• Informacje na temat:

    jak zrobić zupe gryczana

Artykuły na temat: jak zrobić zupe gryczana
  • ...w towarzystwie zrazów i sosu grzybowego. Delikatniejsza w smaku i zachowująca o po łowę więcej wartości odżywczych (np. witamin, przeciwutleniaczy) jest kasza gryczana nieprażona (niepalona), nazywana też białą. Pasuje zarówno do mięs czerwonych, jak i białych oraz dań warzywnych. Jest jeszcze kasza krakowska. To nieprażona kasza gryczana łamana o drobnych ziarenkach (przypomina drobną kaszę...

  • Podstawą wielu zup jest rosół, czyli wywar z mięsa, jarzyn i przypraw. Ponieważ gotowanie trwa długo, najlepiej zrobić większą ilość wywaru i przechowywać w lodówce kilka dni lub podzielony na części pasteryzować w mniejszych pojemnikach i przechowywać nawet kilka tygodni.

  • Kasze można gotować na sypko, półsypko lub gęsto. Podstawą wielu zup jest rosół, czyli wywar z mięsa, jarzyn i przypraw. Ponieważ gotowanie trwa długo, najlepiej zrobić większą ilość wywaru(...) ciasto jak na naleśniki (musi być nieco bardziej gęste), i dodaję do niego suszone zioła, ząbek zmiażdżonego czosnku, albo szczyptę tartego imbiru. Kasze grube przed gotowaniem płucze się kilkakrotnie...

  • W poniedziałek Dzień Wegetarian

    ...oleju rzepakowego. Jak zrobić zupę? Cebulkę albo pora należy pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną papryczkę chili, kawałek startego imbiru i wyciśnięty czosnek. Wymieszać, dodać po(...)Jak przekonuje Magdalena Makarowska, dietetyk i autorka książek m.in. "Vege na diecie", dania wegetariańskie wcale nie muszą być nudne i mdłe w smaku. - Nie muszą też opierać się na samych...

  • Infekcje zimowe. Pomogą: sauna, dieta, zioła

    Brak słońca i ruchu na świeżym powietrzu oraz dieta uboga w witaminy, źle wpływają na nasze samopoczucie. Co można zrobić, by je poprawić?

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    W Polsce jest gospodynią programu o odżywianiu, w Kanadzie panią ambasadorową. Jak łączy te światy? Kasia opowiada nam też o swojej rodzinie i zmaganiach z dietą.

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    Propagatorka zdrowego odżywiania i kreatorka smaków, które niejednego mogą zaskoczyć. Twardo stąpa po ziemi, choć nie brak jej entuzjazmu i pasji, by spełniać się w roli kochającej mamy. O tym, jak spędzać więcej czasu z przyjaciółmi i sprawić, by w oczach ukochanego pojawił się żar namiętności, rozmawiam z Moniką Mrozowską, aktorką i autorką książek z bardzo smacznymi przepisami.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Dobry ruch

    ...i lepszych proporcji. Jak tu się nie cieszyć?

  • Mąką można leczyć

    .... Rzucaj je na bardzo gorącą, suchą patelnię i opiekaj  z każdej strony na złoto. Na cukrzycę? Mąka gryczana Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Nie zawiera glutenu. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, mąka gryczana poprawia trawienie, wspomaga regenerację mięśni. Pozytywnie wpływa także na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża...