOLONEJ WODZIE! Jak smażymy boczek (choć nie jest potrzebny ) opłukany jarmuz bez twardych łodyg , kładziemy na 3 min na gorąca patelnie z odrobina oliwy i jesli ktoś lubi czosnku. Mieszamy I potrawa sama w sobie jest gotowa! A to czy dodamy kiełbaski czy kotlety to już nasz TŁUSTY ;) wybór !

  • Re: A nuż jarmuż?

    Nieprawda jest, ze wyrzuca sie grube ogonki lisciowe jarmuzu. Oddziela sie je od liscia i kroi bardzo drobniutko i w zaleznosci czy gotuje sie czy smarzy ogonki lisciowe wrzuca sie do garnka jako pierwsze. Kiedy lekko zmiekna dodaje sie reszte liscia. Ja robie jarmuz z duza iloscia czosnku i chili. Dodaje je do zupy fasolowej z wedzonka. Super.

  • Re: A nuż jarmuż?

    Co to znow za odkrycie? I Polacy i Holendrzy spozywali jarmuz od wiekow. W Holandii jest on baza najpopuarniejszej i zarazem najprostszej potrawy tzw. stamppot. Owy stamppot byl najczesciej podawany w najubozszych holenderskich domach, a obecnie stanowi potrawe narodowa (glownie z uwagi na jalowosc holenderskiej kuchni). http://pl.wikipedia.org/wiki/Stamppot

  • Re: Witamina K jak krzepnięcie

    ta dziewcynka ma witaminki a nie jakis jarmuz

  • Re: Jarmuż z boczkiem i chrupiącymi grzankami

    Nie wstawiajcie ludziom kitu, to na zdjeciu to zwykla swieza salata (leaf lettuce), a nie jarmuz.

  • Re: Jarmuż cenniejszy niż złoto

    ameryki nie odkrylas,od setek lat w polsce jemy jarmuz byl na stolach a nawet rosl jako ozdoba na grobach zaraz po wojnie,ale musiala zablysnac przeciez to sama pani gessler,swoja droga ciekawe nazwizko zeby mowic o polskiej kuchni

  • Re: Jarmuż – warzywny bukiet witamin. Jakie ma właściwości i co z niego przygotować?

    Co to za ksiazka i jaki autor bo ja bylem na diecie owocowo-warzywnej dr dabrowskiej rewelacja ale za szybko chudlem i musialem zwolnic w niemczech wszyscy jedza jarmuz najczesciej mieszany z ziemniakami puree ja dodaje do gotowanego ryzu wyglada z ryzem fajnie nawet dzieci jedza.....