• Informacje na temat:

    jak zrobić ciasto na pierogi

Artykuły na temat: jak zrobić ciasto na pierogi
  • Wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem

    Pierogi to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Zrobienie ich jak trzeba, z falbankowym brzegiem, wymaga pewnej zręczności. Pamiętam, jak moja babcia Ziuta upominała mnie, żebym dociskała mocniej krawędzie podczas zaklejania pierogów. Zwykle bałam się, że docisnę za mocno, więc zawsze poprawiała je po mnie, żeby były porządnie sklejone. Te kolorowe pierogi to mój własny pomysł...

  • Ciasto idealne! Najlepsze ciasto uzyskasz, zalewając 3 szkl. mąki pszennej szklanką wrzątku. Nie zapomnij o szczypcie soli!

  • Polecam sposób na przygotowanie pierogów, który sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy muszę zrobić ich wiele, np. na wigilię. Przy odrobinie wprawy wychodzą...

  • ...1. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest dla Ciebie problemem? Owiń nim rolki do papieru i włóż do zamrażarki. Po wyjęciu ciasto...

  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    ...1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite.  2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek. Pokroić...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Jagody jedz na surowo, dodawaj do swoich ulubionych deserów, ciast i pierogów. Są idealne do przygotowania konfitur, soków czy kompotów. Z poziomek możesz...

  • Pierogi z różnych stron świata

    ...farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Empanadas możesz także piec w temperaturze 200° C (na złoty kolor). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania(...)Tatarskie kibiny Składniki na 10 porcji : Na ciasto: 25 dag śmietany 22 lub 36 proc., 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka roztopionego i ostudzonego masła (lub oleju), 1 jajko, szczypta soli. Na farsz: 30

  • Jak żyć z teściową?

    .... W środku były naleśniki z jagodami. - Wiesz, on tak je uwielbia! Ty pewnie nie masz czasu, żeby kupić na rynku jagódki. No i ciasto trzeba zrobić. Wy, młodzi wolicie gotowe... Nie protestowałam(...) wysypią w tym roku. A Marek tak lubi jajecznicę z kurkami. I pierogi. Próbowałam o tym porozmawiać z Markiem, ale gdy widzę, z jakim zachwytem pochłania po osiem naleśników, przechodzi mi. Nie wiem...

Wideo na temat: jak zrobić ciasto na pierogi
  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we właściwych proporcjach składników. Zobaczcie, jak prosto jest zrobić pierogi ruskie!

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we właściwych proporcjach składników. Zobaczcie, jak prosto jest zrobić pierogi ruskie!

  • Pierogi też mogą być fit!

    Jak zrobić dietetyczne pierogi ze szpinakiem? Jurek Sobieniak, w ramach dietetycznego cyklu Konrada Gacy, zaprezentował tworzenie zarówno doskonałego ciasta jak i zdrowego farszu do pierogów.

Dyskusje na temat: jak zrobić ciasto na pierogi
  • Re: Pierogi

    dwadzieścia, ciasto wysychało. Metodą prób i błędów doszłam do tego, jak zrobić taką ilość, żeby ciasto nie wyschło i było smaczne. Nie słyszałam o dodawaniu zimnej wody, ale taką dodaję, gdy robię(...)Ciasto na pierogi... mąka, żółtka (mogą, ale nie muszą być) i woda - bardzo mocno ciepła, prawie gorąca. Należy wlewać ją małymi porcjami i zasypywać mąką, tworząc masę. Zawsze robię na tzw. oko

  •  Re:  Co można zrobić z mąki kukurydzianej?

    kukurydziana z maka pszenna w stosunku 4:1 lub 3:1. Zmieszac z woda o temperaturze bardziej niz letniej. Formowac ciasto tak jak typowe z maki pszennej (nie trzeba uzywac walka, choc mozna). Nestepnie(...) tluszczu). 2. Nadziac ja np. nadzieniem z ziemniaków, miesa etc., zakleic tak jak zakleja sie pierogi (robiac to caly czas wewnatrz folii, by sie nie rozerwala) i usmarzyc na glebokim tluszu tak jak

  • Re:  kurczk

    dużą kostkę. Do tego dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem i wcinaj bo naprawdę jest smaczne. A jak nie chcesz to zmiel to mięsko dodaj przesmażoną cebulkę, zrób ciasto na pierogi i już masz gotowy farsz tylko zalepiać i zajadać. A poz tym to z kurczaka można zrobić bardzo dużo smaczności. Życzę smacznego ale właśnie pakuję się i jadę na parę dni do Krynicy Morskiej odezwę się po powrocie.

  • Re: Pierogi z buraczkami

    Kochani od miesiąca co tydzień robię pierogi a to za sprawa pani Dorotki, która na yuo tubie pokazuje krok po kroku jak zrobić pyszne pierogi. "Idealne ciasto na pierogi" menu dorotki , polecam będziecie mi wdzięczni tak ja jestem pani Dorotce !!

  • Re: Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    minut wystarczy nie dodawaj do ciasta soli, niektórzy tak robią bo zmieni smak a tak masz super ciasto na uszka i pierogi, oczywiście można to zrobić w misce ręcznie(dla harkorów na stolnicy) ale jak(...)ja od lat dodaję masła do ciasta na pierogi i makaron i tak na kilo mąki 1/4 kostki jak chcesz mniej mąki to sobie przelicz ale nie bój się masła, ja to robię w robocie bo jestem leniwy i tak

  • Re: Polskie potrawy dla zagranicznych gości

    z wieloma innymi potrawami, które wykonane z głową są super smaczne i nietuczące. Na przykład kopytka można zrobić z mniejszą ilością mąki i ugotować, jak kluski kładzione (rzadsze ciasto, więc zamiast robić(...), którzy się obżerali albo byli na coś rzeczywiście chorzy. Dobrej jakości kiełbasa nie tuczy, podobnie jak kluski czy pierogi z dwa razy na tydzień i kawałek ciasta (jeden!) na deser. Bigos można ugotować