• Informacje na temat:

    jak zrobić ciasto na tarte

Artykuły na temat: jak zrobić ciasto na tarte
  • Dla większej kruchości Ciasto kruche będzie jeszcze bardziej kruche i luźne, jeżeli jajka roztrzepiemy z odrobiną soku cytrynowego. Dla zwiększenia kruchości...

  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    ...1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite.  2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek. Pokroić...

  • Klasyczna tarta z truskawkami

    ...  Na blogu możecie zobaczyć krok po kroku jak przygotowuje się taką tartę. Skorzystałam z pierwszej dostawy lokalnych truskawek, którą mój sprzedawca...

  • .... Zamiast surowych żółtek dodaj ugotowane na twardo i przetarte przez sitko – ciasto nabierze kruchości. Mąkę przesiewaj przez sitko – biszkopt będzie puszysty i lekki.

  • Tarta Basków  i na naszym stole w tym tygodniu.

    ...  Moje kulinaria od dwóch tygodni ograniczają się do niezbędnego minimu, gdyż czasu brak. Jak ktoś siedzi od 8 rano do 20 w pracy to trudno by coś gotował....

  • Jak śliwka w sos

    ...mąki i zagnieść to ciasto w donicy, uważając, aby było  jak na kładzione kluski (...)  Z tego ciasta brać ręką kawałeczki, rozciągać w ręku i zawijać w każdy kawałek jedną bardzo dojrzałą węgierkę całą(...) 2-3 godziny.  Z węgierek można też zrobić pikantny sos używany w kuchni azjatyckiej, szczególnie chińskiej. Sposób przygotowania jest prosty: wrzucam do garnka śliwki  bez pestek, cebulę, czosnek...

  • Ciasto pełne możliwości

    Ciasto francuskie pozwoli ci wyczarować szybkie i pyszne dania. Zarówno pikantne, jak i słodkie.

  • ...ciasto, jeszcze długo po wyjęciu tych produktów piekarnik jest gorący. Ususzmy więc w nim np. kromki bułki, które potem możemy zetrzeć na tarce lub zemleć w maszynce i wykorzystać do panierowania...

  • Przeczytalam twoj wpis i choc przyznam, ze nie wiem jak robilas tarte ze szpinakiem to warto zwrocic na kilka rzeczy uwage uzywajac francuskiego ciasta:...

  • ...produktów w naszym jadłospisie. W dodatku te zdrowsze, jak wołowina czy gęsina, kosztują najwięcej. Warto więc przynajmniej dwa razy w tygodniu zastąpić tradycyjne obiady, składające się z ziemniaków(...) – to świetny pomysł na tanią, pełną witamin kolację. Sama upiecz ciasto Nie kupujmy gotowego ciasta, bo domowe jest nawet trzykrotnie tańsze. Korzystajmy z obfitości malin, moreli, jagód i sami pieczmy...