• Informacje na temat:

    jak zrobić placki z gotowanych jajek

Artykuły na temat: jak zrobić placki z gotowanych jajek
  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    ...ugotuj bulion, który będzie bazą do zupy lub sosu. W lodówce zalega twaróg? Dodaj mąkę, jajko lub czerniejącego banana i usmaż placki!  Zostało ci trochę rosołu? Wlej go do pojemnika do robienia kostek lodu, zamroź, potem zapakuj do pudełka i traktuj jak kostki rosołowe.  Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków! Polej je oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku. Wyjdą świetne chipsy. Oczywiście ziemniaki...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...z jadłospisu malucha uczulającego składnika. To oznacza, że dziecko powinno przejść na dietę eliminacyjną. Potraktuj żywienie małego alergika jak wyzwanie. Przestrzeganie diety nie będzie trudne(...), a jakich produktów musi unikać. Wszystkie informacje koniecznie zapisz na kartce (po wyjściu z gabinetu pamiętamy zwykle tylko połowę tego, co usłyszeliśmy) i sięgaj po nią zawsze, gdy układać będziesz...

  • 10 zasad gotowania dla alergika

    ...bez obaw, a jakich produktów powinien unikać. Wszystkie informacje już w gabinecie zapisuj na kartce (po wyjściu od lekarza możesz zapomnieć wiele szczegółów). Notatki z zaleceń będą niezastąpioną(...) z alergią (np. na białko mleka krowiego) nie powinno jeść także innych pokarmów zawierających ten składnik (jak masło, niektóre ciasta, lody, czy twarożek i żółty ser). Dlatego koniecznie wpisz na...

  • Zrób rewolucję na swoim talerzu!

    ...się odchudzasz, walcząc z kolejnymi efektami jojo". W drodze do zgrabnej sylwetki W odchudzaniu wcale nie chodzi o to, żeby nie jeść ale o to, jak jeść. Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, by(...) produkty, z których przygotowujesz  posiłki, zwracaj uwagę na ich jakość. Jak gotować, by nie tyć? Przygotowując potrawy w odpowiedni sposób, możesz zmniejszyć ich kaloryczność. Zamiast tuczącej...

  • Placuszki z kukurydza pierwszy raz jedlismy u mojej ciotki w Brandon w Kanadzie... ale to bylo juz 9 lat temu... od tego czasu wracam do nich chetnie, jak i do jej pancakes, roznego rodzaju pickles(...) z maka, proszkiem i drobno pokrojonymi cebulkami wraz ze szczypiorkiem. Jajka ubic widelcem jak na omlet dodac mleko. Polaczyc dwie masy. Doprawic sola i pieprzem. Smazyc male placuszki. Podawac...

  • Boskie przepisy domowej kuchni

    ...czarny jak węgielek. Jednak od tego czasu wiedzieli już, jaka ma być temperatura, żeby nie przypalić pieczywa. Powoli zaczynała sobie przypominać, jak mama robiła ich ulubione potrawy: gołąbki, placki(...) się śmiała, gdy mama chciała nauczyć ją gotować. - Nie garnęłam się do kuchni. Mama powiedziała mi: "Śmiej się, śmiej. Jak później obcy ludzie będą cię uczyć, będzie dobrze, a jak własna matka chce cię...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Trudno wyobrazić sobie świąteczne biesiadowanie bez domowego pasztetu. Jego przygotowanie jest czasochłonne, więc warto zrobić go już teraz! Możesz upiec go, ostudzić i włożyć do zamrażarki owinięty w folię aluminiową. Będzie jednak znacznie smaczniej, gdy gotową już, wyrobioną i przyprawioną masę zamrozisz w plastikowym pudełku. Dwa dni przed świętami rozmrozisz ją w temp. pokojowej, napełnisz...