• Informacje na temat:

    jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem

Artykuły na temat: jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem
  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Jagody jedz na surowo, dodawaj do swoich ulubionych deserów, ciast i pierogów. Są idealne do przygotowania konfitur, soków czy kompotów. Z poziomek możesz...

  • Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

    .... Dodaj cebulkę zrumienioną z boczkiem. Masę przypraw, uformuj z niej kulki i wrzucaj je na rozgrzany głęboki olej. Gdy knedle zezłocą się, są gotowe! Z masy możesz zrobić też koltety (jak tradycyjne...

  • Potrawy z ryb piecz w folii zamiast w panierce, która wchłania tłuszcz dodając zbędnych kalorii. Robiąc kutię, połowę porcji miodu zastąp jogurtem naturalnym. Ciasto na pierogi przygotuj z mąki(...) na tradycyjną kompozycję, zapomnij o lukrze czy czekoladowej polewie. Posyp wierzch ciast samym cukrem pudrem. Zupy zaprawiaj mlekiem lub jogurtem naturalnym.

  • ...zezłocą się, są gotowe! Z masy możesz zrobić też koltety (jak tradycyjne mielone), opanierować je w bułce tartej i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z masłem. Ziołowe kluseczki...

  • Urządzenie to pozwala na znaczące oszczędności energii oraz pieniędzy. Ziemniaki będą miękkie w ciągu 6–8 minut, a nie po 20 minutach, jak przy gotowaniu w zwykłym garnku. Jeszcze więcej zyskamy...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ..., i to różne: ruskie, z kapustą, ze słodkim serem... - U mnie w domu w każdą niedzielę czy święto na śniadanie jadło się właśnie pierogi. Czy kuchnia regionalna jakoś kształtowała styl gotowania(...) gotuje, stara się zrobić to jak najlepiej, stara się dogodzić wszystkim. Choć to, jak wiemy, jest niemożliwe. Dlatego nie poprawiam i nie krytykuję. To zupełnie inne podejście niż w niektórych...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Mamo dorośnij!

    Matka. Jest wzorem kobiecości. Daje poczucie bezpieczeństwa. Dziewczynki marzą, by przyszła do szkoły ładnie ubrana, żeby piekła najlepsze ciasto. Ale są matki, którym źle w tej roli. Ekscentryczki, artystyczne dusze, czują się wolne jak motyl i córkom też nie stawiają granic. Co to znaczy dla dziecka? W relacji z taką mamą więcej jest miłości i zaufania czy pretensji?