• Informacje na temat:

    jak zrobić zupe gryczana

Artykuły na temat: jak zrobić zupe gryczana
  • ...w towarzystwie zrazów i sosu grzybowego. Delikatniejsza w smaku i zachowująca o po łowę więcej wartości odżywczych (np. witamin, przeciwutleniaczy) jest kasza gryczana nieprażona (niepalona), nazywana też białą. Pasuje zarówno do mięs czerwonych, jak i białych oraz dań warzywnych. Jest jeszcze kasza krakowska. To nieprażona kasza gryczana łamana o drobnych ziarenkach (przypomina drobną kaszę...

  • Podstawą wielu zup jest rosół, czyli wywar z mięsa, jarzyn i przypraw. Ponieważ gotowanie trwa długo, najlepiej zrobić większą ilość wywaru i przechowywać w lodówce kilka dni lub podzielony na części pasteryzować w mniejszych pojemnikach i przechowywać nawet kilka tygodni.

  • Kasze można gotować na sypko, półsypko lub gęsto. Podstawą wielu zup jest rosół, czyli wywar z mięsa, jarzyn i przypraw. Ponieważ gotowanie trwa długo, najlepiej zrobić większą ilość wywaru(...) ciasto jak na naleśniki (musi być nieco bardziej gęste), i dodaję do niego suszone zioła, ząbek zmiażdżonego czosnku, albo szczyptę tartego imbiru. Kasze grube przed gotowaniem płucze się kilkakrotnie...

  • W poniedziałek Dzień Wegetarian

    ...oleju rzepakowego. Jak zrobić zupę? Cebulkę albo pora należy pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną papryczkę chili, kawałek startego imbiru i wyciśnięty czosnek. Wymieszać, dodać po(...)Jak przekonuje Magdalena Makarowska, dietetyk i autorka książek m.in. "Vege na diecie", dania wegetariańskie wcale nie muszą być nudne i mdłe w smaku. - Nie muszą też opierać się na samych...

  • Co zamiast mleka?

    W miarę jak przybywa nam lat, coraz gorzej tolerujemy mleko krowie. A wszystko przez niedobór enzymu (laktazy), który trawi laktozę (cukier zawarty w mleku). Wtedy po wypiciu np. kawy z mlekiem czy zjedzeniu płatków na mleku, odczuwamy nieprzyjemne przelewanie, wzdęcia. To typowe objawy nietolerancji laktozy. Mleka krowiego nie mogą też pić niektórzy alergicy, unikają go weganie. Ale można je...

  • Infekcje zimowe. Pomogą: sauna, dieta, zioła

    Brak słońca i ruchu na świeżym powietrzu oraz dieta uboga w witaminy, źle wpływają na nasze samopoczucie. Co można zrobić, by je poprawić?

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    W Polsce jest gospodynią programu o odżywianiu, w Kanadzie panią ambasadorową. Jak łączy te światy? Kasia opowiada nam też o swojej rodzinie i zmaganiach z dietą.

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    Propagatorka zdrowego odżywiania i kreatorka smaków, które niejednego mogą zaskoczyć. Twardo stąpa po ziemi, choć nie brak jej entuzjazmu i pasji, by spełniać się w roli kochającej mamy. O tym, jak spędzać więcej czasu z przyjaciółmi i sprawić, by w oczach ukochanego pojawił się żar namiętności, rozmawiam z Moniką Mrozowską, aktorką i autorką książek z bardzo smacznymi przepisami.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Dobry ruch

    ...i lepszych proporcji. Jak tu się nie cieszyć?