• Informacje na temat:

    jak wykorzystać sol w kuchni

Artykuły na temat: jak wykorzystać sol w kuchni
  • ...kuchni świata. Jej wielki atut to wszechstronność. Jemy ją surową w sałatkach lub z dipami oraz na ciepło: w sosach, zupach, gulaszach, gotowaną, pieczoną, grillowaną. Paprykę nadziewa się i marynuje(...), a na wierzch wyłóż paprykę. Piecz 15 minut w 220°C. Wyjmij, gdy ciasto zacznie się rumienić. Jak przechowywać paprykę? Warzywo to należy trzymać w lodówce, w plastikowej torebce, by zapobiec...

  • Poza sezonem – zimą i wiosną, warto wykorzystać mrożone kolby lub kukurydzę konserwową. Ta ostatnia wzbogaci smak sałatek, farszów, zapiekanek. Sprawdźmy jednak na etykiecie czy zawiera cukier. Nie(...), słodkawy posmak i piękny złoty kolor. Mąkę możemy wykorzystać do panierowania mięs i ryb oraz przygotowania klusek, kopytek. Oprócz mąki mamy skrobię kukurydzianą. To biały proszek, który zwykle...

  • Świat poznał tę niezwykłą przyprawę (tzw. indyjski szafran) dzięki kuchni azjatyckiej i arabskiej, w których kurkuma stanowi niezwykle istotny element.

  • Trudno byłoby sobie wyobrazić jakąkolwiek kuchnię świata bez tego warzywa. Niewiele brakowało, a odkryte w Ameryce Południowej pomidory hodowalibyśmy jak teraz np. bratki czy rośliny doniczkowe w domach. Początkowo pomidory traktowano jak roślinę ozdobną. Ostry, specyficzny zapach liści odstraszał od próbowania owoców. Podejrzewano, że są trujące. Walory odkryli Włosi Walory pomidorów...

  • Kosmetyczne hity z kuchni

    ...minutach zetrzyj papkę. Płatki owsiane To doskonały naturalny kosmetyk, który zastąpi dwa gotowe preparaty: oczyści i odświeży jak żel pod prysznic oraz łagodnie złuszczy naskórek jak peeling(...) tradycyjny dodatek możesz wykorzystać jako... odżywkę do włosów! Tak, tak, polecają ją nawet fryzjerzy. Jest połączeniem najcenniejszych składników odżywczych: oliwy, żółtka i cytryny, które regenerują...

  • Zabiegi na bazie soli

    Zabiegi na bazie soli złagodzą ból, stany zapalne, zwalczą infekcje, zwłaszcza układu oddechowego. Do ich wykonania możemy wykorzystać zarówno sól spożywczą, której używamy na co dzień w kuchni, jak(...) zwiększa ryzyko raka żołądka. Dzienna zalecana dawka to maksymalnie 6 g na dobę, czyli płaska łyżeczka - wliczamy w to zarówno sól sypaną z solniczki, jak i gotowe produkty! Jak stosować? W codziennym...

  • ...góry dnem do ostygnięcia. Liście szpinaku z powodzeniem możesz łączyć z owocami. Najlepiej z awokado, truskawkami oraz cytrusami. Szczaw ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Oczyszczoną skórę twarzy...

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    ...o średnicy 2 cm i ciąć na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Ręcznie formować z nich okrągłe kluski i odciskać wzorek za pomocą widelca. Gotować porcjami w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię(...) z mięsa mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta Udka z kurczaka z bazyliowym puree i papryką w winnym sosie Składniki: Pęczek bazylii...

  • Wygna mrówki z kuchni. Spryskaj sokiem z cytryny framugi okien (to tędy najczęściej wchodzą mrówki). Możesz też na parapecie położyć skórki cytryny. Wywabi plamy z powierzchni granitowych. Przetnij cytrynę na pół, zanurz w soli i potrzyj zabrudzone miejsce. Potem umyj je wodą. Usunie z armatury nalot mineralny (jak rdza czy kamień). Wlej do...

  • Wielkanocna kuchnia! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    Malowanie jajek, ozdabianie święconki czy symboliczne polewanie się wodą w lany poniedziałek - to tradycje, które nieodłącznie każdemu z nas kojarzą się z Wielkanocą. Czy tak samo jest z świątecznymi potrawami? Jakie dania goszczą najczęściej na naszych wielkanocnych stołach?*