• Informacje na temat:

    jak zrobic sos czosnkowy

Artykuły na temat: jak zrobic sos czosnkowy
  • ..., więc najlepiej zrobić ją tuż przed podaniem. Możemy dodawać różne zioła, ale też oprószyć sezamem czy do oleju dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chrupki można podać z sosami, np. jogurtowo-czosnkowym czy zwykłym keczupem.

  • Inne dodatki ♦Do kebabów, poza sosem tzatziki, pasują też inne sosy przygotowane na bazie jogurtu greckiego, np. czosnkowy, koperkowy, miętowy. Jeśli wolisz sos bez dodatku produktów mlecznych, możesz podać warzywny, np. na bazie pomidorów lub papryki. Z czym podawać ♦ Minikebaby można serwować ze zwykłym białym pieczywem, ale doskonale będą smakowały także z chlebkami pita...

  • .... 6 Do zagęszczania sosu, zupy... Jeśli nie lubisz zagęszczać mąką sosów i zup, możesz zamiast niej użyć wczorajszej kajzerki. Dodaj posiekaną kromkę lub dwie, gdy sos lub zupa są prawie gotowe(...) wędlinami (np. kiełbasą), warzywami (np. posiekaną cebulą). Całość warto zapiec z ulubionym sosem. 9 Koreczki na imprezę Z dodatkiem pokrojonej w kostkę wczorajszej bułki można zrobić koreczki...

  • ...}}--> Białe wino i krewetki pasują do siebie także w zupie. Jak ją zrobić? Rozpuść najpierw masło, dodaj mąkę, sól, pieprz, bulion w proszku, zeszkloną cebulę i śmietanę. Białe wino zagotuj z kostką(...) (łososia, dorsza) przyrządzisz pikantny gulasz. Potrzebny jest filet rybny i ugotowane krewetki. Gotuj razem czosnek, cebulę, paprykę i imbir, pomidory z puszki, kawałki ananasa i mleczko kokosowe. Na koniec...

  • Jak i co jeść w upalne dni?

    Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj...

  • Rodzaje cebuli. Jak wykorzystać ją w kuchni

    ...walorach smakowych dań. Najpopularniejsza jest żółta odmiana. Krucha, ostra ma uniwersalne zastosowanie, np. do sałatek, sosów, mięs, gulaszy, zup, na surowo i na ciepło. Delikatniejsza, słodsza w smaku jest cebula czerwona. Dobra do kanapek, sałatek, konfitur, guacamole (meksykański sos na bazie awokado) oraz karmelizowania. Sprawdza się w potrawach słodszych, np. kuchni indyjskiej. Mamy też dość...

  • Czosnek to wspaniały dodatek do wszystkich dań, a szczególnie do zup, mięs, zapiekanek, pieczywa, sosów i dipów. Jedzmy go jesienią, bo wzmacnia organizm. Pewnie nie podejrzewasz, że zupa czosnkowa to wspaniała alternatywa dla wegetarian. Czosnek i pomidory nadadzą jej ostry, wyjątkowy smak. Do czosnkowego bulionu potrzebujesz kilku główek czosnku, cebulę, pietruszkę, selera...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Naturalnie obniż ciśnienie

    Roślina ta ma podobne właściwości lecznicze, jak czosnek pospolity.

  • Święto smaku

    ...w grube plastry, serwuj z gorącym sosem. Jak podawać mięso na zimno? W piekarniku przygotuj grzanki z razowego chleba. Połóż na nich listki sałaty, mięso pokrojone w cieniutkie plastry. Polej cielęcinę(...), kawałkami wędzonego łososia i musztardą z ziarnami gorczycy lub przygotuj z nich sos do pieczonej cielęciny, łącząc z tuńczykiem). Podziel pstrąga na mniejsze kawałki, włóż do wysokiego naczynia lub...