• Informacje na temat:

    jak zrobić ciasto na pierogi

Artykuły na temat: jak zrobić ciasto na pierogi
  • Wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem

    Pierogi to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Zrobienie ich jak trzeba, z falbankowym brzegiem, wymaga pewnej zręczności. Pamiętam, jak moja babcia Ziuta upominała mnie, żebym dociskała mocniej krawędzie podczas zaklejania pierogów. Zwykle bałam się, że docisnę za mocno, więc zawsze poprawiała je po mnie, żeby były porządnie sklejone. Te kolorowe pierogi to mój własny pomysł...

  • Błyskawiczne pierogi

    Polecam sposób na przygotowanie pierogów, który sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy muszę zrobić ich wiele.

  • Ciasto idealne! Najlepsze ciasto uzyskasz, zalewając 3 szkl. mąki pszennej szklanką wrzątku. Nie zapomnij o szczypcie soli!

  • Polecam sposób na przygotowanie pierogów, który sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy muszę zrobić ich wiele, np. na wigilię. Przy odrobinie wprawy wychodzą...

  • ...1. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest dla Ciebie problemem? Owiń nim rolki do papieru i włóż do zamrażarki. Po wyjęciu ciasto...

  • Leniwe pierogi z bułką tartą

    ...1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite.  2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek. Pokroić...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Jagody jedz na surowo, dodawaj do swoich ulubionych deserów, ciast i pierogów. Są idealne do przygotowania konfitur, soków czy kompotów. Z poziomek możesz...

  • Pierogi z różnych stron świata

    ...farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Empanadas możesz także piec w temperaturze 200° C (na złoty kolor). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania(...)Tatarskie kibiny Składniki na 10 porcji : Na ciasto: 25 dag śmietany 22 lub 36 proc., 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka roztopionego i ostudzonego masła (lub oleju), 1 jajko, szczypta soli. Na farsz: 30

Wideo na temat: jak zrobić ciasto na pierogi
  • Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Zdradziła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha. Blogerka kulinarna przygotowała pierogi z zielonym farszem wytrawnym z groszkiem i szpinakiem.

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we właściwych proporcjach składników. Zobaczcie, jak prosto jest zrobić pierogi ruskie!

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we właściwych proporcjach składników. Zobaczcie, jak prosto jest zrobić pierogi ruskie!

Dyskusje na temat: jak zrobić ciasto na pierogi
  • Re: Pierogi

    dwadzieścia, ciasto wysychało. Metodą prób i błędów doszłam do tego, jak zrobić taką ilość, żeby ciasto nie wyschło i było smaczne. Nie słyszałam o dodawaniu zimnej wody, ale taką dodaję, gdy robię(...)Ciasto na pierogi... mąka, żółtka (mogą, ale nie muszą być) i woda - bardzo mocno ciepła, prawie gorąca. Należy wlewać ją małymi porcjami i zasypywać mąką, tworząc masę. Zawsze robię na tzw. oko

  • Re: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    Najlepsze ciasto na pierogi (niesłodkie) to mąka sparzona wrzątkiem, można dodać odrobinę masła, ciasto musi trochę odpocząć. Do pierogów słodkich można dodać jajko. Sprawdzone, pyszne.

  •  Re:  Co można zrobić z mąki kukurydzianej?

    kukurydziana z maka pszenna w stosunku 4:1 lub 3:1. Zmieszac z woda o temperaturze bardziej niz letniej. Formowac ciasto tak jak typowe z maki pszennej (nie trzeba uzywac walka, choc mozna). Nestepnie(...) tluszczu). 2. Nadziac ja np. nadzieniem z ziemniaków, miesa etc., zakleic tak jak zakleja sie pierogi (robiac to caly czas wewnatrz folii, by sie nie rozerwala) i usmarzyc na glebokim tluszu tak jak

  • Re: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    to najlepszy przepis na cienkie ciasto ,ten co to krytykuje nie ma pojęcia o robieniu pierogów

  • Re:  kurczk

    dużą kostkę. Do tego dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem i wcinaj bo naprawdę jest smaczne. A jak nie chcesz to zmiel to mięsko dodaj przesmażoną cebulkę, zrób ciasto na pierogi i już masz gotowy farsz tylko zalepiać i zajadać. A poz tym to z kurczaka można zrobić bardzo dużo smaczności. Życzę smacznego ale właśnie pakuję się i jadę na parę dni do Krynicy Morskiej odezwę się po powrocie.

  • Re: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    Co to za nowe zjawisko kulinarne w TVN? Przecież to zielonego pojęcia nie ma o robieniu ciasta na pierogi.

  • Re: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    Znaczy sie nasze zony , matki , babki itd. robily zle ciasto na pierogi az do teraz ... gdy w TVN pani Daria zdradzila swoj skrywany sekret idealnego ciasta pierogowego ... pytanie ... czy TVN powiadomil o tym swiat bo mozliwe ze np. w Ameryce polish pierogies to tylko namiastka pierogow lepiona z ciasta wg. nieprawidlowych receptur .

  • Re: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    Co za bzdura? Ciasto bez jajka nie wyszło? Jajko powoduje że ciasto jest twardsze, dodajemy je wtedy kiedy robimy pierogi z owocami, żeby się "nie rozlały". Do zwykłych ruskich, albo z mięsem jajka się nie daje

  • Re: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    Pierogi pod każdą postacią, w każdej ilości :)

  • Re: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    ten przepis na ciasto to chała ,nic nie warty.